Skocz do zawartości

316 M43TU ogrzewanie nie działa, wlany uszczelniacz prestone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

w e36 316i 1,9 1999 ciekło z chłodnicy, zgrzeszyłem, wlałem płyn Preston http://img18.imageshack.us/img18/42/sealerz.jpg do uszczelniana chłodnic, miesiąc później ogrzewanie osłabło do minimum, ledwo grzeje wentylacja, dmuchawa sprawna, mechanik radzi wymienić całość chłodnice rurki ogrzewnik i termostat, nie wierze. co obstawiać? ogrzewnice mam dziwną, nie taką jak powinna być wg realoem.com : http://www.realoem.com/bmw/diagrams/n/x/11.png , ale taką: http://img402.imageshack.us/img402/9338/12022010002.jpg , rury o wiele grubsze wiec o zapchanie prestonem trudno, czy to termostat ? nogi mi marzną w basi, pomożecie :P ?

Poprawiłem tytuł tematu. Proszę się zapoznać: viewtopic.php?f=68&t=120678 . mattiss

Opublikowano
Jak miałem civica to też wlałem ten cud środek i po jakimś czasie ogrzewanie grzało ledwo co . Pomogło przepłukanie całego układu chłodzenia , choć i tak nie powróciło ogrzewanie takie jak było przed wlaniem tego środka.
Opublikowano
rur ci nie zapcha, ale w nagrzewnicy są takie małe rureczki tak jak w chłodnicy to pewnie je zapchało.a co do termostatu to wskaznik temperatury w jakiej jest pozycji
Opublikowano
temperatura taka jak zawsze, 90c bez zmian, a po dłuższej przerwie w dmuchaniu, i włączeniu ponownym dalej bez zmian, nic nie śmierdzi również.
Opublikowano
jeśli silnik trzyma temperaturę to do wymiany masz nagrzewniczkę.sprubój przepłukać cały układ może coś pomoże.tak czy siak musicz przepłukać układ przy wymianie nagrzewnicy.
Opublikowano
zobacz jeszcze czy nie jest mokra podłoga od strony przewodów co dochodzą do nagrzewnicy. Jeżeli tak to na bank jest nagrzewnica do wymiany. Ja tak miałem wczesniej we wcześniejszym modelu BMW e36.
Opublikowano
temperatura taka jak zawsze, 90c bez zmian, a po dłuższej przerwie w dmuchaniu, i włączeniu ponownym dalej bez zmian, nic nie śmierdzi również.

A płynu nie ubywa przypadkiem? Może jest go za mało? Sorry, że zadaję takie pytanie, ale czasem człowiekowi najprostsze sprawy nie przychodzą do głowy. U mnie przestało grzać, już szukałem przyczyn diabli wiedzą gdzie, ale po dolaniu płynu wszystko znów OK.

Opublikowano
Kolego, jak to uczynić ? przemuchać po wyklręceniu ? czy wlać kole w celu wypłukania Prestońskiego kamienia.
Opublikowano

spod ogrzewnicy nic nie cieknie, jego okolice i dywanik suchy,

odpowietrzone jest, w sumie w ogóle nie było zapowietrzone, w miarę grzeje przy obrotach 2 i wyżej tysiąca.|

a bez gazu w pedale, nic nie grzeje, dmucha chłodnym w tym samym momencie kiedy odciągam gaz podczas jazdy i na postoju,