Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szukałem amorka do 525ix i wrescie znalazłem ,w wawie na strzeleckiej powiedzieli ze moga miec,umówiłem sie na dzien po odbior,zapłaciłem za uzywke(cały goleń) 600 zł ,pojechałem to załozyc do sojej bryczki a tu patrze ze to lipa straszna-0 trzymania na drodze. Dzwonie do sklepu z reklamacja,odsyłaja mnie do goscia od którego to wzieli,on sie wypina na wszystko i mówi ze sprzedał rure a nie amortyzatór,tłumacze ze rura nie powina tyle kosztowac bo koszt rury + regeneracja to wynosi tyle co prawie nowy,a ja mam w te mniejsce nadal stary-przeciez logiczne ze to mi sie nie opłaca. Moj bład bo nie kazałem sobie rozpiac amorka i sprawdzic jak chodzi. Przestroga dla wszystkich-Nie kupujacie całych goleni jak nie mamcie pewnosci ze były dobre,lub nie kupujcie starych. To nie koniec perypeti z niepasujacymi czesciami. W innym skepie w wawie kupiłem dzwi do E34,ja ma z elektyka a te były na korbke(sprzedawca zapewniał ze wszystko pasuje i to kwestia przełozenia z jednych do drugich),biore sie do przekładki dzwi,demontuje mechanizmy(trzeba zerwac nity) i elektyke, centralny zamek i tu zaczna sie problem bo zamki maja inne mocowania,elektyka inne koncówki i trzeba by wszystko przerabiac,krew mnie zalała bo znów trzeba wszystko do kupy złozyc a robota w lesie,iles tam godzin w plecy. Sprzedaja aby upchac towar?a kto mi zwruci za stracony czas,paliwo nadojaz itp.
Opublikowano

dlatego ja zawsze jak cos uzywanego kupuje to domagam sie o goscia zeby powiedzial czy moge oddac jak nie bedzie pasowalo lub bedzie uszkodzona czesc - to sprzedajacy powinien wiedziec czy czesc jest dobr czy nie........

a jesli chodzi o wymiane albo zwrot - to zawsze mi sie udaje :cool2: -mecze , jecze , strasze , az w koncu mowia-' dobra' - ale z regoly nie mam takich problemow :mad2:

Opublikowano
w wawie najwidoczniej jest problem z oddaniem,dzwoniłem do gosicia od dzwi,kupowałem pod wiaduktem na czecha,on nie przymie bo nie widzi problemu,jemu zawsze pasowało,tłumacze ze roznia sie zmakami i mocowaniem ich(inne odtwory) i wytczkami elektyki(trzeba ja pruc i kompinowac który przewód gdzie ma isc),moze teraz przyjac w komis.Poco mi sie mordowac i tracic czas na dochodzenie gdzie i jaki ma isc przewód,wiecenie nitów itp-przeciez miało bez problemów pasowac,a ja baran przeciez mogłem podziekowac i kupic gdzie indziej takie jak byc powinny. Od dzis 0 zaufania
Opublikowano
Ja płaciłem za kompletne kolumny tylne ze sprężynami i amorkami do E32 po 200 zł sztuka i okazały się ok. Jeśli amortyzatory są suche to ryzyko że są uszkodzone jest niewielkie. Chyba że sprzedający z premedytacją wyczyści je dokładnie benzyną. Cóż, w takim przypadku to zwykłe oszustwo, co się niestety zdarza...

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano
jezeli kupuje amortyzator to logiczne ze ten co ja mam nie jest dobry i potrzeba mi lepszego a nie gorszego,bo ten co ja mam tez moge dac do naprawy.
Opublikowano
jezeli kupuje amortyzator to logiczne ze ten co ja mam nie jest dobry i potrzeba mi lepszego a nie gorszego,bo ten co ja mam tez moge dac do naprawy.

