Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem - nie chowa mi sie do konca lewy spryskiwacz lamp - ktos mial podobny problem?

pzdr

w

moze to sama dysza spryskiwacza??

jak cos nie jest to taka droga czesc, nie wiem dokladnie, ale wydaje mi sie ze cos kolo 150zl kosztuje w aso

Opublikowano
ponoć to dość popularny problem, nie wiem jednak co jest jego powodem

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
witam, problem jest znany, dysza sprskiwacza ma "slabo zaplanowana budowe" przez co "gumka" zamontowana w srodku dyszy lekko sie wygina/skreca/zmienia polozenie i cieknie/nie chowa sie do konca... dodatkowowo w ukladzie jest dosyc wysokie cisnienie, ktore ukazuje wszelkie wady uszczelnienia... na pocieszenie podam, ze koszt dyszy nie jest jak na BMW makabrycznie drogi, brutto 120zl w W-wie...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Ok, dzieki za wszystkie odpowiedzi. Nie wiesz czy dam rade samemu to wymienić czy zlecić to ASO (jaki to moze byc koszt?)

pzdr

w

Opublikowano

nie no aso to raczej nie:)

bo Ci skasuja pewnie z 500zł, bo jednak bez zdjecia zderzaka sie nie obejdzie

samemu powinienes dac rade, a jak cos to do jakiegos blacharza i pewnie za duzo mniej ci je zalozy

jesli tylko jeden Ci szwankuje a tu widze ze jednak problemy z nimi sa to proponowalbym kupic 2, bo koszt montazu przewyzsza taka jedna dysze zapewne

no chyba ze jednak sam sie tym zajmiesz

Opublikowano
witaj, ja robilem, dlatego "znam budowe" wg mnie wadliwych dysz, 2 dysze kupilem w ASO 120zl/1szt., montaz jest latwy i mozna bez porblemu zrobic to przez nadkole ale aby miec wystarczajaco miejsca musisz sciagnac dodatkowo kolo/a( jezeli bede robil to jeszcze jeden raz to dam juz rade bez zdejmowania kola...), dysze sa wpiete jakby na szybko zlaczke, ktora trzyma z boku obejma z tworzywa..., od strony przodu/zderzaka wypinasz jedynie zaslepki od spryskiwaczy - wyciagasz do przodu "na sile" sprsykiwacz/dysze demontujesz zaslepke a nastepnie od strony nadkola wypinasz calosc... jezeli nie chcesz sie bawic to wymiana w ASO 200zl brutto za 2 szt. pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odświeżyłem wątek, bo okres zimowy zwiększa częstotliwość korzystania ze spryskiwaczy. Mam pytanie czy ktoś próbował regenerować – naprawić spryskiwacze, a może przy okazji poprawić ich niezawodność. W jaki sposób (co powoduje) są one wysuwane i chowane. Generalnie problem dotyczy przecieków i niedomykania osłony po użyciu. Może zamiast wymieniać da się nieco usprawnić te konstrukcję.
Opublikowano

Poprawiać po konstruktorach? Nie wiem czy to dobry pomysł a na pewno nie w tym przypadku, bo niby jak? :D

Pompki wysuwają się pod ciśnieniem płynu.

Pzdr.

Opublikowano
mi przeciekały spryskiwacze to kupilem dysze w ASO i mechanik mi wymienił. Najpierw kombinowalismy z wymianą jakis oringów czy uszczelek ale to zdało egamin na miesiąc wieć i tak trzeba było wymieniać dysze. to nie jest niewiadomo jaki koszt wiec co nowe to nowe

pozdrawiam

Krzysiek

Sprzedam do E90 pre lift:

1. Pasek wielorowkowy do benzyniaków N52

2. Lampy komplet ori tył, używane w bdb stanie

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Rownież i mnie dosięgla ta usterka. Jak to ustrojstwo wymienić bez zdejmowania zderzaka? Da się od zewnątrz czy tylko od nadkola?

Opublikowano
Witam,

Rownież i mnie dosięgla ta usterka. Jak to ustrojstwo wymienić bez zdejmowania zderzaka? Da się od zewnątrz czy tylko od nadkola?

Pisałem o tym, poszukaj :)

Pzdr.

Opublikowano

Pzdr.

znalazłem to: "Po prostu wystarczy podwarzyć spryskiwacz dwoma cienutkimi śrubokręcikami i wyciągnąć palcami spryskiwacz (wysunąć go używając siły) i tyle. Proste jak budowa cepa, bez rozkręcania lamp, zderzaka itd.. "

Jak to rozumieć? Wysuwam całą dyszę a potem z siłą i godnością wyciągam z gniazda? Ale przecież gniazdo się schowa z powrotem... muszę sobie toto obejrzeć...

Opublikowano

Pzdr.

znalazłem to: "Po prostu wystarczy podwarzyć spryskiwacz dwoma cienutkimi śrubokręcikami i wyciągnąć palcami spryskiwacz (wysunąć go używając siły) i tyle. Proste jak budowa cepa, bez rozkręcania lamp, zderzaka itd.. "

Jak to rozumieć? Wysuwam całą dyszę a potem z siłą i godnością wyciągam z gniazda? Ale przecież gniazdo się schowa z powrotem... muszę sobie toto obejrzeć...

To chyba nie moje słowa :) ja opisałem to bardziej łopatologicznie :)

Najpierw ściągasz zaślepkę spryskiwacza (podwarzasz ją delikatnie tak, żeby nie uszkodzić lakieru, ciągniesz do siebie i zdejmujesz samą zaślepkę)

Potem zdejmujesz koło, ściągasz przednią część nadkola, rozpinasz przewód dochodzący do pompki, wypinasz pomkę z dwóch zatrzasków i wysuwasz ją. I tyle.

