Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów klubu BMW.Mam taki oto problem z ubytkami płynu chłodniczego,zaczęło się to wszystko jakieś 2 mieś. temu .Z początku dolewka ok. 0,5l i na miesiąc spokój,potem jadąc do roboty zaświeciła się kontrolka od płynu i dalsze 1l dolewki i tak już co tydzień.Dzisiaj postanowiłem zajrzeć dokładniej co tam go boli (wcześniej nic nie stwierdziłem po zaglądnięciu pod maskę) wszedłem pod spód auta a tam kapie nie z okolicy silnika ale znad skrzyni biegów.Nie wiem dokładnie co to może być -podejrzewam najgorszy scenariusz jakim jest nagrzewnica.Jeśli ktoś się spotkał z tym samym problemem to proszę napisać.Z góry dziękuję za wszelką pomoc! Moje auto to BMW E46 318i 1998r.
Opublikowano

witam wszystkich

a co może być w sytuacji jak nie widać wogle wycieku? Co 200km muszę dolać z trzy, cztery setki płynu ale nie widze gdzie cieknie :mad2: gołym okiem zadnych plam, wycieków ani nic w tym stylu...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wszedłem pod spód auta a tam kapie nie z okolicy silnika ale znad skrzyni biegów.Nie wiem dokładnie co to może być -podejrzewam najgorszy scenariusz jakim jest nagrzewnica.

Wylot rurki skraplacza klimy, normalne że kapie, nawet powinno.

Opublikowano

Sprawdź termostat AGR. Mi poszła uszczelka przy tym termostacie i tam wywalało.

Możesz mieć też koreczek odpowietrzający ukręcony i delikatną scierzynką może lecieć przez koreczek. To też mi się zdarzyło, jak mechanik "lewa ręka" przykręcił go tak, że aż ukręcił i nie zauważył.

No i trzeczia rzecz, która podobno jest standardem to kruciec na styku silnika i rury idącej do zbiorniczka.

Pozdro

.valdek
Opublikowano
jak nie ma wycieku to płyn musi się "spalać".

Albo uszczelka pod głowicą, albo chłodnica EGR.

jakby uszczelka pod głowicą to chyba by sie grzał nie? a egr? no nie wiem a czy nie powinno wtedy auto słabnąć czy coś? jakie są obiawy? bo ani sie nie grzeje ani też nie słabnie