Skocz do zawartości

przyspiecha czy tak ma byc???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam 320 87r. niestety niewiem czy ten silnik jest taki mulowaty max predkosc 170km/h ze nie wspomne o przyspieszaniu otoz przy starcie ze swiatel niemialem szans z reno megan o poj. silnika 1.6 ze o oplu calibra niewspomne bo zobaczylem tylko tyl niewiem czy czasami niejest zamieniony przeplywomierz od innego modelu jak to sprawdzic i czy bylaby roznica gdyby byl zalozony np. od 318 do 320 czy wystarczy go tylko wyregulowac
Opublikowano

a szambo LPG masz ?? bo moja 320 na szambie tez byla mulowata,

wyniki z gtech

LPG - 11,7

Pb-9,8

:D takze juz widzisz roznice

Ale jak mialem ustawione dobrze gaz to szla 210km/h

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
mam gaz ale mimo to wedlug tego co piszesz to i tak jest wolna

lpg 16s/100

benz 12,5s/100

Ile ma przebiegu?

http://img426.imageshack.us/img426/2232/bmwsiga7ar.jpg
Opublikowano

lpg 16s/100

benz 12,5s/100

zły mixer gazu, rozwalona przepływka. Ja bym na to stawiał. Winą raczej nie są wtryski i pompa paliwa. Katalizator też bym ominął. Spróbuj wyciągnąc na chwilę mixer i wtedy sprawdz jakie masz osiągi. Jak nie to to spróbuj sprawdzić przepływomierz. Nie wiem jak to się sprawdza, ale w dobrym serwisie powinni Ci to sprawdzić.

Opublikowano
a ja bym zaczął od pomiaru ciśnienia w cylindrach jeśli auto przyspiesza równo ale mółowato, jeśli była by rozwalona elektronika (przepływka) to raczej samochód by przyspieszał różnie "schodkami"

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano (edytowane)
a szambo LPG masz ?? bo moja 320 na szambie tez byla mulowata,

wyniki z gtech

LPG - 11,7

Pb-9,8

:D takze juz widzisz roznice

Ale jak mialem ustawione dobrze gaz to szla 210km/h

wynik na PB osiągnąłeś z założonym mikserem czy po zdjęciu ?

zły mixer gazu, rozwalona przepływka....

Stan przepływomierza przy przyspieszaniu na gazie raczej nie ma wiekszego znaczenia.

Edytowane przez akrystian

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

czy na benzynie także to mułowato się zbiera????

Pytam, bo ja teraz przerabiam zabawe z sądą lambda, i powiem ze prawidłowo działająca sonda daje bardzo dużo. Wymieniłem sonde i róznica wielka w przyśpieszaniu. No po tygodniu sie skonczyło i zdajsie znow padła sonda, tzn działa ale jak przypuszczam (zbadam to na oscyloskopie) zmiany są zawolne. Sonda działa, ale wolno takze max predkosc mam oki, tytlko przyspieszenia do kitu i ruszanie. Może u ciebie padła całkiem i masz np ubogą mieszanke lub zabogatą, ale przy takiej to predkosc maxymalna była by osiągalna. Dlatego pytanie czy na benzynie tez jest mułowaty? oczywiście wszystkie poprzednie sugestie jaknajbardzie trzeba sprawdzić. Ja się podpiałem pod kompa i własnie błąd sondy pokazał.

Możesz jeszcew zrobić jedno doświadczenie, ktore ewentualnie pokaże ci czy sonda lub silnik krokowy gazowy padł. Wyciagnij krokówke z gazu wcisnij ją na maxa i nie podłączaj do niej kabelków i wtedy spradz predkosc maxymalna i przyspieszenia przy wysokich obrotach

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

lpg 16s/100

benz 12,5s/100

Totalna porażka jeżeli chodzi o te osiągi. Coś musi być nie tak. Kiedyś miałem tak w jednym aucie. Przyspieszenie odbywało się płynnie, żadnych oznak, prócz małego dymienia. Osiągi gorsze o ok 5s na przyspieszeniu i max -30km/h. Trochę też więcej palił. Okazało się, że autko ma silnik kompletnie do remontu (wyszło przy wymianie wałka rozrządu). Panewki wyglądały gożej niż w moim e30 :mad2:

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

wynik na PB osiągnąłeś z założonym mikserem czy po zdjęciu ?

Bez miksera, z mikserem czas byl gorszy niz na LPG. prawie 13 sec. :jawdrop:

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
chyba Piotr_Ł ma racje poniewaz przed kupnem tego silnika mialem okazje sie nim przejechac i jeszcze na 2biegu mielil kolami ale kupilem sam silnik bez przeplywki itd a po zalozeniu totalna porazka byc moze to wina zaplonu poniewaz ustawialem go na iskre a nie na przyzadach
Opublikowano

Marna dynamika to może też być zbiór drobnych defektów nazbieranych po poprzednikach, wcale nie zajechany silnik.

Swoją Rapidówkę podobnie doprowadzałem po zakupie do ładu przez kilkanaście tygodni.

Po dokładniejszych oględzinach okazało się, że silnik był w zaskakująco dobrej kondycji mechanicznej, a tylko niesprawny osprzęt dawał mu popalić - przez to marnie przyspieszał, miał chwile długiego "namysłu" po gwałtownym dodaniu gazu, zżerał 9-10 l/100 km w trasie. Po wymianach i regulacjach nabrał wigoru, na biegu luzem wchodzi na obroty sprawniej niż BMW (!) i spala 6,5-7 l/100 km.

Ale jeżeli nic nie zmieni się po rutynowych wymianach i regulacjach, to przyczyną mułowatości będzie źle dopasowana, lub (i) nie starannie założona instalacja LPG.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
niewiem czy czasami niejest zamieniony przeplywomierz od innego modelu jak to sprawdzic i czy bylaby roznica gdyby byl zalozony np. od 318 do 320 czy wystarczy go tylko wyregulowac

Możesz sprawdzić w ETK http://www.realoem.com/bmw/, czy przepływomierz w twoim BMW ma odpowiedni numer katalogowy.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).