Skocz do zawartości

Zastanawiam sie nad kupnem 520i,525i z gazem, prosze o rade.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie zastanawiam sie nad zakupem BMW z początku lat 90' ponieważ od lat mi sie podobają.

Z jakim silnikiem lepiej szukać 2.0 czy 2.5 - duża różnica w spalaniu ?

I czy przy silniku 2.5 z gazem zmieszczę się przy spokojnej jedzie w mieście (w lato ) w 15l gazu ?

Opublikowano

zalezy w jakim silniku chcesz wybierac M20 (12-zaworowy, reczna reg. zaworow) czy M50 (24-zawory, hydr. kompencacja luzu)

jesli chcesz M20, to polecam raczej 2.5, spali tyle co 2.0 a wrazenia z jazdy lepsze, tylko musi to byc gaz sekwencyjny, bo jak kupisz z I generacja to mozesz byc mocno niezadowolony :)

jezeli M50 to mozna sie zastanowic nawet nad 2.0, rowniez tylko sekwencja,

zmieszcisz sie w 15, z lekka noga

Opublikowano
Kupic z gazem to loteria ale jak juz to tylko m50b25 plus sekwencja ja jezdze co prawda 325 z tym silnikiem ale pawim piorem czyt. pelny sandal :norty: i na warszawie spalanie to 16l gazu wiec przy normalnej jezdzie 15 niebedzie problemem

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Dzięki za rady, będę szukał zadbanej z silnikiem m50b25 i oczywiście z sekwencja, teraz tez mam auto z sekwencja ale czas zmienić. A jeżeli chodzi o utrzymanie a dokładnie o części typu klocki, filtry itp są jakoś nadzwyczajnie drogie ? czy tylko to mity co niektórzy mówią :)
Opublikowano

M20 nie polecam, trzaskające zawory, stara technika już mało kto dba to taki motor, zanleść taki silnik w dobrym stanie to cud, a i m20 jest na pasku rozrządu a m50 jest już na łańcuszku

Rożnica w spalaniu m50 2.0 a 2.5 jest prawie taka sama, jak gaz to tylko sekwencja, zakładają też zwykły gaz ale to się mija z celem m50 ma plastikowy kolektor

Przy zakupie auta z silnikiem m50 szczególnie vanos zwróć uwagę czy słychać rozrząd potrafi grzechoczeć koszta naprawy od 1000zł, no i oczywiście silniki też te mają wadę z chłodzeniem, sprawdź czy się nie przegrzewa i olej czy nie ma budyniu pod korkiem lub na bagnecie.

Jeśli chodzi o filtry ceny są stosunkowo niskie filtr powietrza kosztuje około 30zł, filtr oleju 20zł, ostatnio wymieniałem u siebie klocki hamulcowe tylne zapłaciłem 37zł za komplet na oś i to dobrej firmy nie pamietam nazwy. Ceny innych części np visco 150zł, amortyzatory przednie ok 150zł szt, wahacze przednie ok 100zł szt

Opublikowano
Ja mam 525iA ze zwykłym gazem i pali mi w mieście 20l/100km i 13l/100km trasa. Nie mam problemów z gazem, kolektor plastikowy w niczym nie przeszkadza - jest w nim "gwizdek" zabezpieczenie przez "strzelaniem gazu" i drugie przed przepływomierzem. Kiedy miałem dawniej rozregulowany gaz i strzelał -przepływomierz nigdy nie ucierpiał i do dziś jest sprawny (a ma już 350tys.km) Części zamienne są śmiesznie tanie. Samochodzik jest taki sympatyczny ,że nawet nie zamierzam go sprzedać. Obecnie nic się nie psuje, jeżdżę w trasy i na co dzień do pracy i jestem dumny ,że auto z 93r. a przewyższa pod wieloma o wiele nowsze modele innych marek. Jedyne moje zmartwienie to korozja podłoga/progi -ale jak znajdę trochę czasu po Nowym Roku to oddam do blacharza i będzie po problemie.Pozdrawiam! :wink:
Opublikowano (edytowane)

Witam

miałem kiedys e34 525i m50b25 bez gazu wspaniały silnik godny polecenia każdemu spalał ok.13l przy cięzkiej nodze. Teraz mam e34 520 m20b20 z gazem, któtego pali ponad 20l. Benzyny nie wiem ile bo dopiero dzisiaj naprawiłem stanowczo nie polecam tego słabego i przestarzałego silnika

Pozdrawiam

Edytowane przez rafgor90
gdyby FWD było lepsze Bóg nie stworzyłby BMW.
Opublikowano
ja Mam M50b20, nie wiem o czym kolego piszesz że Ci pali 20 litrów, ja przy "tyraniu" na benzynie to max mi spali 13 a gazu 15, przy normalnej jezdzie to 11 gazu w miescie a benzyny 9. MIasto ponad 150 000 mieszkańców. Jeżeli miałbym teraz wybierac to stanowsczo m50b25 bo to jeednak 192KM :) a spalanie bardzo małą róznica i koszta częsci są podobne ;)

BMW - (B)undi (M)ogą (W)szystko

http://images28.fotosik.pl/149/a02ba562ebf79f25.png

http://www.bmw-wloclawek.pl

Opublikowano
mam 520i też ze zwykłym gazem tak jak kolega wyżej pisał mi tez na miescie potrafi spalić około 20 w trasie różnie ale nie ma tragedii , więc nie ma co narzekać , jednak po dłuższym użytkowaniu chce się już coś z większą mocą ,dlatego radziłbym 525
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
alpina325 chce widziec cie przy hamowaniu na "dobrych klockach za 37zł", nie obraz sie ale nie wieze , ze przy rozgrzanych mocno hamulcach zablokujesz koła, nawet abs ci sie nie wlaczy, albo sa tak twarde, ze te dobre klocki zetra tarcze. Mialem kiedys doczynienia z takimi klockami.
Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż