Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hmm alarm oczywiście mam, tylko był on montowany nie przez BMW, poprzedni właściciel zamontował i nawet fakturę mi dał :D myślę jednak że może uda się to skonfigurować ponieważ alarm działa z kluczykiem tzn normalnie się załącza przy zamykaniu, rozbraja przy otwieraniu i jeśli alarm jest włączony (auto zamknięte) i nacisnę zamykanie na kluczyku to po ok. 3sek uruchamia się alarm, czyli musi on być zintegrowany z komputerem samochodu (tak mi się wydaje).

a konkretniej o co chodzi z tym przyciskiem od centralnego? niby jest nicht_aktiv a działa normalnie (zamyka i otwiera), co się zmieni jak przestawię na aktiv?

• Odpowiedzi 825
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a konkretniej o co chodzi z tym przyciskiem od centralnego? niby jest nicht_aktiv a działa normalnie (zamyka i otwiera), co się zmieni jak przestawię na aktiv?

z nicht_aktiv chodzi o to że przycisk nie działa gdy samochód jest zamknięty od zewnątrz.

Pomyśl o złodzieju który wybije okno lub gdy nie zamkniesz szyberdachu :idea:

na razie

Opublikowano

no tak jest w tym logika, tylko że jak wybije tą szybę to drzwi i tak otworzy od wewnątrz zwyczajnie pociągając klamkę :|

dlatego ja na zwykłym alarmie nie poprzestałem :cool2:

Opublikowano
no tak jest w tym logika, tylko że jak wybije tą szybę to drzwi i tak otworzy od wewnątrz zwyczajnie pociągając klamkę :|

dlatego ja na zwykłym alarmie nie poprzestałem :cool2:

ale bagaznika nie otworzy

Opublikowano
]ale bagaznika nie otworzy

zgadza się pod warunkiem że ktoś włamuje się do samochodu aby wejść w posiadanie rzeczy które w nim się znajdują, gorzej jeśli planuje wejść w posiadanie całego samochodu :nienie:

najchętniej "porozmawiał bym" z takim osobnikiem osobiście i pewnie nie była by to miła "rozmowa" :twisted:

Opublikowano
Jakie funkcje w e39 '96 odpowiadają za sprawdzanie przepalonych żarówek postojowych i w halogenach?

pewności nie mam ale gdzieś natknąłem się że jest to związane z komendą : KALTUEBERWACHUNG_xxx

wiem że można dzięki temu wyłączyć sprawdzanie żarówek ale czy można ustawić sprawdzanie konkretnych to nie mam pojęcia, komendy nigdy nie testowałem więc pewności nie mam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Dla czego w FG nie mam mojego VIN tylko WBAAA00000CHxxxxxZ? I nie mogę wejść do EWS. Komunikat: Error at changing ZCS. ???

Update

I jeszcze jedno. Aktywowałem światła dzienne i miganie kierunków przy zamykaniu i teraz jak mam włączone do jazdy dziennej to cały czas świecą mi przeciwmgielne z tyłu. Która opcja za to odpowiada?

Opublikowano

Witam .

Czy ktoś się orientuje czy w E53 da się ustawić tak , że przy otwartych/nie domkniętych drzwiach nie da rady ruszyć tak jak jest w nowych E70 ?

Opublikowano

Czy wie ktos dlaczego DISem nie moge robic kodowania E90 mam komunikat ze nie moze odczytac VINu z modulow, fejs OBD od nerwusa NCS, INPA dziala, diagnostyka DISem rowniez . jak zmienie na fistera i VM off to diody sa OFF i nawet diagnoza DISem nie dziala, tzn emulator glowicy jest DISCONNECT.

kolejna sprawa to jak zmienic jezyk na ang w NCSie i w DISie ale tylko w kodowaniu bo w diagnozie jest angielski.

i jeszcze jak zapisac prwidlowy VIN w wymienianym module bo mam inny sterownik od klimatronika uzywany i pokazuje mi VIN z innego auta.

dzieki i pozdro

Opublikowano
Zatem od czego to zależy? Bo kiedyś miałem tą opcję, a teraz zauważyłem brak :)

Mam stary LCM, zmieniałem TAGFAHRLICHT na aktiv, DRL_DIMMUNG na wert_02, PROGRAMM_PARAMETER na us.

Dwa dni temu zauważyłem to samo próbując włączyć :x Dzisiaj bawiąc się w/w parametrami miałem nadzieję ze dzienne i pozycyjne wlaczane dźwignia kierunkowskazow da się jakoś połączyć niestety albo jedne albo drugie :cry:

nie, u mnie to nadal jest,

z ktorego roku masz auto? albo ktora ver LCM? jakimi parametrami ustawiałeś dzienne?

Dzisiaj zaprogramowałem znajomemu dzienne w E39 z '00 - przed liftem i dzienne dzialaja razem z pozycyjnymi wiec pewnie LCM po 97 dopiero ma taką możliwosc.