Miałem na myśli amortyzator używany kupowany wraz z kolumną. Sposób na szybką wzrokową weryfikację stanu - czy jest suchy. Najlepiej jeśli jest brudny (brud eksploatacyjny) i suchy, to pewnie jest dobry. Pewnie...

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano
ten co ja kupowałem niestety był mokry,nie wpadło mi do głowy zeby brac to pod uwage,dopiero teraz powiązałem fakty(ale przeciesz jako kupujacy nie musimy sie na wszystki znac).
Opublikowano
ten co ja kupowałem niestety był mokry,nie wpadło mi do głowy zeby brac to pod uwage,dopiero teraz powiązałem fakty(ale przeciez jako kupujacy nie musimy sie na wszystki znac).

heh kto sie nie zna ten placi - brutalna prawda - a na czesci uzywane nie ma gwarancji niestety, i pewnie kazdy z twoich sprzedawcow ma wywieszone takie kartki w biurach....

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
to niech mowia-pasuje ,ale trzeba zrobic przeróbki i ja wtedy decyduje czy biore i przerabiam ,czy odpuszczam,a tak narobiłem sie i jestem w punkcie wyjcia,a takze do tyłu z kasa
Opublikowano
serdecznie ci wspolczuje - po prostu na przyszlosc musisz szukac pewniejszych sprzedawcow.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwne to troche macie u was bo u nas w okolicy Bielska na chyba największym skupisku składów używek można zwrócić część jak są z nią problemy, na niektóre wręcz dają pisemną 6-cio miesięczną gwarancję. /dostałem taką na czujnik ABS/
Opublikowano

Ja mam inne rozwiązanie dla Ciebie .Zmien model auta bo jakoś swtrasznie drogie części są do Twojego auta.Ja też troszkę się bawie w handelek częściami do BMW ale specjalizuje sie w e-30 i e-32 z pasji bardziej ,a dzięki temu wiem co ile kosztuje i 600zł za kawałek rurki z amorkiem ? Nie obraś się ale jesteś jeleń :duh: .Mineły czasy gdzie BMW znaczyło "będziesz miał wydatki" Pozatym widzę że sklepikarze w stolicy bazują na "yapis" i wciskają chłam za ciężką kasę :nienie: .

P.S Ostatnio wysyłałem na Pomorze całe Mc Pershony po 250szt z amorkami które były ok. Gość potwierdził swoje zadowolenie ze stanu części zamawiając następne tajle.

Pozdrawiam Nie daj się :naughty:

Opublikowano

Miałem na myśli amortyzator używany kupowany wraz z kolumną. Sposób na szybką wzrokową weryfikację stanu - czy jest suchy. Najlepiej jeśli jest brudny (brud eksploatacyjny) i suchy, to pewnie jest dobry. Pewnie...

jezeli na tloczysku jest brud to tez nie dobrze bo pracowal bez oslony a to prowadzi tylko i wylacznie do wylania amortyzatora bo zostanie uszkodzone uszczelki tloczyska!

Opublikowano
miałem wypadek,wpadłem w dziure i niestety sie wykrzywił amor,nowy kosztuje ponad 1200-1400zl dlatego tak cenia za złomy a zamieników nie ma. Gdyby nie ta sytuacja wcale bym nie ponosił takiego wydatku bo amor był super,a nawet gdy trzeba go reanimowac to zapłacił bym ok150-200zl . Przy kupnie tej uzywki nawet do głowy mi nie przyszło(i to jest bład) ze kupiłem padniety,wkuzyła mnie postawa tych ludzi -wszelkim sposobem wymigac sie od zwotu kasy.Mam inne zmartwienia i nie chce mi sie juz szarpac z nimi bo roznie to mogło by sie skonczyn(emocje,od słowa do słowa i????). Wiem jedno czesci jak bede potrzebował to wiem gdzie nie szukac. Chyba sobie siagne ix dla siebie na czesci bo ten model mi pasi a miałem juz troszke tych bmw
Opublikowano
do iX nie mazamieników tylko orginały i tu jest problem.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Szanowni koledzy fani BMW, spotkałem się z takim oto problemem:

Szukam szybkiej pomocy!!

