Skocz do zawartości

Ksenony - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam 530d 1999 rok z lampami ksenonowymi z ringami (po liftingu). Mam problem właśnie z tymi lampami a dokładniej oświetlają mi drogę o wiele krócej niż kiedyś. Regulacja ręczna już nic nie daje bo strumień światła jest już ustawiony w max położeniu. Co jeszcze mogę zrobić ???

http://img255.imageshack.us/img255/3750/m54pd.jpg

wcześniej: E32 750 V12 - to była jazda ;-)

Teraz: E39 3.0d

Opublikowano
  • Autor
Zauważyłem też że kiedyś podczas odpalenia samochodu strumień światła sam się regulował (góra dół) teraz tego nie ma.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zapewne odłączyło się sterowanie któregoś czujnika.

Masz tam takie czujniki które są podłączone do wahaczy. Mają one za zadanie automatycznie poziomować lampy. I często to się niestety psuje.

A jeśli to nie ich wina to zapewne masz połamane elementy regulacyjne wewnątrz lamp.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Napewno połamane plastiki w lampach jest tu na forum instrukcja jak to samemu wymienić ,koszt kompletu około 120zł i jakieś dwie godzinki roboty mi się udało
Opublikowano

Autor postu napisał że ma lampy po lifcie, wtedy wymiana regulatorów nie jest taka prosta. Te lampy są klejone i oficjalnie (wg ASO) nie ma możliwosci wymiany połamanych regulatorów. Oczywiście są magicy co te lampy rozklejają (np. "pieką" je w piekarniku :) ) i wymieniają te regulatory - wstawiają od lamp przedliftowych. Poszukaj dobrze na forum, gdzies o tym tutaj czytalem. Regulatory do jednej lampy przedliftowej (2 plastiki) w ASO kosztują 50zł. Pozdr

PS. Czy masz pokrętło od ustawiania wysokości świateł w kabinie? bo przy fabrycznych ksenonach nie powinieneś go mieć.

Opublikowano

a faktycznie nie doczytałem bo 99 to jeszcze przed liftem, ale jeżeli tak to te po lifcie są faktycznie klejone i jest problem wiekszy z ich otwarciem sprawdź najlepiej łapiąc ręką za wewnętrzną strone lamp

/tam gdzie zdejmuje się pokrywę jak chcesz wymienić żarówki , żarnik/ jak się rusza +- 2 centymetry w góre i w dół to plastiki jak jest sztywno to czuniki przy prawym wachaczu

Opublikowano
  • Autor
Nie mam pokrętła w kabinie. A luz sprawdzę. Ale jakimiś pokrętłami kręcił ziom z przeglądu i ustawił je na max w górę, więcej się już nie dało

Opublikowano
ja swoje po lifcie zrobilem rozebralem co sie dalo a potem do gorącej wody lampe i klej puscil :)
Opublikowano
lampy po lifcie (wymiana regulatorów) robi się bardzo podobnie jak przed liftem. jedyny problem jest z odklejeniem kloszy, ale jest to jak najbardziej do zrobienia. Na 90% połamały ci się regulatory. W ASO ich nei kupisz, były ostatnio na allegro po coś niecałe 100 zł od reflektora. Co do samej wymiany masz temat w Zrób to Sam i tam poczytaj. Jeśli tego nie robiłeś to w jeden dzień zrobisz. pozdr
Konrad
Opublikowano
l W ASO ich nei kupisz,

kupisz , kupisz i to chyba jak pamiętam 70 sł za strone

Opublikowano
  • Autor
Raczej nie obstawiałbym połamanych regulatorów bo jak kręcę tymi śrubami to widzę jak snop światła się rusza. To musi być jakaś inna przyczyna tak nisko świecących świateł ...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Już pisałem. Kilka postów wyżej.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Witam

Tak jak wcześniej pisano.....na 91% jeden z czujników poziomowania. Ja przynajmniej raz w roku mam ten problem...nie te drogi na takie czujniki.

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
Opublikowano
Witam

Tak jak wcześniej pisano.....na 91% jeden z czujników poziomowania. Ja przynajmniej raz w roku mam ten problem...nie te drogi na takie czujniki.

Pozdrawiam

, a zkąd ten 1% :D

Opublikowano

Najpierw sprawdź sobie czy masz połamane regulatory.

Najprościej przy wyłączonych światłach złap za wtyczkę na żarniku i poruszaj góra dół i co ważniejsze prawo lewo jak będzie się bujało solidnie na boki to masz regulatory do wymiany. Jak lampa będzie sztywna to regulatory masz ok i szukaj przyczyny w samo poziomowaniu ale ja mam np odłączony przedni czujnik i tak jak ustawiłem światła to świecą jak powinny.

Jak będziesz miał luźne lampy (czytaj połamane regulatory pisz to powiem co i jak zrobić bez rozbierania lampy)

W razie pytań PW lub tel 502 786 803

Pozdro i niech MMMMMOC będzie z tobą:))))