Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Rano przy dzisiejszych temperaturach tj. -10 na chłodnym i rozgrzanym silniku podczas jazdy widać straszna chmurę za mną. Chmura ta jest bardzo duża i o wiele wieksza od innych aut co zaczęło mnie niepokoic. Czy jest to normalne że leci za mna taka ilosc białego dymku wiem ze to pewnie jest para wodna ale tez ubywa mi co jakis czas plynu chłodniczego i auto jest jakies takie dziwne (wydaje sie mi ze kiedys było mocniejsze). Ogrzewanie także nie jest najlepsze we wnatrz kabiny. czy to moze byc uszczelka pod głowicą?

Opublikowano
Jedź do warsztatu gdzie mogą sprawdzić testerem chemicznym czy spaliny nie dostają się do układu chłodzenia. Ale te objawy które opisałeś wskazują 99% na uszczelkę pod głowicą.
Opublikowano

też tak mam trzeba by przegonić auto na dłuższym odcinku i odparować tłumik

bo faktycznie czasami aż obciach

czasami sam myślę czy to nie uszczelka

Opublikowano
Dodam jeszcze nie ukrywając że od wymiany do wyminy oleju muszę wolać ok. 1,5l oleju ponieważ go ubywa. Bardzo mnie to niepokoi gdyż chciałbym tym autem jeszcze pojeździć.
Opublikowano
Jak mocno dymi to może faktycznie uszczelka. A co do tego ile oleju bierze to ostatnio przy wymianie mechanik powiedział mi, że jak bierze tak do litra oleju od wymiany do wymiany to jest ok. Więc wydaje mi sie że 1,5 to już troche za dużo aczkolwiek nie koniecznie. No ale 2 to faktycznie już sporo.
BeEmWu
Opublikowano
Wymiana uszczelniaczy wiąże sie z wymianą wałka popychaczy szklanek ... ? To i może lepiej zainwestować i od razu uszczelkę zmienić?
Opublikowano
Wymiana uszczelniaczy wiąże sie z wymianą wałka popychaczy szklanek ... ? To i może lepiej zainwestować i od razu uszczelkę zmienić?

uszczelniacze to takie gumki na trzonkach zaworów którędy może iść olej do cylindrów

i jest spalany

wymiana uszczelki to już większa robota

Opublikowano
Dodam jeszcze nie ukrywając że od wymiany do wyminy oleju muszę wolać ok. 1,5l oleju ponieważ go ubywa. Bardzo mnie to niepokoi gdyż chciałbym tym autem jeszcze pojeździć.

:D nawet nie wiesz ile osób pewnie by chciało mieć takie zużycie oleju, tym się nie martw, nie musisz tego na razie robić, popatrz czy pod silnikiem wycieków nie ma, ja też myślałem że mi silnik żre oleju ogromne ilości, jak wlazłem do kanału to się za głowę złapałem :mad2: Na dobrą sprawę nie muszę wymieniać oleju bo zawsze świeży :mrgreen: