Skocz do zawartości

kilka pytan - czujnik klockow, kontrolka abs, akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ponownie

mam kilka poytan

dzis robilem porzadne mycie autka i drobne naprawy i tu sie pojawiaja pytania

1) czujnik scieralnosci klockow z przodu byl przetarty wiec go zlikwidowalem a przewody na gniazdku zwarlem czy tak moge jakis czas jezdzic

2) po przekreceniu kluczyka w stacyjce kontrolka abs ciagle sie swieci

wczesniej tak nie bylo ale po odpaleniu autka kontrolka gasnie

czy powodem tego moze byc wlasnie zwarcie przewodow od czujnika scieralnosci klockow czy to tylko zbieg okolicznosci

3) i teraz najwiekszy hit ( az zona sie zemnie smieje ) ale panowie gdzie kurna jest akumulator w tej bryczce ja pewniak otwieram maske staje z prawej strony auta i odkrecam obudowe a pod nia szok nie aku tylko komppy wiec gdzie on jest :doh:

4) co ile wymienia sie plyn od abs i ile za to wolakja w warsztacie

pozdrawiam

Opublikowano
jasne ze możesz tak jeżdzć ze zmostkowanym czyjnikiem od klocków! jesli chodzi o pkt. 2 twojego pytania to wydaje sie iż ta kolejnośc jest prawidłowa i umnie jest identycznie,czyli przekręcam kluczyk zapalają sie kontrolki wtym ABS- i po uruchomieniu silnika gaśnie.tak ma być! akumulator pod siedzeniem :roll:
Opublikowano

akumulator w dieslach zazwyczaj jest w bagazniku po prawej stronie pod takim pojemnikiem na narzedzie...

natomiast w benzynie jak nie ma pod maska to istotnie jak kolega powiedzial powinien byc pod siedzeniem (no chyba ze auto opbiera prad ze slonca :lol: )

co do zaswicania sie kontrolki przy przekreceniu kluczyka to u mnie jest tak samo!!

Opublikowano

Płyn od ABS ?, chyba płyn hamulcowy- co dwa lata.

wymiana ? Jest to prosta czynność i nie trzeba wykonywać jej w warsztacie, przynajmniej ja robię to sam. Także niewiem ile za to kasują.

Pozdrawiam.

Opublikowano

wymiana ? Jest to prosta czynność i nie trzeba wykonywać jej w warsztacie, przynajmniej ja robię to sam. Także niewiem ile za to kasują.

Pozdrawiam.

Sam robisz ? :think:

"Normalny" mechanik, bierze ok. 40-60zł.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Ad1) mozesz tak pojezdzic, lecz nie za dlugo, chyba ze masz nowe klocki zalozone to troche wiecej, lecz lepiej miec ten czujnik z czysto oczywistych wzgledow

Ad2) jest to raczej czysty zbieg okolicznosci, abs zawsze przez chwile swieci i pozniej gasnie, jak kontrolka kiedys nie zgasnie, wtedy bedzie problem, ale na razie nie przejmuj sie tym fantem

Ad3) w BMW sa 2 wersje akumulator pod maska, akumulator pod tylna kanapa, zapewne masz ta druga, jak sie dostac do aku pod kanapa, bylo na forum, skorzystaj w wyszukiwarki

Ad4) dokladnie nie mam pojecia, a ile to kosztuje, musisz sprawdzic na miejscu, tam gdzie serwisujesz autko, cen warszawskich nie podaje, bo jak wiadomo tu zawsze jest najdrozej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pozdrawiam.

Sam robisz ? :think:

"Normalny" mechanik, bierze ok. 40-60zł.

Czy coś w tym dziwnego?