Skocz do zawartości

leje sie benzyna, tylko skad???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

od paru dni leje mi sie benzyna, tylko nie mam pojecia skad :evil: wczoraj wymienilem rurke nr 11 z rysunku na ponizszej stronie:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GB41&mospid=47345&btnr=13_0232&hg=13&fg=15

niestety nie zauwazylem poprawy. podjechalem wczoraj na kanal, ale niestety nie widac zadnych wyciekow, ani pod spodem nie smierdzi paliwem. czasami smierdzi spod maski, ale co dziwne od strony pasazera, a tam przeciez, o ile sie nie myle nie ma zadnych przewodow paliwowych. wyciekow zadnych tez nie widac pod maska. czy mozliwe, zeby wylalo sie z wtryskiwaczy ponad 5 litrow benzyny i bym nie zauwazyl, jesli sprawdzalem tuz po zgaszeniu samochodu?

probowalem tez znalezc wyciek na wlaczonym silniku, przy mocnym dodawaniu gazy nigdzie nic nie tryska.

czy ktos z Was mial kiedys podobny problem lub chociaz wie, gdzie moze sie wylewac taka ilosc benzyny niezauwazenie? przeciez nie mozliwe, ze jeszcze pare dni temu palil 15l/100 w miescie, a teraz 30 :shock:

wszelkie sugestie mile widziane.

z gory dziekuje za pomoc.

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano
Mialem podobny problem w Mercedesie, tyle ze palil w normie, a jedyne co, to smierdzialo i to byl zaworek odpowiadajacy za odpowietrzanie baku, a w zasadzie jego brak. Nic sie nie lalo, a smierdzialo jak diabli. Ale przyznam ze nie wiem jak to jest zrobione w 7.
Opublikowano
  • Autor
Mialem podobny problem w Mercedesie, tyle ze palil w normie, a jedyne co, to smierdzialo i to byl zaworek odpowiadajacy za odpowietrzanie baku, a w zasadzie jego brak. Nic sie nie lalo, a smierdzialo jak diabli. Ale przyznam ze nie wiem jak to jest zrobione w 7.

najgorsze jest to, ze wlasciwie nie smierdzi, ale leje sie gdzies strasznie. dodam, ze plam pod samochodem tez nie ma.

pozdrawiam

luther

Opublikowano
to skad wiesz ze sie leje, a nie ze tyle przepala?
Opublikowano
może lambda ci padła?
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
  • Autor
może lambda ci padła?

czy to by moglo spowodowac wzrost zuzycia paliwa o 100%? szczerze mowiac nie zauwazylem zmiany w osiagach samohodu, wszystko bez zmian oprocz tego "zuzycia" paliwa :doh:

pozdrawiam

luther

Opublikowano

przy takim spalaniu - tj zalewaniu wrecz auta - to z wydechu leci czarny dym przy gazowaniu i strasznie czuc niespalona wecha.

A jak sprawdzic sonde masz opisane na forum.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Autor
przy takim spalaniu - tj zalewaniu wrecz auta - to z wydechu leci czarny dym przy gazowaniu i strasznie czuc niespalona wecha.

A jak sprawdzic sonde masz opisane na forum.

sprawdzilem wlasnie sonde i chyba jest zepsuta. napiecie caly czas spada do wartosci rzedu 0,03V. to chyba nie jest normalne?? ale z drugiej strony nie smierdzi zbytnio benzyna.

czy ktos moglby potwierdzic moje przypuszczenia co do zepsutej lambdy? nie chcialbym na darmo wydac kasy.

pozdrawiam

luther

Opublikowano
  • Autor
nikt nie wie? samochod jest mi potrzebny na codzien, a nie moge sobie pozwolic na takie spalanie

pozdrawiam

luther

Opublikowano
nikt nie wie? samochod jest mi potrzebny na codzien, a nie moge sobie pozwolic na takie spalanie

mnie osobiście popękały wężyki 10 i 11 z rysunku (z 1-go postu)

Paliwo było czuc tylko przy zimnym silniku - potem bardzo szybko parowało...

Ale sprawdziłbym jeszcze filtr paliwa (okolice prawego tylnego koła) i oczywiście wejście i wyjście z baku... tam są także łączniki gumowe...

pozostała część układu to przewody metalowe więc jeśli popękały to musi być je widać... - może paliwo tryska na wydech i nie ma plam ???

koniecznie sprawdź cały układ... :!:

Dlaczego wymieniałeś wężyk 11 - widać było wyciek ?? (u mnie była mgiełka prawie nie zauważalna... a wylatywało z 5 litrów :( )

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
  • Autor
(...)

Dlaczego wymieniałeś wężyk 11 - widać było wyciek ?? (u mnie była mgiełka prawie nie zauważalna... a wylatywało z 5 litrów :( )

jakis rok temu kapala benzyna z tamtego wezyka, ale dokrecilem i nie bylo problemow, wiec teraz pomyslalem, ze moze to on jest winny wycieku i profilaktycznie wymienilem. niestety to nei byla przyczyna :(

sprawdze caly uklad jak najszybciej, ale zastanawiam sie czy faktycznie nie jesty to wina sondy. dzisiaj ja dokladnie sprawdze jeszcze raz, zeby miec pewnosc. sprawdzalem wg opisu z Twojego dawnego posta i napiecie nie falowalo, lecz spadalo do bardzo malych wartosci. czy moze miec znaczenie to, ze mierzylem je na wtyczce, pod kolektorem ssacym, a nie tam gdzie opisywales (tzn przy szybie od strony pasazera, pod plastikowa pokrywa)? niestety tam mam kable polutowane - nie mam tam ani kabla ani wtyczki :duh: wg mnei nie ma to zadnego znaczenia, ale wole sie upewnic.

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano

W mojej poprzedniej E32 miałem ten sam problem, okazało się że trzeba było tylko dokręcić opaski (nr. 12 na rysunku) na przewodzie (nr. 11). A plam nie było dlatego że benzyna lała się na kolektor wydechowy i od razu parowała. Dokręć wszystkie opaski jakie są na rysunku i powinno pomóc.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano
zapraszam do zaprzyjażnionego warsztatu oblukaja chłopaki, kumate w bmw :P
Opublikowano
  • Autor
zapraszam do zaprzyjażnionego warsztatu oblukaja chłopaki, kumate w bmw :P

a gdzie ten warsztat jest, i ile takie oblookanie kosztuje?

pozdrawiam

luther

Opublikowano
  • Autor
thx za info. jak sie z tym w weekend nie uporam to podjade :)

pozdrawiam

luther

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W E32 i E34 ciśnienie w układzie zasilania robi już pompa w baku, więc... już od samego tyłu możesz zacząć szukać. Jest tam metalowa rurka, która z wiekiem robi się jak sito... Kolejne miejsce to rurka "obchodząca" tylne prawe nadkole - to samo.
Kai