Skocz do zawartości

KUPNO E39 520i prośba o weryfikację VIN-u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcaiałem się na początku przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum bo świeżak tu jestem.

Mam nadzieję że umieściłem temat w dobrym miejscu, jeśli nie to z góry przepraszam. Noszę się zamiarem kupna E39 520i i będzie to anglik bo mieszkam na wyspach. Moja prośba to czy ktoś może zweryfikować niżej podany VIN?

WBADR12050BR97198 Powinna to być granatowa E39 520i z 1999 roku(kombi). Najbardziej chodzi mi czy auto było kiedykolwieg serwisowane bo książka serwisowa gdzieś się zapodziała, zostało tylko kilka rachunków :( ale pozostałe wiadomości o wyposażeniu też mile widziane.

Auto już widziałem na żywca dzisiaj i jest w dobrym stanie i dobrze się nim jeździ ale martwi mnie ta historia serwisowa.

A oto i ona:

http://img169.imageshack.us/img169/4595/bcafxjl3gcau8gxc0caa9ri.jpg

Bardzo będe wdzięczny jeżeli ktoś mi pomoże, z góry dziękuję.

Opublikowano

Historię serwisową możesz sobie zdobyc w ASO bez problemu (chyba, że na wyspach jest z tym problem). Jedziesz z właścicielem auta, płacisz niewielkie pieniądze za wydruk i masz wszystko czarno na białym. Ja w ASO BMW Inchcape we Wrocławiu rok temu zapłaciłem za to niecałe 70pln i miałem wszystko dokłądnie wydrukowane i objaśnione ja się w tym połapac.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

OK

Tak spróbuje zrobić.

Mam jeszcze pytanie a mianowicie na co szczególnie zwrócić uwagę kupując E39, szczegónie gdy przybiegi powyżej 200000(interesuje mnie tylko benzyna+manual i tylko Touring).

Odlądałem dziś jeszcze jedną E39 ale 528i i nie wiem jak te silniki sprwdzają się w praktyce (proszę o opinię).

Opublikowano

"Piątka" z silnikiem 2,8L jest świetnym kompromisem pomiędzy osiągami a złużyciem paliwa.

To była bardzo nowoczesna konstrukcja która charakteryzowała sie sporym momentem 280Nm dostępnym od wartości bodajże 2000obr/min.

Dobór jednostki do e39 był tu wiele razy omawiany. Poszukaj :)

http://farm8.staticflickr.com/7143/6826155841_0459a462fa.jpg
Opublikowano

Witam

Nie wiem gdzie mieszkasz a UK ale jak Londyn to ja jeżdże E39 2.8 manual touring więc możemy się spotkać pogadać co ja bym sprawdził w takim aucie. Nie jestem żadnym znawcą ale użytkuję więc może jakoś pomogę. Tyle tylko że po 25tym marca, gdyż teraz jestem w PL.

Pozdrawiam

Opublikowano
lepiej brak książki niż lewa, gdyby koleś trudnił się takimi numerami to dostałbyś wypełnioną należycie :twisted:
Opublikowano
  • Autor
Witam

Nie wiem gdzie mieszkasz a UK ale jak Londyn to ja jeżdże E39 2.8 manual touring więc możemy się spotkać pogadać co ja bym sprawdził w takim aucie. Nie jestem żadnym znawcą ale użytkuję więc może jakoś pomogę. Tyle tylko że po 25tym marca, gdyż teraz jestem w PL.

Pozdrawiam

LONDON GOLDERS GREEN NW11 8HR

Ja też uciekam do Polski 27.03 na 10 dni ale potem chętnie się spotkam, dzięki za info :cool2:

Dzisiaj byłem na jeździe próbnej E39 528i suuuuuuper wrażenia ale środek wyglądał jak z rocznika 1977 po przebiegu 500kkm :mad2: palone, syf, skóra cała do wymiany i takie drobne usterki (w opisie sprzedaży "MINT CONDITION" :duh: ) i mnie odrzuciło od tego auta. Poszukiwania trwją NADAL :D

Manual, Kombi i w benzynie nie łatwo znaleść a jak się już jakiś trafi to trza jechać ze 200 mil :cry: No cóż tą jedyną trzeba sobie znaleść, sama nie przyjdzie :norty:

Opublikowano

Podejrzewam kolego Zabol, że i tak jesteś w lepszej sytuacji szukając auta tam - na Wyspach - niż byś miał coś znaleźć tutaj w PL u naszych krajowych handlarzy "okazyjnym igliwiem". Tutaj to wszystkie są MINT CONDITION a jak jedziesz na miejsce to przychodzi mega furia, że się wywaliło w błoto kasę na paliwo/przejazd.

