Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przy ostatnich temperaturach pojawił się u mnie taki problem: rano jak auto zimne to pierwszy rozruch nie jest zbyt ochoczy. Rozrusznik kręci dość nieregularnie - raz wolno, raz przyspiesza, potem znów zwalnia... Ale koniec końców auto odpala. Kręcenie trwa ze 3 sekundy. Jak odpali, chwile pochodzi i zgaszę, to kolejne kręcenie już jest bardzo żwawe. Akumulator wykluczam, bo mam nowy, świece wymienione - grzeją. Kończy się rozrusznik? Tylko dlaczego na ciepłym kręci ok?

Pozdrawiam i liczę na wszelkie sugestie.

Opublikowano
Miałem to w 330d. Dlaczego tak jest, nie wiem. Ja zanim to zrobiłem zmieniłem akumulator :) Koszt regeneracji rozrusznika to chyba maks 120 PLN ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na razie wstrzymałem się z regeneracją, bo wróciło do normy. Ale ostatnie 2 mroźne dni przypomniały mi o problemie. Auto w ogóle nie odpala - rozrusznik kręci tak wolno, że szybciej bym korbą zakręcił. Jak silnik ciepły to rozrusznik kręci ładnie. Nie mogę sobie wytłumaczyć zależności temperatury i szybkości kręcenia: czyżby silnik stawiał taki opór jak zimny? I czy ta zależność nadal potwierdza możliwość zużycia się szczotek/tulei?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Tak zimny silnik stawia większy opór niż ciepły! (wiadomo że ciepły jest lepiej uszczelniony i ma większa kompresje, lecz i tak rozrusznik ma lżej!) Zużyte tuleje rozrusznika powodują zwarcia między wirnikiem a uzwojeniem, co powoduje generowanie mniejszej mocy rozrusznika.
Opublikowano

Już miałem obawy że nowe aku pada :( Bo kręci rozrusznikiem i po 5-6 obrocie rozrusznik się poddaje i zatrzymuje się. Ponowne kręcenie to samo.

Byłem przed chwilą sprawdzić: na aku "zielone oczko" się świeci, napięcie 12.3V więc OK.

Trzeba będzie mechanika odwiedzić z piwem i paroma złociszami... :(

• 8 lat później...
Opublikowano
:D wykopali i jeszcze czekają aż ktoś odpisze :roll:

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571