Skocz do zawartości

Centralny zamek z pilota-MIGANIE KIERUNKAMI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam mały problem a chodzi mi o to ze ostatnio podłączyłem sobie pilota do drzwi działa elegancko otwiera i zamyka tak jak powinien ale gdy podłączam kabelki ze sterownika do kierunkowskazów(żeby zamigały przy otwieraniu/zamykaniu)to miga tylko jedna strona.jak zrobić żeby migały obie strony?

P.S. podłączałem tak jak jest tu napisane http://3er.pl/viewtopic.php?f=37&t=28

Bardzo Mafijny Wóz
Opublikowano
MOżesz dla ułatwienia wpiąć sie w kabel świateł awaryjnych też zda egzamin
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Domyślam się ze masz wyjście ze sterownika na kierunki w postaci jednego kabla? Jeśli tak to musisz zastosować dwie diody rezystencyjne i podzielić ten kabel na dwa wyjścia. Podłączysz je pod wiązkę kierunków znajdującą sie pod plastikowym podnóżkiem z lewej strony
Opublikowano

Prąd jest,myślałem ze centralka jest zwalona,podłączyłem ja u kolegi i wszystko działa jak należny(wpoiłem się w kable tak jak tu napisano http://3er.pl/viewtopic.php?f=37&t=28 )

Chyba będę musiał pociągnąć kable do lamp (to znaczy jeden kabel do jednej a drugi do drugiej) wtedy działa bezproblemowo

Bardzo Mafijny Wóz
Opublikowano
napisalem wyzej ze tak musisz zrobic :) u mnie bylo to samo - takze kabelki i jazda do lamp 10 minut roboty
Opublikowano
diody rezystencyjne

A cóż to za wynalazek ?

A takie ustrojstwo co puszczą prąd tylko w jedną strone :wink:

Domyślam się, tylko pierwszy człon nie bardzo pasuje do drugiego :) Takiego typu diody z tego co wiem to nie ma :)

W połączenie do migaczy lepiej wstawić bezpieczniki niż diode, a tą stosuje się w połączeniach do krańcówek. :cool2:

Opublikowano
Miałem na myśli diodę prostowniczą. A chodziło mi o ich zastosowanie w przypadku gdy mamy tylko jeden kabel na kierunki wychodzący z centralki. Bezpiecznikiem tego nie obejdzisz
Opublikowano
Zadnych diod. Wystarczy ze przedluzysz te kable i podepniesz sie do przewodow ktore sa przy przednich lampach od kierunkowskazu. Jeden ciagniesz do prawej a drugi do lewej i podpinasz sie pod plus od kierunku. Ja tak zrobilem, poprostu sciagnolem kawalek izolacji i sie podpialem. Dzialam bez problemu:) Mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi:)
Opublikowano
Zadnych diod. Wystarczy ze przedluzysz te kable i podepniesz sie do przewodow ktore sa przy przednich lampach od kierunkowskazu. Jeden ciagniesz do prawej a drugi do lewej i podpinasz sie pod plus od kierunku. Ja tak zrobilem, poprostu sciagnolem kawalek izolacji i sie podpialem. Dzialam bez problemu:) Mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi:)

I chcesz powiedzieć, że puściłeś cały prąd do żarówek poprzez centralkę alarmu?? :roll: bez zabezpieczenia centralki? :norty:

Do autora całego wątku:

Zobacz miernikiem, czy przy włączaniu/wyłączaniu alarmu na wyprowadzeniach z alarmu pojawia Ci sie sygnał napięcia.

Jeżeli tak to podłącz to to zgodnie z wątkiem na tym forum - trzeba użyć szukajki - i podłaczyć pod swiatła awaryjne przy gałce zmiany biegów - przy włączniku.

Ja tak zrobilem i działa ok. Niestety nie mam obecnie schematów, czy było to podłączone przez diody czy nie, po prostu nie pamiętam. Myk z bezpiecznikami ma za zadanie ochrony centralki alarmu przed złodziejami prubującymi ją spalić w sytuacji jak jest podlaczona wlasnie bezposrednio do swiatel.