Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem, jest taki, że pewnego dnia postanowiłem wymienić olej wspomagania, bo jakiś mętny i szary był.

Układ był płukany chyba ze 3 razy zanim kolor pozostał taki, jaki był wlany.

Na koniec układ został odpowietrzony i mogłem odjechać od mechanika.

Sęk w tym, że coś zaczęło wyć i mniemam, że to pompa. Podczas skrętu w miejscu nasila się, podczas skrętów podczas jazdy też ba: nawet jak jadę prosto i tylko dodaję gazu to też zaczyna wyć, nawet na luzie delikatnie słyszę.

I teraz dlaczego, przed wymianą oleju nawet nie wiedziałem o istnieniu jakiegoś wycia pompy wszystko działało cichutko, a na nowym oleju coś się sp.... a powinno być tym bardziej ok jak widziałem ten stary olej..

Jaka przyczyna? :shock:

Opublikowano
kolego, za mocno naciągnąłeś pasek od wspomagania i łozysko wyje.
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano
Jeszcze sprawdź poziom oleju, jeśli masz lekko poniżej minimum to przy skręcaniu będzie wyło... tylko właśnie przy skręcaniu a jeśli tobie przy dodaniu gazu nawet wyje to prędzej to co pisze kolega wyżej.
Opublikowano

Ale paska to nikt nie ruszał przy spuszczaniu oleju.. a oleju doleję trochę to zobaczymy...

a może jest problem z całkowitym odpowietrzeniem, bo czytałem gdzieś, że jak trochę starszy samochód to samo kręcenie kołami może nie wystarczyć..

Jak myślicie?

Opublikowano
kolego, za mocno naciągnąłeś pasek od wspomagania i łozysko wyje.

Kolega nie napisał jaki ma silnik. W m43 jest samonapinacz, więc kwestia naciągu odpada, nie pamiętam jak to wygląda przy m40, być może w tym przypadku tak jest.

Ps. miałem podobna sytuację. W zeszłym roku wymieniłem maglownice, a po 3 tygodniach musiałem wymienić pompę bo zaczęła "wyć", choć wcześniej jej nie słyszałem. I też zachodziłem po rozum do głowy i nie znalazłem racjonalnego wytłumaczenia.

A może to zbieg okoliczności ;) ??

Pzdr.

Opublikowano
uklad wspomagania sam sie odpowietrza, a dodam jeszce ze poziom plynu sprawdza sie na odpalonym silniku
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano
uklad wspomagania sam sie odpowietrza, a dodam jeszce ze poziom plynu sprawdza sie na odpalonym silniku

Widzę w instrukcji że sprawdzamy na zgaszonym silniku.

Ma być między min-max, przy odpalonym silniku może być maksymalnie 5mm ponad max.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja miałem podobnie przy wymianie panewek.

Przy wyjęciu silnika spuszczono olej z układu wspomagania po ponownym zalaniu pompa wyła, aż ludzie się oglądali mechanik mówił, że pompa szrot, ja się upierałem, że skoro przedtem nie wyła to i teraz nie powinna po przepłukaniu układu pompa dalej wyła kazali mi ją wymienić ale ja twardo nie, więc rozebrali pompę i jakiś zawór podobno się zawiesił i temu tak wyła po wyczyszczeniu pompa ucichła ale znikło wspomaganie, mechanik, że magiel szrot (więcej do niego nie pojadę) pojeździłem trochę jakby podczas jazdy zaczęło wspomagać a na postoju na dwie ręce, w końcu a co mi kięrą do oporu i do odcięcia i coś się przełamało znów mogę kręcić jednym palcem. A dzięki radom mechanika zmieniłbym i pompę i magiel. Dodam jeszcze, że ten burak (mechanik) wkładając silnik źle położył przewody paliwowe które dotykały do rozrusznika i w momencie rozruchu robiły zwarcie do momentu aż nie wypaliła się dziura w przewodzie paliwowym i nie chlapneło paliwem i się nie zapaliło więcej tam nigdy nie zajadę i nikt z moich znajomych też nie.

Opublikowano
mam silnik 1.8 M43 i u mnie mylem caly uklad nafta to znaczy do zbiornika wlalem okolo 200ml nafty i tqak jezdzilem z tydzien puzniej wyciagnalem pompe i zmienilem olej tak ze 3 -4 razy dopiero wtedy po sciagnieciu i wyczyszczeniy pompy oczywiscie w srodku wywalilem filtr szczelinowy i odkrecilem blache i z pod niej wymylem caly syf tam go bylo najwiecej dopiero olej atfa dextron III castrola zalalem nie mobila bo mimo takich samych parametrow nie jest to samo i jest ok a pompe da sie zrobic zeby nie wyla ja sobie poprawilem i jest ok --- jesli ktos jest zainteresowany piszcie mam druga wszystko pokaze na zdjeciach pozdrawiam
jedynakk