Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przedstawiam wykresy mojej 330xd 2002r.

Około 1 roku temu shamowałem totalną serię (przebieg 198tys.km.)

http://images50.fotosik.pl/204/1eaf7ab0fd2cafcdm.jpg

Tego samego dnia zrobiliśmy modyfikację:

http://images31.fotosik.pl/404/5c7454b2cddfc763m.jpg

Auto odżyło. Jazda nim, stała się czystą przyjemnością.

Po roku użytkowania, chciałem troszke mocniej. Usunąłem katalizatory - 3szt. i wlałem środek do czyszczenia wtryskiwaczy STP (zalecenia mojego tjunera)

Kilka dni temu zajechałem na korektę. Shamowaliśmy auto po roku jazdy na modyfikacji, ale już bez katów. Hamownia wypluła 225PS i 492Nm, czyli +8PS i +17Nm (niestety nie mam wykresu, bo wcieło, choć bardzo mi na nim zależało :/ ) Moc wzrosła i przesunęła się na 3900obr/min. Moment wzrósł również i turbo szybciej wstawało (przebieg 236tys.km.)

Następnie troche dłubania w sofcie i...

http://images46.fotosik.pl/205/957ff5c453327e2am.jpg

Auto odżyło. Jazda nim, stała się czystą przyjemnością.

Były jeszcze mocniejsze mody, ale auto już dymiło i "mistrz" nie chciał wypuścić mnie z takim "zepsutym" autem :D

Teraz auto na prawdę zamiata i każdy kilometr nim przejechany napawa radością. Moment w granicach 500Nm dostępny w dość szerokim zakresie robi doskonałą robotę.

Edytowane przez WOWO_
Opublikowano
Hej! Osiągi piękne, a jak jest ze spalaniem czy bardzo odbiega od standardu? No i oczywiście co zostało zmienione w twoim autku poza wycięciem katów ? Pozdrawiam
Opublikowano

Spalanie bez zmian z tendencją do około -0,5l.

Mody takie jak opisane powyzej:

1. seria

2. program

3. usunięcie katalizatorów + dodatek STP

4. korekta programu

wsio :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jednak katalizatory obcinają moment i moc , niby pare nm ale pewnie odczucie jest spore na plus.
Pozdrawiam
Opublikowano
To zmieniłeś nie wiele, a wrażenia z jazdy na pewno bardzo pozytywne, ten silniczek ma potencjał i aż się prosi o jakieś mody :) Jak się dorobię 330D to na pewno ja podrasuje tak jak kolega!
Opublikowano

Witek ma już obciążeniówkę 4WD? Ładnie:)

Powiedz coś więcej nt. tego usunięcia katów - jaki koszt ile z tym roboty? oraz o tym środku STP - jaki, ile, kiedy etc... ?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Przy okazji okazało się dlaczego nie mogłem przełamać bariery około 235km/k przy maxowaniu. Miałem założony kaganiec na 230km/k :kwasny: Oczywiście został przesunięty wyżej :D
Opublikowano
EGR jest na swoim miejscu i pracuje jak nakazała fabryka :) Nie podoba mi się barwa pracy silnika przy odpiętej recyrkulacji spalin. Silnik dzięki sporemu zwiększeniu ciśnienia wtrysku pracuje teraz jeszcze ciszej i bardziej aksamitnie.
Opublikowano
Witam dołacze do tematu.Piszesz,ze usunałes katalizatory?Mój właśnie się sypie,jak go wybebeszyć?Czy sady lambda nie załapią,że kat nie ma bebechów?
Opublikowano

Możesz wybebeszyć, lub wyciąć i wspawać rurę. Wejdź pod auto popatrz i zadecyduj którą opcję wybierzesz.

A gdzie tam masz sondy lambda??? Widzę że spora większość forumowiczów ma jeszcze pozostałości z PB.

Opublikowano
hehe, oki. W jakim zakresie masz te 500Nm? Kto robił moda?? Dawaj linka do wykresu.

Wowo kogo poleciłbyś na Pomorzu chcę zrobić nowy program , a może warto jechać na Poznań .... poleć kogoś....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
hehe, oki. W jakim zakresie masz te 500Nm? Kto robił moda?? Dawaj linka do wykresu.

Wowo kogo poleciłbyś na Pomorzu chcę zrobić nowy program , a może warto jechać na Poznań .... poleć kogoś....

ja ci polece www.tune-up.pl Robert ma duze doswiadczenie w chipowaniu i ma na miejscu hamownie ostatnio chipowal mojego kolegi passata 130ps na 175 ps i 400 nm

bmw e46 330d automat 204 ps

bmw e46 320d manual 150 ps

a3 110 ps ahf

suzuki gsxr 1000 k3 175 ps 0-200 7sek :P

bylo a6 c5 2.5 tdi quattro ake -mile wspomnienie