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
nie, u mnie to nadal jest,

z ktorego roku masz auto? albo ktora ver LCM? jakimi parametrami ustawiałeś dzienne?

Dzisiaj zaprogramowałem znajomemu dzienne w E39 z '00 - przed liftem i dzienne dzialaja razem z pozycyjnymi wiec pewnie LCM po 97 dopiero ma taką możliwosc.

E53 z 2002 roku, nie znam się zbytnio, wiec nie wiem jaka wersja LCM :D

u mnie dzienne są ustawione tak:

FL_DIMMUNG_ALS_DRL

wert_03

GED_FL_ALS_DRL

aktiv

Czyli chyba mam LCM 3 lub 4

FL_DIMMUNG_ALS_DRL na 04 jest za mocny (mówią że jedziesz na długich), bo mam ladowanie dobre i zarówki na dlugich philips +30%

DRL_DIMMUNG - ściemnienie

TAGFAHRLICHT_ECE - Uatywnienie funkcji świateł do jazdy dziennej

GED_FL_ALS_DRL - Używanie świteł długich jako świateł do jazdy dziennej.

w starym LCM 2 tak to powinno byc:

PROGRAMMPARAMETER_LCM

us

DRL_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT

aktiv

Opublikowano
Witam. potrzebuję pomocy w kodowaniu nowego sterownika ABS/ASC 0 265 900 001 (zakupiłem nowy) i przeczytałem, że muszę zrobić adaptację. Czy jest możliwość zrobienie tego w ncs-ie, jeśli tak to w jaki sposób?

BMW-Banditen Motor Wagen

INSTRUKCJA E46

http://www.wupload.com/file/194077137/Instrukcja_BMW_E46_PL.pdf

Komunikaty kompa niem-angielsko-polskie

http://www.wupload.com/file/194069634/komuinikaty_bmw.txt

----------------------------------------------------------------------------------------------

Opublikowano

Łatwiej będzie to zrobić DIS'em lub INPA

W przypadku INPA zakładka "active" wybierając moduł ASC/DSC

W przypadku DIS'a w sekcji "service function" lub "coding/programming"

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Czy na błąd CHASSIS is faulty lekarstwem jest jedynie przeinstalowanie INPA?

Ewentualnie wymiana Chassis :cry2: . Gdzie taki błąd znalazłeś?

Opublikowano

Chciałem aktywować światła dzienne i robiłem to wg poniższej instrukcji:

1. Oczywiście potrzebujemy interfejs do podłączenie się do bmw i program NSC-expert

2 Uruchamiamy NSC musimy stworzyć profil tak więc klikamy File-load profile - expertmode - OK

następnie File- Edit prifl - hasło: repxet - ok

wybieramy w car/key memory przycisk Individualisierung i zaznaczamy wszystkie 3 opcje czyli :

individualierung aktiv, kernfunktionen, trace individualizable FSW/PSW - ok

conistance check = sprawdza czy wszystko

klikamy przycisk FSW/PSW i zaznaczamy ptaszkiem FSW/PSW-Manipulate with FSW_PSW.MAN

OK OK

możemy zapisać ten profil żeby za każdym razme tego nie robić File -save i nazywamy np E46

3 W katalogu ncsexpert/work utwórz pusty plik FSW_PSW.MAN (np. w notatniku)

4 Kliknij F1 (VIN/ZCS/FA), następnie kliknij F3 (ZCS/FA f.ECU)

5 Wybierz swój samochód w oknie które się otworzy- E46 oczywiście

po 5 punkcie wyskakuje błąd: CHASSIS is faulty

Masz problem z DLR? Pisz...
Opublikowano

Prawidłowo do przywrócenia ustawień przed kodowaniem służy backup plików NETTODAT,TRC i FSW_PSW.TRC

Czystym plikiem FSW_PSW.MAN lepiej nie próbuj tego robić

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano

W jaki sposób podmienić Chassis?

Opublikowano
Prawidłowo do przywrócenia ustawień przed kodowaniem służy backup plików NETTODAT,TRC i FSW_PSW.TRC

Czystym plikiem FSW_PSW.MAN lepiej nie próbuj tego robić

Na forum BMW-Diag właśnie to zalecają zrobić jak się coś pokaszani w modułach. W umie wgrywałem i nic się nie stało.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie no wygłupiłem się z tym. Zwykły żart z tym Chassis=Karoseria :cool2: Ale jakbyś poważnie chciał to patrz na Allegro :mrgreen:

Opublikowano

Nie no wygłupiłem się z tym. Zwykły żart z tym Chassis=Karoseria :cool2: Ale jakbyś poważnie chciał to patrz na Allegro :mrgreen:

ups :) no tak, może z wymianą poczekamy :)

A tak na poważnie, to mam przeinstalować INPE?