Skocz do zawartości

[E87] Olej i opony FAKTY I MITY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie lubie bzdur stąd coś napisze :)

olej - nie ważna jest marka ale lepkość i jakość. Lepkość wypisana na naklejce z jakością już nieco trudniej bo trzeba poszukać w TDS ( tech. data sheets) prosze:

nie każdy olej 5/40 jest syntetykiem np magnatec nie jest jest tzw hydrokrakowanym a nie syntetycznym w pełni ! na nasze warunki klimatyczne najlepszy jest 5/40 a nie 5/30 a wymiany co 30 tys sa absurdem !!!!!

4) Castrol GTX Magnatec 5W-40

SAE: 5W-40

API: SL/CF

ACEA: A3/B3/B4

gęstość 15 st.C: 0,852

temp. płynięcia: -48

temp. zapłonu: 200

wskaźnik lepkości: 164

lepkość w 100 st. C: 13,2

lepkość w 40 st. C: 79,5

TBN: 7,7

8) Shell Helix Ultra 5W-40

SAE: 5W-40

ACEA:A3/B3/B4

Gęstość 15 st.C: 0,851

temp. płynięcia: -42

temp. zapłonu: 206

Wskaźnik lepkości: 187

lepkość w 100 st. C: 13,8

lepkość w 40 st. C: 76,3

TBN: 12,7

20) Elf Synthese 5W-50

SAE: 5W-50

API: SG/CD

ACEA: ?

Gęstość 15 st.C: 0,858

temp. płynięcia: -48

temp. zapłonu: 224

Wskaźnik lepkości: 185

lepkość w 100 st. C: 18,3

lepkość w 40 st. C: 110

TBN: 12,0

2) Mobil1 SuperSyn 5W-50 (dawniej Rally Formula)

SAE: 5W-50

ACEA: A3/B3/B4

gęstość 15 st.C: 0,859

temp. płynięcia: -54

temp. zapłonu: 236

wskaźnik lepkości: 184

lepkość w 100 st. C: 17,5

lepkość w 40 st. C: 104,9

TBN: ?

LIQUI MOLY Synthoil High Tech

DATA Viscosity class : 5W-40

Density at 15 °C : 0.850 g/cm³

Viscosity at 40 °C : 92 mm²/s

Viscosity at 100 °C : 14.8 mm²/s

Viscosity index : 168

Flash point : 230 °C

Pour point : -41 °C

ASTM colour : 1,5

Ash, sulphate : 1.25 g/100 g

WYBÓR JEST CHYBA PROSTY ????

a co do opon to ja żonie założyłem 185/65 r 15 i jest tak jak powinno być opona na zimę wąska, profil wyższy a cena niższa !

Opublikowano

Wszystko ładnie pięknie, tylko BMW w serii 1 nie dopuszcza w specyfikacji opon o średnicy 15 cali.

Olej możesz wymieniać co ile kilometrów, co ile chcesz. Wymiana co 30.000 km jest zalecana, a nie obowiązkowa, taka norma została przyjęta przez producenta.

Co do oleju 5W-40 jest jaknajbardziej OK, tak samo jak 5W-30. Ja mam w swoim 0W-40 i jakoś nie narzekam.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
  • Autor

specyfikacja ? a co ma specyfikacja jak ET jest to samo i średnica koła taka sama ? specyfikacja a zdrowy rozsądek ?

205 na zime na 16 czy 185 na 15 ?

Opublikowano
W 120d 15 cali nie da się założyć - nie zmieszczą się zaciski hamulcowe.
Opublikowano
ale jest olej i olej typu Long Life, z tego co mi wiadomo BMW akceptuje wymiany co 30 kkm przy zastosowaniu oleju zgodnego z normą BMW LL04 czyli olej typu Long Life o przedłużonej żywotności

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
  • Autor

wszystkim "fanom" long live :) polecam zapytac uczciwego mechanika który widział jak wygląda po tym silnik !

wymiana w naszych warunkach , przy naszym paliwie max co 15 tys ! do 1 wchodzi ca. 4,2 l koszt bardzo dobrego oleju Liqui 170 zł za 5 + filtr max 50 zł i wymiana 20 ! cóż to za koszt ?

Opublikowano
ja mam w VW jetta r2009 olej longlife castrol. na dzis dzien zrobilem 12 tys km od zera. przeglad robie gdy komputer zawiadomi. miej wiecej miedzy 26 tys a 30 tys km. jezeli BMW i VW maja oleje longlife i rekomenduja takie serwisowanie to jak niby ma wygladac silnik po tym ? zapewne normalnie
" Ser feliz no es conseguir lo que deseas, es desear lo que tienes. "
Opublikowano
Tez bym sie nie doszukiwał teorii spiskowych-mi wypada co 30 tys km wymiana-juz kilka takich wymian przeszedłem i nie zauwazyłem aby auto miało czkawkę.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Jeżeli producent rekomenduje olej LongLife i wymianę co 30 tys to nie może się wydarzyć nic co mogło by zaszkodzić silnikowi... oczywiście mogą się zdarzyć przypadki awarii ale doszukiwał bym się raczej przyczyn gdzie indziej niż w oleju i odstępach w jego wymianie. Są sytuacje nadzwyczajne jak Chipowanie co wiem na własnej skórze wtedy wymiana co 15tyś i nie ma dyskusji coś za coś :norty:
Opublikowano

Witam,

Wszystkie przedstawione oleje są uważane za "markowe". W przedstawionych parametrach brakuje jedynie tolerancji, których producenci sprytnie nie podają. Ciekawe dlaczego ? :wink:

Jeśli chodzi o rozmiar opon to ..... do każdego typu samochodu jakiś zakres rozmiarów jest zalecany przez producenta. Pewnie można - też w pewnym tylko zakresie - trochę go zmienić.

Znam jednak przypadek odmowy wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela, który dopatrzył się nie takiego rozmiaru opon jak zalecał producent.

Pozdrawiam

Opublikowano
Krzysztof-zatem dlaczego?;)

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Witam,

Jeśli normy branżowe dopuszczają tolerancje podanych parametrów tylko np. +/- 5% to oznacza, że podawane różnice poszczególnych parametrów wcale nie muszą być takie duże....

Opublikowano
najmniejsze homologowane rozmiary do 1 to 195 55 r16 tak mam w dowodzie rejstracyjnym wpisane
" Ser feliz no es conseguir lo que deseas, es desear lo que tienes. "