Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam sie do kupna bmw i nie wiem czy szukać z vanosem czy bez.

I tak po prawdzie jaka jest różnica pomiędzy tymi silnikami?

Z góry dziękuje i pozdr

Opublikowano
roznica to vanos :mrgreen: Czyli system poprawiajacy osiagiw niskim zakresie obrotow

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
moze si ktoś ze mną nie zgodzi ale bez vanosa są oszczedniejsze w spalaniu.Wiem poprostu z własnego doświadczenia.Mam teraz już trzecią beeme na vanosie i różnica w spalaniu jest i to odczuwalna :D
Opublikowano
Jest raczej na odwrót z mojego doswiadczenia ale i tak zawsze wole bez vanosa bo sa szybsze poprostu :mrgreen: poprostu M50B25 ma potencjał :twisted:

Opublikowano
na temat tego spalania to można dyskutować bez końca :D ja też wole bez vanosa.Kolego a z tymi predkościami jak to jest?
Opublikowano

Czyli mam rozumieć ze bez vanosa będzie lepsza? będzie miała lepsze osiągi?

I waszym zdaniem 325i będzie dużo droższa w utrzymaniu niż 320i?

Opublikowano
Spalanie 2.0 a 2.5 jest takie samo, nawet w danych podanych przez producenta. Jedynie więcej zapłacisz za OC, ale nie jest to straszna różnica jakieś 40-50zł. Ale za to masz 42KM więcej, a to jest odczuwalne.
Opublikowano
Spalanie 2.0 a 2.5 jest takie samo, nawet w danych podanych przez producenta. Jedynie więcej zapłacisz za OC, ale nie jest to straszna różnica jakieś 40-50zł. Ale za to masz 42KM więcej, a to jest odczuwalne.

42KM biorą się z sufitu wg Ciebie?to samo ciągle słyszę o 328.Tyle samo palą jak sie jedzie autostradą ze stałą prędkością,mam oba silniki i zapewniam że średnia nie jest taka sama.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Weldlug danych roznice pomiedzy silnikami dochadza do 2 l na miescie

Opublikowano
Bo tak jest kazde bmw pali tyle samo dikladnie tyle ile wlejesz :twisted:

Opublikowano
Wg użytkowników to 1.6 pali tyle co 2.8 :mad2:

Astra 1.6 101km w mieście pali mi 9-11l LPG, a e34 2.5 około 12l BP

Oczywiście bmw jeżdżę spokojnie ze względu braku LPG

Małym silnikiem aby coś wyprzedzić musisz cisnąć pedał gazu w podłogę, a przy dużym silniku wystarczy delikatnie, a efekt jest ten sam. Jeśli mówimy o tej samej wersji nadwozia.

Opublikowano

Oczywiście ze vanos i lepiej silnik 6-cio garowy niż 4-ro

Najlepszy silnik to 2.8 z vanos

Ja miałem 316 tak se dla kobiet na miasto - bez urazy Aktualnie mam 2.0 jest ok spalanie takie same jak 1.6 a 50koni więcej.

Jakiś czas jeździłem 2.8 z 98r POEZJA spalanie może litr większe od 2.0 a frajdy z jazdy masa.

Jak zgazujesz 316 to po 100tys padnie a 328 będzie jeździć bez problemów

Wybór należy od ciebie i funduszy jakie chcesz przeznaczyć na auto (ważne żeby było 6 garów).

Opublikowano

miło słyszeć że nie zagazujesz ja też bym tak chciał ale nie dam rady finansowo (dam ale wolę kaskę zamiast pchać w BP to w coś innego) ja robię jakieś 25-30 tyś rocznie więc mi się opłaca. Jak jeździsz mniej to BP "only" i to się chwali - jak to kumpel mój mawiał " no drift no faen " (przepraszam za angielszczyznę )

Miłego obcowania z BMW :cool2:

Opublikowano

Ja też będę musiał założyć LPG. Wiadomo cena BP 4,45 a LPG 2-2,20 połowę taniej, a ja chodzę do dziennej szkoły, i to co uda mi się dorobić mam na samochód.

A dobrze założony LPG pozwoli bezawaryjnie i tanio pojeździć, bez straty mocy. Więc sam postaram się założyć LPG.

Opublikowano

A czy ludzie ktorzy tak zachecaja do vanosa wiedza co to jest ??

Podwojnego w e36 nie bylo no jeden ale o tym modelu nie gadamy :mrgreen:

Biarac pod uwage przebiegi e36 to wole te bez vanosa bo sa mocniejsze

Jak masz pewne zrodlo samochodu to jasne vanos dobra rzecz ale osiagi slabsze od tych bez vanosa :mrgreen: