Skocz do zawartości

grzanie silnika 525tds - jak naprawić??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem. Pare dni temu zauważyłem że silnik mi się zagrzewa , ale w dziwny sposób. Jade sobie ze spokojem i w pewnym momencie wskazówka temperatury skacze przed czerwoną kreskę znowu opadnie do temperatury idealnej i zaraz znowu to samo ale teraz już wejdzie na czerwoną kreske i gaśnie mi w tym momencie silnik i wogole nie ma mocy po nawet lekko wyzszej temperaturze. Chodzi mi tu o bmw 525tds z roku 1996. Co może być tego przyczyną. Jeżeli ktoś coś wie to niech napisz bo na prwde ważne to dla mnie jak cholera. Z góry dziekuje
Opublikowano
odpowietrz,nastepnie pompe wody sprawdz(obieg wody w chlodnicy),termostat.Moze to tez byc uszczelka pod glowica,jest uszkodzona lekko i kompresja bije w uklad chlodzenia i wtedy nie ma juz jazdy bo jak bedziesz jezdzil w tym stanie to z glowicy bedzie banan.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
no musze na to zerknąć na tą pompe ale termostat wywaliłem kompletnie i nie mam juz termostatu i ciągle się to samo dzieje. Ja kupiłem visco czy jest to mozliwe zeby własnie to sie rozleciało jako pierwsze?? tak mi zasugerował mechanik.
Opublikowano

1. sprawdz visko - czy sie załacza jak silnik sie grzeje (powinni nieżle huczeć)

2. sprawdz pompe wody (czy jest strumień )

ps. Pewnie jak sie skazówka wychyla na czerwone silnik wchodzi w tryb awaryjny (ale nie jestem pewien)

i na koniec dobrze odpowietrz silnik tds-y bardzo nie lubią przegrzania.

Opublikowano
dzieki bardzo za podpowiedzi mam nadzieje ze niedługo podjade do mechanika i mi wymieni visko. podobno jak piszecie powinno buczeć a moje wogóle nie buczy. Jeżeli moge jeszcze zapytać jaki jak co silnik polecacie najbardziej w bmw?? najbardziej wytrzymały?? ( nie oszczędzam auta ) ?? który będzie dobry:D czekam na informacje z góry dzięki