Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie dawno zakupiłem BMW 320i autko zachowuje sie rewelacyjnie.... tylko mam problem bo cos mi stuka w silniku w okolicach rozrządu!! (stuka na wolnych obrotach i przy dodaniu gazu szybciej, non stop) czy jest prawdopodobieństwo ze to napinacz?? albo cosik nie tak z Vanosem?? Ps. po zmianie oleju na jakis czas sie stukanie uspokoiło... ale teraz znów stuka :cry2: dzis rozebrałem silnik zdjołem pokrywy i Vanosa ale nie wiem jak co uznać za zuzyte??

Chłopaki POMOCY!! :modlitwa:

Opublikowano
Czasami słychać troszke popychacze, bo piszesz że po wymianie oleju troche ucichło. Na jakim oleju jeździsz? A co do stukania to jeżeli tylko czasami i delikatnie, to jeździj i nic nie rób, przyłóż ręke do vanosa, jak jest mocno zużyty, to czuć jak wali, zwłaszcza tak przy ok 2tys obrotów. Jaki masz przebieg? Trwałość vanosa to ok 250-300 tyś km, potem może być go już słychać.
Opublikowano

zmieniłem na pół-syntetyk, mam przejechane 215tyś i własnie jak przyłoże ręke to czuć lekkie stukanie na vanosie... ale czu to aby nie napinacz??

(mam autko rozebrane chciałbym pojechac jutro tzn.Niedziela na giełde i zakupić częsci ale nie wiem,napinacz czy zestaw naprawczy do vanosa...)

Opublikowano
trudno stwierdzić jaki tam był bo autko zostało sprowadzone z niemiec... ale na starym tez stukało cosik tylko po zmianie na nowy sie na chwilke uspokoiło i znów klapa
Opublikowano
Wszystko zależy JAK to stuka. Tak jak napisałem, jeśli delikatnie na zimnym silniku i potem przechodzi, ewentualnie raz kiedyś na ciepłem, to tak jeździj, ale jeśli Ci wali, to niestety bedziesz musiał sie tym zająć.
Opublikowano

a czy jest taka mozliwość zeby napinacz siadl za mało napinał i klupał?? gdy rozebrałem pokrywy i nacinołem na ten napinacz to wypsikł cały olej i tylko trzymał na sprezynie?? a po czym poznać czy vanos ma luzy jest wybity jak sprawdzic czy ta podkładka jest zużyta??

Pomocy

Opublikowano
jeśli głośno grzechocze to swiadczy o zużyciu, ostatnio przerabiałem ten temat z bratem w e36 325icoupe całkowity koszt gracików do Vanosa około 130zł + uszczelki.
Opublikowano
a możesz mi powiedziec gdzie moge taki zestaw naprawczy do Vanos'a zakupić w rejonie rybnika katowic gliwic... prosze o jakies namiary :roll2:
Opublikowano

Ja Cie niechce Brutus straszyć ale miałem ostatnio do czynienia z takim zjawiskiem :evil: A przyczyny były takie:

Jeden z tłoków miał już swoje lata więc urosl i się nie mieścił w korpusie silnika , więc wyszedł bokiem :evil:

A tak poważnie to lepiej sprawdź panewki na wale i wymień wszystkie - na tym nie opłaca się oszczędzać :D

Opublikowano
Witam nie dawno zakupiłem BMW 320i autko zachowuje sie rewelacyjnie.... tylko mam problem bo cos mi stuka w silniku w okolicach rozrządu!! (stuka na wolnych obrotach i przy dodaniu gazu szybciej, non stop) czy jest prawdopodobieństwo ze to napinacz?? albo cosik nie tak z Vanosem?? Ps. po zmianie oleju na jakis czas sie stukanie uspokoiło... ale teraz znów stuka :cry2: dzis rozebrałem silnik zdjołem pokrywy i Vanosa ale nie wiem jak co uznać za zuzyte??

Chłopaki POMOCY!! :modlitwa:

Może to być popychacz zaworu. Jego elementy hydrauliczne lubią się zapychać.

Opublikowano

a wiec tak:

Zakupiłem i wymieniłem napinacz (górny) i nic nie pomogło :jawdrop: postanowiłem zakupić zestaw naprawczy do VANOSA (wyżej wymieniony) i po ciezkich trudach go wymienic... nie miałem problemów z wymiana ale z dokładnym ustawieniem go :cool2: ....jakos sobie poradziłem, teraz już wszystko jest oki silniczek chodzi gites... a to najwazniejsze :wink:

koszt napinacza to 130zł -serwis

koszt zestawu naprwczego do VANOSA to koszt 160zł -serwis

uszczelki komplet 70zł zwykły sklep (serwis 120zł)

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc w ustaleniu przyczyny....