Skocz do zawartości

numery silnika jak sprawdzić dokładnie silnik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam forumowiczów, dziś może z prostym ale nurtującym mnie pytaniem, otóż jak sprawdzić dokładnie jaki mamy silnik, zeby wiedziec dokladnie czy to 523 525 czy 528, jak to ładnie sprawdzic pod wlasną maską :>? krok po kroku jak dla matoła bym poprosił :lol: ;)
Opublikowano
w e39 jest 2.5 (oznaczenie523i) i 2.8 (oznaczenie528) rożną się kolektorami ssącymi poszukaj na zdjęciach lub sprawdź win to da Tonie odpowiedz chyba ze coś było grzebane jakiś swap ale jak mowie kolektory
Opublikowano
  • Autor
sam numer vin nic mi nie da po tym nie bede sprawdzal, chodzi mi o dokladniejszą analize, mysle ze co do kolektora to tez nie ma co sprawdzac bo mogl byc wymieniony... pytam o ten kod silnika gdzies cos slyszalem ale nie wiem jak to sprawdzic
Opublikowano
sam numer vin nic mi nie da po tym nie bede sprawdzal, chodzi mi o dokladniejszą analize, mysle ze co do kolektora to tez nie ma co sprawdzac bo mogl byc wymieniony... pytam o ten kod silnika gdzies cos slyszalem ale nie wiem jak to sprawdzic

Ja pamiętam iż numer silnika zawierał w sobie KOD np: w moim starym E36 było takie oznaczenie 4E18 - czyli 4 cylindry, Benzyna, pojemność 1,8

Nie wiem jak jest w E39.

Możesz też wymontować jakąś część osprzętu silnika, sprawdzić numer i wklepać do REALOEM - dostaniesz kod silnika w którym powinno być to zamontowane.

Oczywiście część powinna być taka, które jest inna w każdym modelu samochodu lub przynajmniej ograniczy szukanie - NP Centralka sterująca wtryskiem ;-).

Opublikowano
Wystarczy że znasz VIN wchodzisz na www.realoem.com i wszystko juz wiesz co to za auto jak wyszło z fabryki z jakim silnikiem skrzynia i kierownicą po lewej lub prawej.Dokładna data produkcji tzn rok i miesiąc.
Opublikowano

tylko jezeli był juz swap, to kolega nie dojdzie... a chodzi mu o to zeby sam silnik sprawdzić :)

mysle ze w e39 tez bedize tak jak w e36 np. 4e18

lub:

...Możesz też wymontować jakąś część osprzętu silnika, sprawdzić numer i wklepać do REALOEM - dostaniesz kod silnika w którym powinno być to zamontowane.

Oczywiście część powinna być taka, które jest inna w każdym modelu samochodu lub przynajmniej ograniczy szukanie - NP Centralka sterująca wtryskiem Wink.

BMW - (B)undi (M)ogą (W)szystko

http://images28.fotosik.pl/149/a02ba562ebf79f25.png

http://www.bmw-wloclawek.pl

Opublikowano
Witam forumowiczów, dziś może z prostym ale nurtującym mnie pytaniem, otóż jak sprawdzić dokładnie jaki mamy silnik, zeby wiedziec dokladnie czy to 523 525 czy 528, jak to ładnie sprawdzic pod wlasną maską :>? krok po kroku jak dla matoła bym poprosił :lol: ;)

Możesz zdjąć osłony i poszukać typu i numeru silnika. Można też inaczej (sprawdza się jak masz oryginalny silnik, tj. ten, z którym auto opuściło fabrykę). Po lewej stronie, w komorze silnika, przy błotniku masz wzmocnienie, do którego przymocowana jest tabliczka znamionowa. Pod znakiem BMW i napisem "MADE IN GERMANY jest typ auta, np. "520i", a niżej typ silnika, np. "206S4", co oznacza "20"=2.0, "6"=6 cylindrów i "S4" rodzaj zasilania (wersja elektroniki). Jak nie znajdziesz to Ci załączę fotkę miejsca i samej tabliczki na wzór.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png