Skocz do zawartości

[ E34 ] M50B20 Vanos - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Wczoraj coś stało się z silnikiem bowiem słabo się wkręca na obroty, a np na biegu jałowym strasznie trzęsie mi całym autem. Podczas przyśpieszania też czuję wibracje w niektórych zakresach obrotów.

Co mogło się stać?

Mam też jeszcze jedno pytanie. Jeśli np. mam bawić się (naprawiać) z tym silnikiem i ładować w niego kase to przemyśle zamiane na M50B25. Pytanie tylko czy prócz silnika będe musiał wymienić coś jeszcze? np. wydech, komputer itd? Prosze o rzetelne odpowiedzi.

P.S moja E34 to automat - ZF 5HP18. Pozostaje jeszcze jedno pytanie. Czy M50B25 będzie współpracować z tą skrzynią, z tego co keidyś słyszałem to tak, ale pewności nie mam. Więc zwracam się do was o pomoc

Dziękuję z góry i pozdrawiam!

Opublikowano

.........

P.S moja E34 to automat - ZF 5HP18. Pozostaje jeszcze jedno pytanie. Czy M50B25 będzie współpracować z tą skrzynią, z tego co keidyś słyszałem to tak, ale pewności nie mam. Więc zwracam się do was o pomoc

Dziękuję z góry i pozdrawiam!

mam u siebie 5hp18 i silnik o który pytasz

Opublikowano
  • Autor

super, a więc wiem teraz że ewentualnie zamiana silnika na mocniejszy jest mozliwa... czekam na dalsze odpowiedzi!

pozdrawiam!

Opublikowano
moim skromnym zdaniem nie masz spalania na jakimś cylindrze i dlatego nie rowno chodzi i szarpie.
Opublikowano
  • Autor
Czy może to być spowodowane starymi świecami?
Opublikowano

Miałem podobne objawy u siebie - silnik miał wibracje ( najbardziej odczuwalne w zakresie 2000-3500 obrotów) i dużo słabszą moc.

Okazało się, że była przepalona cewka, więc sprawdziłbym to i świece w pierwszej kolejności.

Opublikowano
racja, sprawdź cewki, ja juz 2 wymieniłem, szczególnie na gazie cewki szybko padaja. świece tez maja bardzo duże znaczenie.
Opublikowano
Jak będziesz sprawdzał/wymieniał świece to sprawdź czy nie są pozalewane. Często puszcza uszczelka pod kopuła zaworów i olej zalewa częsciowo świecę/cewkę. jęsli po zdjęciu fajek, któraś bedzie zalana, to musisz wymienić uszczelkę pod kopuła zawaorów - tylko konicznie kup oryginalną w ASO - koszt ok 150 zł..
m62, V8, 245 km
Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za opowiedzi!

Mam jeszcze jedno pytanie, czy jeśli auto zrobiło tak około 80KM mogło się to odbić negatywnie dla samego silnika?

Opublikowano
Jak będziesz sprawdzał/wymieniał świece to sprawdź czy nie są pozalewane.
Albo zalane deszczówką. U mnie był z tym duży problem. Zawsze po ulewie woda była w 2-3 pierwszych gniazdach świec. -Zła uszczelka pod maską + brak uszczelki pod korkiem wlewu oleju.