Skocz do zawartości

BMW e30 318 jak rozpoznać rok produkcji??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam mały problem ponieważ zakupiłem ostatnio bmw e30 318i z automatem, samochód bajka ... ale coś mi się nie zgadzają numery i wydaje mi się ze nie jest to 86rok... W jaki inny sposób można sprawdzić który to rocznik??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znajomy też miał podobny przypadek ze swoją beemką 86rok a lampa szeroka. Ponoć okazało się ze jego samochód jeździł w bmw jako samochód do testów dla silnika m40. i było pierwotnie na wąskiej lampie. Po czym okazała się ze bmw zrobiło jemu lifting zmieniając lampy na szerokie, zmieniając zderzaki i sprzedało je gdzieś pracownikowi firmy bmw, ale ile w tym prawdy nie wiem. mówił to po kilku piwach przy grilu hehehe
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Najprościej sprawdzić po nr VIN - oczywiście poglądowo. 10 - ta cyfra oznacza rok produkcji pojazdu tak więc wygląda to tak:A-1980,B-1981,C-1982,D-1983,E-1984,F-1985,G-1986,H-1987,J-1988,K-1989,L-1990,M-1991,N-1992 i tak dalej.

Jeżeli są wątpliwości,że nr mógł być przebijany to istnieje również liczba kontrolna tego numeru, Jeżeli Cie to interesuje napisz, a ja odpisze jak to się liczy.

Opublikowano
poprostu któryś z poprzednich wlaścicieli przerobił ją na szeroką lampę, swego czasu było to dość modne :mad2:

Dokładnie, sam widziałem takiego "wydumka" :-D Szeroka lampa, spisałem sobie VIN (bo przymierzałem się do kupna), sprawdzam w domu a tu... produkcja - 1986 r.

Opublikowano

no a silnik to ty masz m10 czy m40?to kluczowe pytanie

a tak pozatym to na wielu czesciach jest rok produkcji i w ten sposob mozna duzo dociec co kiedy moglo byc wymieniane czy z ktorego jest roku

nie jedź szybciej niż myslisz...