Skocz do zawartości

Kontrolka ciśnienia oleju, bardzo dziwny objaw.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem że na temat olejów jest osobny wątek, ale chodzi mi o zachowanie kontrolki ciśnienia oleju.

Wiec... ten sam olej ta sama jazda i w zimie po rozgrzaniu silnika zaczęła się zapalać (mrugać), natomiast w lecie czy silnik ciepły czy zimny nic, nawet nie mrugnie. Oczywiście mam tu na myśli że podczas jazdy się nie zapali, bo przed uruchomieniem jest tak samo jak w każdym BMW. I stąd moje pytanie czy przypadkiem nie jest walnięty czujnik ciśnienia oleju? I dlaczego jak są temperatury poniżej 0 to przy rozgrzaniu silnika kontrolka daje o sobie znać?

A w lecie jest tak jak powinno być, a przecież nic nie było ruszane.

Zastanawiam się już teraz bo chciałbym uniknąć jakiejś awarii jak za kilka mięsiecy temperatura spadnie.

Pozdrawiam.

E32 730 LPG

KUPIĘ ŁADNE ZADBANE E38 735 LUB 740 rocznik '96;'97. PROSZĘ O KONTAKT NA PW.

Opublikowano

witam!

pewnie masz jakis problem z elktryka - moze zasniedziana wtyczka od czujnika......... :D

gdyby silnik padal to byloby na odwrot - tzn zima bylby spokoj , a latem podczas wyzszych temperatur swiecila by kontrolka od oleju - bo olej sie bardziej nagrzewa i robi sie rzadsz - i silnik nie trzyma cisnienia

Opublikowano
No właśnie i z tym jest problem bo sam nie wiem, niedługo bedzie wymiana i nie wiem co wlać, boje sie wlać półsyntetyk bo jak był wczesniej mineralny to moze być problem. A jak jest mineralny to tez nie dobrze. Juz sam nie wiem co robić. Popatrze na ten czujnik moze cos z nim jest nie tak. A z olejem to musze pomyslec, chyba ze macie jakies podobne doswiadczenia i cos mi poradzicie co robic?

E32 730 LPG

Opublikowano
wymien czujnik - kosztuje 10 pln i bedziesz wiedzial czy to jego wina.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
jak kupiłem swojego tez miałem mineralny mobil 15w40 i odrazu zmieniłem na połsyntetyczny 10 W40 a na zime pewnie wleje syntetyk 5W40. także spokojnie połsyntetyka możesz lać.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Nie chce Cie martwić, ale u mnie co prawda w 320i (E30) był to objaw obróconej panewki.Czujnik identycznie sie zachowywał jak Twoj.Miejmy nadzieje,ze sie myle. Nie masz zadnych stuków przy wyrzszych obrotach??Teraz słysze, ze moj kolega miał to samo ale był to czujnik..wiec moze..OBY!!

Powodzonka

Będziesz Mógł Wyprzedzać :D

Kto za młodu głupim nie był - ten na starość nie zmądrzeje...

Opublikowano

Nie mam żadnych stuków, wszystko jest ok.

Ale martwi mnie ten olej. Wymienie na półsyntetyk, chyba bedzie wszystko ok. Z tym czujnikiem tez powalcze. Znajomy powiedział ze to może być wina pompy olejowej oby się mylił. :worried:

E32 730 LPG

Opublikowano
ja miałem tak ale w e-30 nawymieniałem się czujników a przyczyna była gdzie indziej :norty: mianowicie olej był lipny wymieniłem i jest :cool2: nic się nie zapala.
to właśnie te chwile,kiedy wszystko jest dokładnie takie,jak pragniesz,a jedyne co czujesz to czysta przyjemność.To właśnie daje Ci BMW.