Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem ponieważ przy chamowaniu mocniejszym na asfalcie całe auto sie trzęsie i to tak mocno co to może być tarcze są grube klocki jak nowe widać ze równo bierze na tarczach bo to wydaje mi sie ze z przodu tak trzęsie a nie wiem czy tak powinno byc ale rusza się zacisk ten co trzyma klocki chamulcowe?? POMOCY
Opublikowano

Jak na moje oko, to masz coś nie tak z przednim zawieszeniem, które bądź co bądź na taką masę pojazdu i Polskie dziurawe "drogi" jest zdecydowanie zbyt delikatne. Wybity któryś z wahaczy, może środkowy drążek kierowniczy ma luzy... Hamulców bym tu raczej nie winił.

Pozdro

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano
zajedz sobie na trzepak lub do dobrego mechanika od znajdzie ci luzy w zawieszeniu ,juz bendziesz wiedzaiał na czym stoisz :cool2:
Opublikowano
jeśli to nie opony to tylko HAMULCE

Czemu wprowadzasz w błąd. Tarcze mogą być przyczyną bicia przy hamowaniu. Ale nie ZAWSZE tak jest. Wystarczy luz na wahaczach czy drążkach i możesz mieć bardzo podobny efekt.

Kolejność:

1. sprawdź opony i wyważenie kól (ale tutaj raczej czułbyś zawsze podczas jazdy bicie na kierownicy;

2. Jedź na stację diagnostyczną, gdzie mają trzepaczkę czy jak to tam zwał. Na tej maszynie mechanik więcej znajdzie niz patrząc "na oko" i machając jakąś bajlagą ;)

3. Jesli nie masz luzów sprawdz a najlepiej wymień klocki i tarcze.

Tyle, wiekszej filozoii w tym nie ma.

Opublikowano
jeśli to nie opony to tylko HAMULCE

Czemu wprowadzasz w błąd. Tarcze mogą być przyczyną bicia przy hamowaniu. Ale nie ZAWSZE tak jest. Wystarczy luz na wahaczach czy drążkach i możesz mieć bardzo podobny efekt.

Kolejność:

1. sprawdź opony i wyważenie kól (ale tutaj raczej czułbyś zawsze podczas jazdy bicie na kierownicy;

2. Jedź na stację diagnostyczną, gdzie mają trzepaczkę czy jak to tam zwał. Na tej maszynie mechanik więcej znajdzie niz patrząc "na oko" i machając jakąś bajlagą ;)

3. Jesli nie masz luzów sprawdz a najlepiej wymień klocki i tarcze.

Tyle, większej filozoii w tym nie ma.

Kolego trochę pojechałeś

nie masz pojęcia o naprawie i diagnostyce zawieszenia

Podałem koledze najlepszy i najtańszy sposób naprawy i diagnostyki zawieszenia

szarpaki na diagnostyce nic nie pokażą (bo koła są obciążone )

Myślę że z naprawą zawieszenia masz tyle wspólnego co [BAD] z widnokręgiem

następnym razem jak coś napiszesz pomyśl i uszanuj wiedzę innych bardziej doświadczonych (ja sam brudzę sobie ręce)

pozdrowienia

Opublikowano
szarpaki na diagnostyce nic nie pokażą (bo koła są obciążone )

Myślę że z naprawą zawieszenia masz tyle wspólnego co [bAD] z widnokręgiem

Nie chcę się wdawać w niepotrzebną polemikę, ale przerabiałem identyczny temat co Master1988 (założyciel tematu).

Pojechałem do diagnosty, sprawdził na trzepakach co i jak - powiedział, że do wymiany prawy górny wahacz i łącznik stabilizatora (ten akurat chyba nie miał z tym nic wspólnego :P). Wymieniłem osobiście obie części i drgania zniknęły bezpowrotnie. Nie wymieniałem wtedy ani klocków ani tarcz. Moim zdaniem bardziej prawdopodobne wydaje się uszkodzenie wahacza/drążka na jakiejś dziurze niż skrzywienie tarczy hamulcowej - stąd nie upierałbym się przy hamulcach na Twoim miejscu, chociaż nie wykluczam ich całkowicie.

Podpisuję się pod kolejnością bigboykr'a.

Pozdro

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano
Witam wczoraj byłem w stacji kontroli pojazdów i na trzepakach wykazało że do wymiany prawy wachacz ale jeszcze nie wymieniłem wiec to pewnie jest przyczyną. Dzięki za Pomoc wszystkim Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ja bym postawił na tarcze hamulcowe. Krzywe tarcze hamulcowe są częstą przyczyną trzęsienia się autka pod czas hamowania.Pozdrawiam.

Opublikowano
jeśli chcesz sprawdzić czy biją tarcze, auto na lewarek zdejmij koło i próbuj obracać piastą ręcznie jeśli w jakimś miejscu będzie opór to na pewno tarcza krzywa