Pzdr.

Opublikowano

LONDON GOLDERS GREEN NW11 8HR

Ja też uciekam do Polski 27.03 na 10 dni ale potem chętnie się spotkam, dzięki za info :cool2:

Dzisiaj byłem na jeździe próbnej E39 528i suuuuuuper wrażenia ale środek wyglądał jak z rocznika 1977 po przebiegu 500kkm :mad2: palone, syf, skóra cała do wymiany i takie drobne usterki (w opisie sprzedaży "MINT CONDITION" :duh: ) i mnie odrzuciło od tego auta. Poszukiwania trwją NADAL :D

Manual, Kombi i w benzynie nie łatwo znaleść a jak się już jakiś trafi to trza jechać ze 200 mil :cry: No cóż tą jedyną trzeba sobie znaleść, sama nie przyjdzie :norty:

Jak wrócisz to daj znać to się umówimy. Ja mieszkam na Perivale, jedzie tam centralna linia metra.

Z tym szukaniem tutaj to też nie jest łatwo niestety, tyle że może mniejsze prawdopodobieństwo kręconego licznika. Angole bardzo niedbają o auta i znaleźć 10cio letnie w dobrym stanie szczególnie w środku jest ciężko.

Ja też troche czasu spędziłem na szukaniu ale przez przypadek udało się :D

Co prawda troche droższe niż reszta w tym roczniku ale myślę że było warto.

Życzę owocnych poszukiwań, grunt to nie napalać się na początku.

Pozdrawiam

Opublikowano
Zabol25 - rocznik 1977 nie jest zły :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
Zabol25 - rocznik 1977 nie jest zły :mrgreen:

W sumie nie miałem nic do rocznika 1977, tak tylko palnąłem :mrgreen: sam mam e21 w Polsce z 1982 roku ale silnik się skończył :cry2:

lecz wciąż mam sentyment do tego auta i dlatego teraz też szukam beemki lecz e39.

Pozdro

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mam takie kombi z silnikiem 2,0

Doradzam poszukać z większym silnikiem :cool2:

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor

Odczytując numer VIN-u z jedej E39 znalazłem go na prawym przednim kielichu(ANGLIK), czy jeszcze gdzieś w innym miejscu był wybijany???

I gdzie jest wybity numer silnika jeżeli chodzi o 523,525,528(E39) Z góry dzięki :cool2:

Opublikowano

Poszukaj w tych miejscach:

z prawej strony, na spodzie bagażnika

na prawym nadkolu, w pobliżu gniazda amortyzatora

na przedniej stronie korpusu z lewej strony

http://farm8.staticflickr.com/7143/6826155841_0459a462fa.jpg
Opublikowano
  • Autor
Poszukaj w tych miejscach:

z prawej strony, na spodzie bagażnika

na prawym nadkolu, w pobliżu gniazda amortyzatora

na przedniej stronie korpusu z lewej strony

Dzięki :cool2:

Opublikowano
  • Autor

Oglądałem wiele ogłoszeń E39 523i ale we wszystkich ogłoszeniach pisze że pojemność 2.5 litra :?:

Jak to w końcu jest z tą pojemnościa w 523i 2.5 czy 2.3 :?:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

wsadż jeszcze rączkę pod fotel pasażera i poszukaj karteczki wetkniętej między sprężyny a gąbkę.

jest na niej VIN i częściowy opis wyposażenia.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
wsadż jeszcze rączkę pod fotel pasażera i poszukaj karteczki wetkniętej między sprężyny a gąbkę.

jest na niej VIN i częściowy opis wyposażenia.

Dzięki spróbuje :cool2:

A wracając do mojego poprzedniego pytania:

Czy ktoś się orientuję dlaczego w opisach E39 523i piszę że silnik 2,5L Jaki w końcu w 523i jest silnik 2,3 czy 2,5 :?:

Z góry dzięki :cool2:

Opublikowano

Czy ktoś się orientuję dlaczego w opisach E39 523i piszę że silnik 2,5L Jaki w końcu w 523i jest silnik 2,3 czy 2,5 :?:

Z góry dzięki :cool2:

W E39 przed liftem dla silnika 2,5 było oznaczenie 523 właśnie, trochę to mylące bo wcześniej można było poznać po tym jaki to silnik.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego Zyziek to mi wyjaśnia wszystko :cool2:

Narazie szukam dalej i dam znać jak coś upoluje :mrgreen: