Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie (E53) uaktywniłem zamykanie szyb i szyberdachu poprzez czujnik deszczu, ale w żaden sposób to nie działa, nie wiem czemu.

Możesz mi podać procedurę świateł dziennych E46 przedlift?

A tak na marginesie, po odłaczeniu przepustnicy w E46 (318i) 2001r świeci się kontrolka od kontroli trakcji. Jak można to wyłączyć? Jakaś ponowna adaptacja przepustnicy? Jeśli tak to jak...?

• Odpowiedzi 825
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
U mnie (E53) uaktywniłem zamykanie szyb i szyberdachu poprzez czujnik deszczu, ale w żaden sposób to nie działa, nie wiem czemu.

Możesz mi podać procedurę świateł dziennych E46 przedlift?

Podaj jaki wpis u Ciebie odpowiada za zamykanie przez czujnik deszczu i w którym module. U mnie raczej takiej funkcji nie obsługuje, nie przyjmuje REGECHLIESSEN.

Co do aktywacji świateł dziennych, to znalazłem w paru miejscach na forach, u mnie akurat to zadziałało.

Właściwie to najpierw wszedłem w Car Memory i ustawiłem TAGFAHRLICHT_ECE na aktiv. Natomiast później zmieniłem wpisy dla modułu LSZ

DRL_DIMMUNG
wert_01
GED_FL_ALS_DRL
nicht_aktiv

na

DRL_DIMMUNG
wert_03
GED_FL_ALS_DRL
aktiv

Przyciemnienie długich dla wartości wert_02 wydawało mi się zbyt duże. Wg różnych danych wert_02 ok. 20% jasności, a wert_03 ok. 40%. I takie ustawienie wygląda sensowniej. Przy okazji zmian (chyba w Car Memory) dostałem "bonusa", w postaci dodatkowych wpisów, których nie było oraz świecących się świateł stop jako pozycyjne,

BREMSLICHT_ALS_STANDLICHT
aktiv

ale zlikwidowałem to. W zasadzie powinna wystarczyć zmiana tych trzech rzeczy w pliku, bez wchodzenia w Car Memory.

Co do świateł dziennych, chciałem teraz znaleźć opcję, wyłączającą światła w momencie rozruchu. Podobno taka istnieje i teoretycznie miałoby być coś takiego wg http://www.blademccoy.republika.pl/codes_formatted.html

KL50_ABSCHALT_AL  	when key in start position stop low beams 
KL50_ABSCHALT_FL  	" " " " " " high beams 
KL50_ABSCHALT_NSW  	" " " " " " fog lights 

Niestety nie akceptuje tych parametrów, powiem szczerze, że wg mnie światła dzienne to poroniony pomysł :duh: Nie wyobrażam sobie odpalania samochodu zawsze na włączonych światłach. Przy słabawym akumulatorze i zimą, nie ma szans :mad2: Dlatego, chyba zlikwiduję tą opcję jeśli nie znajdę opcji na wyłączenie świateł na czas rozruchu.

Acha, jeszcze wracając do wycieraczek. Znalazłem w module GM5 taki wpis

WISCHER_VOLLEND_KLR_AUS
nicht_aktiv

zmieniłem na aktiv, myślałem, że to będzie to... :roll: i teraz mnie oświeciło, vollenden = dokończyć, klar = czysty pobiegłem do garażu i efekt jest taki:

wycieraczki dokańczają bieg po wyłączeniu stacyjki :mrgreen: Przedtem bodajże zatrzymywały się tam gdzie je zastało "przekręcenie kluczyka na 0".

Co do przepustnicy to nie wiem, ale najpierw spróbowałbym sprawdzić błędy pod INPĄ i ewentualnie wykasować.

A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano

Nie wiem jak sprawdzić w jakim to module, ale jak NCSem zmieniłem wszystko na aktywne i przekodowałem całe auto, to i tak nie było reakcji.

INPA kasuje błąd, ale po sekundzie zaraz się on pojawia ponownie.

Opublikowano
Chodzi konkretnie o opcję kraju L801A NATIONAL VERSION GERMANY i przekodowanie pustym plikiem .MAN, profilem standard? Dzieki, ide coś działać.
Opublikowano

Z FA mniej więcej wiem o co chodzi. Usunąłem:

L812A NATIONAL VERSION GREAT BRITAIN

S853A Language version English

i zmieniłem na niemieckie odpowiedniki.

Teraz patrzę, że jest jeszcze opcja:

S880A Operating instructions, English

- też może mieć wpływ?

Wpisy masz na myśli w FA, po przekodowaniu auta, wszelkie zmiany w konkretnych modułach powinny się same zmienić, tak?

Jest niemiecki język, ale dalej tempomat pokazuje w mph.

Opublikowano

Czyli to są te wpisy, co pominąłem typu #0905, jest jakis dekoder do tego?

Mam:

%0A36

&LCSW

*NC32

-B080

Coś mi mówi zmienić NC32 na NC31 :norty: Mam rację?

Opublikowano

Z datą doszedłem, typoszereg skojarzyłem, jak przepisywałem dopiero :D Zmienię jutro.

Nie mogę znaleźć tych opisów FA, widziałem Twój post, że w folderze NCS/DATEN są, ale nie wiem, w którym pliku tego szukać?

Opublikowano

Capaz, znalazłem te opcje, ale jak czytać to co podałem wyżej, tego nie ma.

Przekodowałem wszystko i dalej mam tempomat w mph. Co jeszcze trzeba zmienić?

Opublikowano
Miałem to samo koledze "Majkii" zasugerować :mrgreen:
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano

No tego to jeszcze nie robiłem. Z tego co znalazłem to do flashowania WinKFP, mogę kierować się tą instrukcją viewtopic.php?p=1258499#p1258499 ? Z tym, że wybieram kombi oczywiście.

Zastanawiam się, czy to na pewno jest kombi czy mask, bo jednostki są zapisane w mask (WEG_EINHEIT i VERBRAUCH). Z drugiej strony mam taką opcje TEMPOMAT_SETZ_ANZ_DAUER wert_01 w kombi. Na internecie znalazłem, że ludzie zmieniają to na wert_02, żeby w ogóle się ta prędkość pojawiała, ja mam wert_01 i ona się już pojawia, na wert_02 jest po prostu chwilę dłużej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam

Wie ktos moze jaki wpis trzeba zmienic w lma e61,aby wydluzyc czas swiecenia podswietlenia wnetrza po otwarciu auta pilotem?

Opublikowano
Dodaj xenony do FA/SA ( zalezy jaki rok auta), potem przekoduj całe auto i beda zakodowane.

eee a co.ś wiecej? jestem początkujacy w NCS-ie :(

auto: e46 2002.r lift sedan

Opublikowano
Odezwij się do mnie na pw to Cię pokieruję zdalnie lub sam się z tym zmierzysz :D
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
zobaczę jutro, aktualizację zrobiłem właściwie pare min po napisaniu postu, podejrzewałem ze może o to chodzić, okaże się jutro...