Skocz do zawartości

M57 3,0 diesel, właściwa temp. , czas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po jakim odcinku wasze auta mają temperaturę w "pion " ? ( u mnie przy temp ok 5*C gdy ruszam spod domu to po ok 7-8 km i jest temp w pionie )

Który z termostatów jest odpowiedzialny za szybkość nagrzewania ?

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Po jakim odcinku wasze auta mają temperaturę w "pion " ? ( u mnie przy temp ok 5*C gdy ruszam spod domu to po ok 7-8 km i jest temp w pionie )

Który z termostatów jest odpowiedzialny za szybkość nagrzewania ?

u mnie przy 5*C jest to jakieś 4-5 km (akurat tyle mam do pracy), bez przekraczania 2300-2500rpm

jazda plynna, bez korków, pare świateł po drodze

Opublikowano

A przeliczając na minuty to u mnie po około 10-12 minutach jazdy w mieście rano (do pracy) wskazówka ustawia się w pionie.

Pzdr.

Opublikowano

hej

dzisiaj z ciekawości też sprawdziłem u siebie i pion wskazówka osiągnęła po niecałych 5 km przy 2,5C [jazda po Szczecinie bez korków z kilkoma światłami po drodze]

p.s mam pytanie o Webasto

otóż po wyłączeniu silnika i zamknięciu auta [auto jeszcze nie nagrzane bo np jadę krótki dystans do garażu] słychać jeszcze przez 2-3 minuty ze webasto chodzi czy to normalny objaw ?

mam model thermo toz z/c ale bez możliwości ustawiania w aucie godz itd

Opublikowano

U mnie także po wyłączeniu auta (kiedy nie jest jeszcze dostatecznie nagrzany silnik) słychać, że Webasto działa przez jakiś czas (nie sprawdzałem dokładnie ile ono chodzi.

Pzdr.

Opublikowano
U mnie też tak się dzieje z webasto. Nurtuje mnie jednak fakt że mój trochę później sie nagrzewa, wychodzi na to ze muszę wymienić termostat. O ile pamiętam to chyba ten mniejszy jest odpowiedzialny za szybkie "ugrzanie" silnika, czy ktoś to może potwierdzić ?
Opublikowano (edytowane)

Ja wczoraj z ciekawości sprawdziłem dokładnie w mieście i dogrzanie auta do pionu zajęło dokładnie 11 minut - przejechałem 1,6 km. Dwa razy tylko trochę żwawiej przyspieszyłem a tak to nie przekraczałem 2000RPM i bardzo spokojna jazda.

Pzdr.

Edytowane przez Manolito77
Opublikowano

Witam

Dołączam się do pytania, który termostat trzeba wymienić?

U mnie na trasie e7 do Warszawy też nie daje rady ustawić się do pionu, dopiero jak go mocno przyciskam albo na postoju zaczyna się powoli dźwigać...

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Dołączam się do pytania, który termostat trzeba wymienić?

U mnie na trasie e7 do Warszawy też nie daje rady ustawić się do pionu, dopiero jak go mocno przyciskam albo na postoju zaczyna się powoli dźwigać...

Pozdrawiam

mialem podobnie w zeszlym roku - powoli sie nagrzewal i kiedy w koncu juz sie nagrzal, nie byl w stanie utrzymac temperatury. Wymienilem termostat glowny i bylo troche lepiej, ale nie idealnie. Wymienilem pozniej termostat AGR i wszystko wrocilo do normy.

W ogole proponuje wymieniac dwa naraz, bo nie są drogie a za robociznę zaplacisz raz a nie dwa.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tak na marginesie to dzwoniłem do serwisu i pytałem o koszty owych termostatów. Pan podał mi cenę jednego (głównego) a drugiego nie ma jak on to ujął ??

wiecie może o co chodzi ? mówię o 3,O D silniku !

Opublikowano
Tak na marginesie to dzwoniłem do serwisu i pytałem o koszty owych termostatów. Pan podał mi cenę jednego (głównego) a drugiego nie ma jak on to ujął ??

i dobrze odpowiedział, w modelu z 1999 roku jest tylko jeden termostat na pompie wody, w modelach po 2000 193 ps były montowane juz dwa.

Moja np.dzis przy -10,5C przy sprawnie działajacym webasto nagrzała sie ponad niebieskie pole na odcinku 400m ,w tym czasie jeszcze przed jazdą skrobałem szyby przednią i boczne :)

Webasto ostatnio sobie sam naprawiałem ponieważ słabo dogrzewało.

Opublikowano

i dobrze odpowiedział, w modelu z 1999 roku jest tylko jeden termostat na pompie wody, w modelach po 2000 193 ps były montowane juz dwa.

Moja np.dzis przy -10,5C przy sprawnie działajacym webasto nagrzała sie ponad niebieskie pole na odcinku 400m ,w tym czasie jeszcze przed jazdą skrobałem szyby przednią i boczne :)

Witam,

naprawiłeś...u mnie przestało działać webasto? odpalam auto i cicho?...wczesniej działało tylko coś ostatnio pukało...ale webasto dmuchało...teraz już nie?

Co to może być? gdzie szukać problemu?

Opublikowano

Witam,

naprawiłeś...u mnie przestało działać webasto? odpalam auto i cicho?...wczesniej działało tylko coś ostatnio pukało...ale webasto dmuchało...teraz już nie?

Co to może być? gdzie szukać problemu?

Też miałem podobny problem co Ty z webasto, podłaczyłem się do CDIF/2 test wykazał uszkodzenie czujnika temperatury, wymontowałem wymieniłem czyjnik i teraz działa super.

Opublikowano

Chciałbym skontaktować się z Tobą prywatnie, aby nie zaśmiecać forum.

Wysyłam na Twój kontakt e'maila

Opublikowano

No ale skrobanie też ci zajęło pewnie z 10 min ? wychodzi na to ze u mnie jest podobnie