Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

:D

Mam BMW 318 TDS, problem polega na tym: czy włączę klimatyzację czy jej nie włączę i tak chodzi wentylator. Czy to jest może uszkodzony jakiś czujnik?

Proszę o wskazówki :idea:

Pozdrawiam

Opublikowano
Może sprecyzujesz o jakim wentylatorze mówisz. Tym na chłodnicy od klimy? Włącza się on po przekręceniu zapłonu odrazu? Jaka masz klime?manual?

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

Kolego chodzi o wentylator na chłodnicy ( nie ten na wiskozie ). Włącza się on od razu po przekręceniu kluczyka. Klima jest sterowana elektrycznie, dwustrefowa.

Pozdrowienia

Opublikowano
Wentylator ten ma 2 biegi. W zależności od tego jak jest ciepło włącza sie na 1 albo 2. Ale to dopiero w momencie wlaczenia klimy, czy też słyszałem że przy mega upałach ma on pomóc schładzać silnik nawet wyłączonej klimie. Wieć teraz ktoś musi ci pomóc zlokalizować czujnik który jest za to odpowiedzialny bo to raczej on...

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

Masz tu kolego pokrewne tematy , może coś wywnioskujesz...

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=84156&highlight=

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=61721#61721

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=98961&highlight=

Napisz czy opanowałeś temat , bo sam jestem ciekaw

powodzenia

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

Panowie a jesli ten wiatrak elektryczny od klimy z przodu wlacza sie przy upałach to oznacza ze visco do wymiany ?

Viscio jakos u mnie nie huczy...

Opublikowano
Niekoniecznie , jeśli nie masz problemów z grzaniem się auta w korkach naprzykład i temperatura stoi idealnie prosto w pionie to ja bym visco nie ruszał. Wentylator klimatyzacji ma wspomagać chłodzenie w mega upałach...

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano
Niekoniecznie , jeśli nie masz problemów z grzaniem się auta w korkach naprzykład i temperatura stoi idealnie prosto w pionie to ja bym visco nie ruszał. Wentylator klimatyzacji ma wspomagać chłodzenie w mega upałach...
Ok, kilka razy wlaczyl mi sie wiatrak z przodu mimo ze klime wylaczylem, temp natomiast zawsze w pionie

Czy mozna jakos sprawdzic te visco samemu? Powinno stawiac opor przy kreceniu albo cos ?

Opublikowano

O tym visco to poszukaj na forum. Ja nie wiem dokładnie, ponoć jak na wolnych obrotach zatrzymasz je palcem bez większego problemu to jest do wymiany. Oczywiście nie mówie że masz tak próbować. Tak jak pisałem wcześniej skoro temp. stoi w pionie korek , nie korek , upał nie upał to wydaje mi się że ma sensu ruszać visca.

Jeśli będziesz widział że włacza się cześciej niż powinien to może masz podobny problem co kolega , czujnik...

UWAGA!Brak dachu!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam!kolego skorpion dobrze pracujący wentylator włącza się normalnie przy chłodzeniu silnika,a drugi bieg włącza się jak klima pochodzi chwilkę.praktycznie jak klima chodzi to włącza się co pare sekund.pierwszy czujnik masz stojąc przodem do maski po lewej stronie u góry w chłodnicy,a drugi przy silniczku wentylatora na dole.oczywiście przy wentylatorze elektrycznym.pzdr
Klema
Opublikowano

Panowie, nie wiem jak w TDS'ie ale w benzynach wentylator nie włącza się do "normalnego" chłodzenia silnika. Załącznie elektrowentylatora pracującego jako wspomagający wisko nastepuje po przekroczeniu pierwszego progu temp. (o ile kojarzę 80 lub 86 stopni), drugi bieg włącza się po wzroście temp powyżej bodajże 95.

Co do usterki - na początek sprawdź czujnik w chłodnicy (po prawej stronie, w górnej części)

Pozdr

M.K.

Opublikowano
Jeżeli podczas normalnej eksploatacji przy umiarkowanych temperaturach nie szumi wentylator napędzany wiskozą, a do tego przy wysokich temperaturach i przy staniu w korkach wskazówka temperatury stoi w miejscu to sprzęgło wiskotyczne działa poprawnie.