Pzdr.

• 3 lata później...
Opublikowano

Panowie, odgrzewam temat.

Otóż dziś zauważyłem, że nie działają mi spryskiwacze od reflektorów (nie wysuwają się i nie pryskają), dysze przedniej szyby i dysza tylnej szyby. Przy pociągnięciu manetki uruchamiając pryskanie na przednią szybę nic nie słychać, nic nie leci i przednie wycieraczki się nie ruszają. Przy przyciśnięciu manetki uruchamiającej pryskanie na tylną szybę też nic nie słychać i nic nie leci ale wycieraczka chodzi. Poza tym, lewy sprysk od reflektorów ( od strony kierowcy) się do końca nie chowa ani nie wysuwa, tkwi nieruchomo. Po ściągnięciu zaślepki od niego nie można ani wcisnąć ani wysunąć dyszy. W prawym można wysunąć i sama chowa się tak jak powinno być. Poczytałem różne tematy w tej kwestii ale nie znalazłem rozwiązania, stąd moje zapytanie: czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Wycieraczki działają normalnie we wszystkich prędkościach.

Bezpieczniki sprawdziłem i są ok.

-------------------

Artur

Opublikowano
moze płyn ci zamarzł i tyle , co do reflektorów wez to zdemontuj czas ok 20 min wyczysc z błota i wtedy zobaczysz
Opublikowano
moze płyn ci zamarzł i tyle , co do reflektorów wez to zdemontuj czas ok 20 min wyczysc z błota i wtedy zobaczysz

Trochę za zimno na zewnątrz do rozbierania i czyszczenia. Może rzeczywiście przymarzło. Zobaczymy jak puszczą mrozy. Dzięki. Jednak zastanawiają mnie niechodzące wycieraczki przednie przy próbie spryskania szyby... Wie ktoś, jaka może być przyczyna?

-------------------

Artur

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę za zimno na zewnątrz do rozbierania i czyszczenia. Może rzeczywiście przymarzło. Zobaczymy jak puszczą mrozy. Dzięki. Jednak zastanawiają mnie niechodzące wycieraczki przednie przy próbie spryskania szyby... Wie ktoś, jaka może być przyczyna?

Przyczyną był zamarznięty płyn. Odmarzło i jest ok.

-------------------

Artur

• 2 lata później...
Opublikowano

Panowie , auto 80 tys km przebiegu.

dzisiaj zauważyłem że lewa dysza nie chowa mi się( ok 3-5mm) ,

czy można ją wysunąć i wyczyścić , czy już tylko wymiana ??

Cześć w BMW ok 290 PLN plus wymiana kto wie ile , wyjdzie spory koszt jak za taki bzdet ..

może ktoś wie jako to inaczej obejść , aby tyle nie kosztowało ?

Opublikowano

dzisiaj zauważyłem że lewa dysza nie chowa się

może ktoś wie jako to inaczej obejść

Hej, u mnie też lewy nie chował się do końca i wyciągnąłem go na zewnątrz zalałem jakimiś specyfikami typu WD + sylikonami w spreju + wysmarowałem smarem grafitowym bo taki miałem pod ręką + to wszystko rozruszałem i jak na razie działa ale myślę, że działa do pierwszego mrozu. Chyba wyciągnę bezpiecznik i wyłączę te psikawki tak jak to było zrobione jak kupiłem auto. Nie jest mi to potrzebne bo dużo nie jeżdżę a i płynu szkoda bo znika w zastraszającym tempie.
Opublikowano

dzisiaj zauważyłem że lewa dysza nie chowa się

może ktoś wie jako to inaczej obejść

Hej, u mnie też lewy nie chował się do końca i wyciągnąłem go na zewnątrz zalałem jakimiś specyfikami typu WD + sylikonami w spreju + wysmarowałem smarem grafitowym bo taki miałem pod ręką + to wszystko rozruszałem i jak na razie działa ale myślę, że działa do pierwszego mrozu. Chyba wyciągnę bezpiecznik i wyłączę te psikawki tak jak to było zrobione jak kupiłem auto. Nie jest mi to potrzebne bo dużo nie jeżdżę a i płynu szkoda bo znika w zastraszającym tempie.

a jak go wyciągnąłeś ?? od góry , czy od dołu demontując nadkole ?

zauważyłem że ten drugi tez m isię nei chowa ( ok 1 cm ) ,, Przed tym byłem na myjce ciśnieniowej , pytanie czy to może mieć coś wspólnego ??

Opublikowano
Wyciągnąłem od dołu ściągając koło i część nadkola i pięknie go widać. Jak go będziesz miał w ręku to zobaczysz jak to działa, proste jak budowa cepa, tak jak by dwie części wchodzące jedno w drugie połączone ze sobą sprężyną w środku. Te dwie cześci plastikowe wchodzące jedno w drugie właśnie się zacierają czy tam wyrabiają i powstaje luz po bokach a sprężyna nie ma siły ich ściągnąć. Ogólnie do dupy są te spryski wymyślone przez fabrykę :duh: . Nic nie urwiesz nic nie połamiesz, tylko spokojnie i delikatnie najpierw ściągnij tą zaślepkę ten kapelutek spryskiwacza od góry na zderzaku a potem od dołu, naprawdę żadna filozofia. Przy okazji robienia sprysków można wyciągnąć halogeny i wypolerować bo u mnie takie matowe takie brzydkie od kamyczków i tak zrobię ale to po wczasach bo za parę godzin frunę do Bułgarii. Hej.