Skocz do zawartości

Podnoszenie mocy w e39 528i - tuning mechaniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanie apropo podnoszenia mocy w silniku 2.8. Czy ktos ma juz jakies doswiadczenie z tymi silnikami, nie widze na forum stikte dzialu tuningowego , wiec mam nadzieje ze dobrze pisze. na poczatke myslalem o komletnym wydechu, kolektory z kwasowki TaTechnix i kompletny układ wydechowy by EL- Tec myslalem o srednicy 2.5 cala , chyba ze macie inne doswiadczenia ze srednicami. Tylko co dalej, jak np. z dolotem? czy jakies inne pomysly? bo niestety nie mam doswiadczenia z tunigiem BMW, do tej pory tylko Nissany. Wszelkie pomysly na jednostke wolnossaca, i nie jakies restrykcyjne podnoszenie bez ingerencji w srodek silnika. Dziekuje
Opublikowano
Mam taki sam silnik i też kombinowałem wyciągnięcie kucy ale niestety wiele się nie da może ze 20 bez poważnej ingerencji.Tunerzy odradzają turbo ze względu na alu blok,zostaje swap lub zmiana na mocniejszy model.
Opublikowano
no mi własnie chodzi okolice do 20 koni, głownie caly kompletny wydech chce zmienic mam nadzieje ze troche doda koników, no i dzwiek sie poprawi ;-)
Opublikowano
Ma ktos doswiadczenie z was poniewaz zasatanawiam sie nad swapem silnika z M52B28 na M54B30 231 KM z wersji po lifcie. Czy to jest duza rzezba? jak skrzynia biegow? I kto w wojewodztwie mazowieckim moglby sie tym zajac lub kogo polecacie? Wogole robil ktos juz taki swap?
Opublikowano

witaj

z tego co mi wiadomo jest pare jescze metod na to

zmiana dwumasy na lzejsza, sportowe sprzeglo, filtr powietrza, swiece, ... poczytajw internecie jest tego troche

pzdr

Opublikowano

po 1 glosny wydech w e39 to żenuła. po 2 skoro ci malo to wlasnie zmien auto na takie z silnikiem m54 bo tuning prawie nic nie da. po 3 w bmw jest tak ze w miare jedzenia apetyt rosnie i zawsze ci bedzie malo..........

No chyba ze kupisz M-ke

Opublikowano
Tez mysle ze zmien na 540 albo M5. Co do swap to widzialem kiedys u braci Jagiello (Lodz) Z3 z przeszczepionym slinikiem 4.4 wlasnie konczyli spawac wydech - nie jestem na 100% pewien czy to oni wrzucali ten silnik(ale raczej tak) ale wydech na pewno.
Opublikowano
Decyzja zapadła, nie rzezbie w tym silniku zostawiam tak jak jest. Jedyna zmiana bedzie tłumik Eisenmann Race :D , zeby sie delektowac pieknym dzwiekiem ;-)
Opublikowano
Można zmienić kolektor dolotowy od M50B25 i już jest więcej tlenu do płuc. :) Wg hamowni wychodzi ok 17HP więcej czyli jakieś 210HP. :) Kolektor dolotowy w M52B28 jest zwężany przy głowicy stąd pomysł na zakładanie kolektora od M50 2.5l o pełnym przekroju. ;)