Skocz do zawartości

Padła e46 320D :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam

Panowie czepiacie się odmy.............. spoko :cry2: :cry2:

Kto powie w jaki sposób ta odma doprowadzić miała do przegrzania uszczelniacza w turbinie ?

Tezy,teorie ,uzasadnienia ?

Ja się nie zgadzam !!!!!

Pozdrawiam Krzysiek

Kolego Roger

zatkana odma powoduje wzrost cisnienia w skrzyni korbowej a co za tym idzie blokuje wyjcie oleju z turba powodujac słabszy przepływ oleju przez turbo (podobnie jak za duzy stan oleju)

........................................

wydawało mi sie (po wczesniejszych posytach) że jestes kolego mechanikiem

ale ?????

• Odpowiedzi 64
  • Wyświetleń 6,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
:D

Edytowane przez artii4_4

Opublikowano
  • Autor

hello panowie mechanicy , lub hobbystczni mechanicy :)

mój temat jest tylko teorią co mogło się stać , więc proszę się nie spinać :)

mechanik jest w trakcie rozkręcania pokrywy zaworów , trochę mu to schodzi (ponoć wtryski się zapiekły

i nie można wyjąć, nie chce ponaglać bo jeszcze coś wyłamie :) dalej mnie nurtuje i mam dreszczyk emocji

co mogło się stać...

@jakub nie wiem co z tym cisnieniem, ja mechanikowi nie będe podpowiadał co ma robić

oddając samochód zaufałem, że wiem co robi :)

pozdrawiam zaciapa

Opublikowano
byc moze za duzo oleju przyjął na tłoka i korbowodzik sie skrzywił
Opublikowano
ostatni post mi się podoba ? łał słońca jeszcze niema ale niektórzy mają przegrzane mózgi '' ROGER ma rację :D

Nie kolego...seamus ma rację

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Popieram, zapchana odma w niektórych przypadkach potrafi bagnet wywalić w powietrze.

Jeśli odma jest zatkana to w komorze silnika ciśnienie potrafi mocno wzrosnąć.

Pozdrawiam
Opublikowano

Witam

Nie drożne"odpowietrzenie "skrzyni korbowej niewątpliwie powoduje wzrost ciśnienia w niej.

Tego nie neguję !

Tylko rozróżniajcie ciśnienie oleju z ciśnieniem w skrzyni korbowej.

Na potrzeby dyskusji stworzyłem mały obrazek.

Na nim widoczny uproszony do minimum obieg oleju. Pamiętajcie że ciśnienie oleju wynosi około 5 atmosfer.

A olej z turbiny nie wraca grawitacyjnie do miski olejowej.

Gdy skrzynia korbowa nie ma odpowietrzenia ,olej jest wyciskany uszczelniaczem wału korbowego,bagnetem i wszystkimi słabymi punktami.

Owszem na ośce turbiny również może wzrosnąć nieznacznie ciśnienie na skutek większego ciśnienia w skrzyni korbowej. Jednak nie to powoduje uszkodzenie turbiny czy uszczelniacza. Nie zaprzeczam że w takiej sytuacji może wypchać olej uszczelniaczem turbiny, ale będzie ona musiała być mocno zmęczona i puszczać również przy sprawnej odmie.

Pompa olejowa utrzyma ciśnienie w swojej magistrali............. olej zostanie zawsze przepchany przez turbinę.

Teoretycznie olej nie zostanie przepchany przez turbinę gdy w skrzyni korbowej wytworzy się większe ciśnienie niż 5 atmosfer. Jednak ten stan może trwać kilka sekund ...............Po upływie tego czasu bagnet wystrzeli jak rakieta a z miejsca jego osadzenia olej będzie pryskał na wszystkie strony, nie wspominam o simeringu na pewno nie będzie na swoim miejscu.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/iv1219_cisnienieoleju.jpg

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano

kolego Roger

to co opisales to skrajny przypadek teoretyczny doprowadzajacy do calkowitego zaniku smarowania turbiny

, zgadzam sie ze praktycznie nie jest mozliwy

my jednak mowimy o zatkanej czesciowo odmie i co zatym idzie pogorszenie warunkow smarowania i chlodzenia turbiny

jezeli cisnienie oleju (nie zawsze jest 5 bar wiesz otym dobrze (dla sprawnego silnika 2.0d 4.5 bar) po ostrej jezdzie na wolnych obrotach jest ok 2 bary (przy dobrym w 100%) silniku i nadcisnienie w skrzyni korbowej ok 1 bara roznica wynosi juz tylko 1 bar

nie powoduje to braku cisnienia lecz :arrow:

wyrazne pogorszenie smarowania i schladzania turbiny (z czym trudno sie nie zgodzic)

jezeli po tych informacjach uwazacie ze odma (breatcher) nie ma znaczenia

nie wymieniajcie jej nigdy wiecej i tyle

a Wasze turba beda smigac jak nowe

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie

wyjaśniła się sprawa mojego problemu

na jednym cylindrze totalna masakra, tłok w dwóch miejscach dziurawy,

w tychże miejscach porysowany cylinder, więc silnik nadaje się tylko do remontu lub na złom :mad2:

zastanawia mnie , czy to turbina mogła tak narozrabiac??

mechanik co mi to robi stwierdził że tylko dokonała tego co było nieuniknione..

Opublikowano
WI :D .

Edytowane przez artii4_4

Opublikowano
Witam ponownie

w tychże miejscach porysowany cylinder, więc silnik nadaje się tylko do remontu lub na złom :mad2:

Jaki masz stan licznika ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Witam ponownie

Jednak trafiłem, nie naprawiaj, szukaj nowego.

Opublikowano
  • Autor
Witam ponownie

Jaki masz stan licznika ?

witam przebieg 240 tys..

Opublikowano
Chyba w to nie wierzysz ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Kolego zaciapa , z zainteresowaniem przeczytałem Twój problem, ponieważ sam aktualnie jestem na etapie poszukiwania tego modelu ( tyle,że wolałbym rocznik po lifcie ze 150 PS ). Jednakże z praktycznie 100 % pewnością moge stwierdzić , że kupiłeś egzemplarz spraperowany do sprzedaży,a niska cena była tylko wabikiem. Piszesz, że do awarii przejechałeś nim zaledwie ok. 500 km... Ja w "okazje" samochodowe i auta od "dziadków rocznik 1930" po prostu nie wierzę, ten egzemplarz albo był totalnie zaniedbany pod względem serwisu silnika albo ma już nie 240, a 700 tys przebiegu. Jednak jak to mówią, tanie mięso psy jedzą - o czym sam się przekonałeś. Teraz swap drugiego silnika i znowu brak pewności ile nim będzie można przejechać...

Dlatego jednak będę szukał auta w Polsce i przed kupnem - kompleksowa diagnostyka auta.

A w Twoim przypadku może najepszym rozwiązaniem będzie po prostu opchnąć auto za odpowiednią cenę, a nie bawić się w przekładanie drugiego ( co nie znaczy lepszego silnika ) silnika ale to już Twoja decycja.

Pozdrawiam.