Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam poważny kłopot z silnikiem w/w.Jakiś msc temu coś wpadło do silnika, prawdopodobnie przepustnica do otwierania z kolektora ssącego i zniszczyła tłok w silniku na 4 cylindrze.Po wymianie tłoka wszystko chodziło ok, aż tu nagle znowu zaczęło się coś psuć,auto terkotało i waliło w silniku, lecz po kilku godzinach ustało i znowu wszystko działało dobrze.I po kilku dniach znowu zaczęło coś walić w silniku jak kilka dni temu i straciło całkowicie moc.Po rozebraniu wszystkiego okazało się, że wypaliło dziurę w pokrywie klawiatury oraz wypaliło i zniszczyło tłok tym razem w 1 cylindrze...Nie wiem co teraz robić!!?? czy kupić nowy silnik czy wymienić wypaloną pokrywę klawiatury, kolektor ssący i tłok... Boje się, że jak zostawię teraz stary silnik to znowu coś wpadnie z kolektora ssącego albo głowica i znowu wypali albo uszkodzi kolejny tłok.Co wy na ten temat sądzicie??!!
Opublikowano

a jak juz wymianiales ten 4 tlok to nie mozna bylo wywalic tych klapek.

Chyba jedyny plus 320d przed liftem ze turbo sie nie zapieka i klapek brak.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam.Mam poważny kłopot z silnikiem w/w.Jakiś msc temu coś wpadło do silnika, prawdopodobnie przepustnica do otwierania z kolektora ssącego i zniszczyła tłok w silniku na 4 cylindrze.Po wymianie tłoka wszystko chodziło ok, aż tu nagle znowu zaczęło się coś psuć,auto terkotało i waliło w silniku, lecz po kilku godzinach ustało i znowu wszystko działało dobrze.I po kilku dniach znowu zaczęło coś walić w silniku jak kilka dni temu i straciło całkowicie moc.Po rozebraniu wszystkiego okazało się, że wypaliło dziurę w pokrywie klawiatury oraz wypaliło i zniszczyło tłok tym razem w 1 cylindrze...Nie wiem co teraz robić!!?? czy kupić nowy silnik czy wymienić wypaloną pokrywę klawiatury, kolektor ssący i tłok... Boje się, że jak zostawię teraz stary silnik to znowu coś wpadnie z kolektora ssącego albo głowica i znowu wypali albo uszkodzi kolejny tłok.Co wy na ten temat sądzicie??!!

Nie no nie wierze , wpadła Ci klapka i nie usunołeś reszty??, po takich postach jestem szczęśliwy że od razu wywaliłem te gównianie klapki i nie muszę się o nie martwić.

PS. prawdopodobie Twoim problemem nie jest sama klapka a nit który ją trzyma, nit wpda do silnika wbija się w tłok i przez jakiś czas jest cisza, jak tylko nit znowu zaczyna latać po tłoku to masz chałas , za chwilę znowu się wbije i będzie cisza, do momentu aż zrobi się dziura w tłoku, jednym słowem ZAŁAMKA :mad2:

Pozdrawiam
Opublikowano
No tak tylko, że przy pierwszej naprawie mechanik albo nie za uwarzył, że w kolektorze ssącym nie ma 4 przepustnicy bo brakuje klapki albo specjalnie to pominął i uznał, że to nie ma nic wspólnego z awarią ... A może wystarczyło tylko wymienić wtedy kolektor ssący i było by po temacie a tak to trzeba wymienić silnik bo nie mam teraz pewności, że coś dalej nie będzie wpadać i niszczyć kolejny tłok bo nie ma takiej możliwości, że teraz został zniszczony tłok na 1 cylindrze z 4 przepustnicy w kolektorze ssącym...i jeszcze znalazły się okruszki metalu, które mogły wpaść nawet do turbiny więc trzeba sprawdzić turbinę czy tam nic nie siedzi bo zatrze silniczek turbiny i sprawdzić pompo wtryskiwacze czy dobrze podają , bo to mogło być właśnie powodem, że rozwalił się nit o którym napisałeś i wypaliło dziurę w pokrywie klawiatury!!Dzwoniłem do człowieka, który zna się na wszystkich typach silników bmw i sprzedaje je od lat to powiedział, że przez te kolektory ssące to 2 razy w tygodniu ktoś o ten silnik pyta!!MASAKRA!!!!
Opublikowano

A już zapomniałem, że mam te klapki w kolektorze :evil:

2004r i też ten problem wystąpił? Nie montowali już wtedy "poprawionych" kolektorów?

Autorze, współczuję.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Współczuję Ci kosztów i nerwów, niestety klapki sie urywają i my tu na forum juz duzo o tym pisaliśmy, szkoda że nie zajżałeś do nas wcześniej, może nie miał byś tylu kłopotów,

Ps. tego mechanika który nie kapnął że to przez klapki to bym na księżyc wysłał :duh:

Pozdrawiam
Opublikowano
montowali ale w 3 litrach :) ... wyrazy wspolczucia ... ja bym szukal innego silnika wyjdzie Cie tyle samo jak nie taniej co remont tego
  • 3 lata później...