Wymieniono mi w sewisie tylne amorki w Tercel, ale nadal dobija mi tył zawieszenia, w serwisie mówia, ze przyczyną moga być zuzute sprężyny i należy je również wymienić, dodam ze koszt wymiany amortyzatorów wyniósł juz 1400 zł, a wymiana sprężyn to następne 1000 zł, proszę o porade bo nigdzie nie mogę doszukać sie co to jest za rodzaj amortyzatorów które mi wymieniono (podobno oryginalne, takie jak potrzeba, ale niemoge znaleźć ich w żdanym katalogu)??

samochód Tyota Tercel 1500, 1992 roku, kupiona w stanach

Oznaczenia na amortyzatorach A48530-16210, oznaczenie na opakowaniu w którym były amortyzatory A48530-19286, czy to jest prawidłowe amortyzatory sa produkcji KYB

nr VIN JT2EL46B3N0199591

silnik 1006849

Prosze o szybką pomoc i podpowiedź czy wymieniono na własciwe amortyzatory, czy jest koniecznośc wymiany sprężyn(tył po wymianie wygląda jak obniżony i dobija na wybojach)

cytat jest moim własnym postem na forum toyoty, ale wszystko to dotyczy auta kolegi. Szukałem gdziemogłem i jak moglem i nie dało rady dowiedzieć się nic o tych amortyzatorach, jestescie ostatnim bastionem wiedzy (nie tylko o bawarkach) dlatego zwracam się z tym do Was wierząc, że znajdzie się ktoś pomocny?! Sorki, że temat nie dotyczy BMW, ale zawsze to i dla nas jakieś doswiadczenie, a to jest mój dobry kumpel i niechciałbym żeby seris zdzierał z niego ostatnią koszulę. Dodam jeszcze, że przed wymianą amortyzatorów włożone w sprężyny były gumy utwardzajace i jak powiedział serwis mogło to spowodować zmianę charakterystyki sprężyn (nie pracowały całą długością) i dlatego teraz tył jest obnizony (niechciany tuning) i należy wymienić sprężyny na nowe...zapytam jak kiedyś towarzysz Gierek: pomożecie?:)

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

Nie wiem jakie oznaczenia ma serwis ale ja znalazłem to

AMORTYZATOR {TYŁ} GAZOWY

TOYOTA STARLET EP81,EP82 90-, TERCEL EL4...90-

(A341082)

AMORTYZATOR {PRAWO,PRZÓD} GAZOWY

TOYOTA TERCEL,PASEO (USA) 91-95

(A234053)

AMORTYZATOR {LEWO,PRZÓD} GAZOWY

TOYOTA TERCEL,PASEO (USA) 91-95

(A234054)

To są amorki KYB

SPRĘŻYNA {TYŁ} ZAWIESZENIA

TOYOTA STARLET EP80 90-, TERCEL EL4...90-

111.48 zł

(brutto: 136.01 zł)

Oznaczenia mogą się różnić, ponieważ producent często tą samą część oznacza inaczej dla serwisu a inaczej na rynek cz.zamiennych

Możesz zapytać o to oznaczenie tu:

http://www.4cars.pl/

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Erikson

wystarczy teks typu: "abym mógł zgłosic sprawę do rzecznik praw konsumenta będę musiał złożyc zeznania na policji" i jeżeli koleś jest zielony w tych sprawach łyknie :wink: może nie od razu ale jak dasz mu czas na przemyślenie to odda

jeżeli nie to strasz go tego typu sprawami (policja, prawa konsumenta) to wymięknie

najlepiej idź też na jakies forum prawne i tam powiedzą Ci jaki paragraf mu grozi

robie dosyc dużo transakcji na allegro i wystarczy postraszyć, a odda forsę

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl