Skocz do zawartości

Skrzynia manualna-biegi ciężko wchodzą. Sprzęgło wymienione.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Od pewnego czasu zaistniała pewna niedogodność podczas wrzucania biegów.

Podczas wrzucania, głównie jedynki, trzeba przyłożyć niezłą silę do dźwigni zmiany biegów.

Czy orientujecie się czy tam jest jakaś guma, gniazdo itp., które mogło się wyrobić? Jaka może być tego przyczyna i co należy "wymienić", aby biegi wchodziły bez za dużego oporu?

Pozdrawiam.

Piotr.

Edytowane przez Ratovnik
Opublikowano
Może to nie wina skrzyni tylko sprzęgła, przynajmniej ja bym od tego zaczął. Jak dawno nie było nic zaglądane do skrzyni to może tarcza i docisk już do wymiany.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
Sprzęgło wymieniłem (kompletne) jakieś 1,5 miesiąca temu. Przed wymianą było podobnie. Trzeba się lekko siłować przed wrzuceniem jedynki.
Opublikowano

Oleju w skrzyni nie wymieniałem w ogóle (od dwóch lat jak jeżdżę). Sprawdzałem kilka razu tylko kolor oleju i czy jest tyle ile ma być.

Tak prawdę mówiąc to czy taka wymiana może być przyczyną takiego problemu z siłowym wrzucaniem jedynki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja w 330xd wymieniałem olej na taki jak powinien być MTF-LT2 i nic to nie dało . Szczególnie na zimnym był czasami problem z 1-szym biegiem.
Pozdrawiam
Opublikowano

być może problem rozwiąże wymiana poduszek gumowych pod silnikiem (i jeżeli są to również skrzyni biegów - teraz nie pamiętam)

u mnie też było ciężko wrzucić jedynkę i wymiana poduszek rozwiązała problem

pozdr