Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem ze temat przeplywek byl juz walkowany tysiace razy na forum ale nie udao mi sie niestety znalezc satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi. A wiec: padła mi przeplywka... Bosha kosztuje ~730zł a ta sama tylko ze znaczkiem BMW ~1300zł wiec nie bede komentowal. Chcialbym uniknac wydawania siedmiu stów na przepływke a używanej tez wole nie kupowac bo nie wiadomo co to i za 30km tez moze pasc. Na allegro jest kilka aukcji typu:

http://allegro.pl/item614269899_przeplywomierz_bmw_318d_320d_330d_330xd_320cd.html

Daja gwarancje na 12 miesiecy (nie wiem czemu nie na 24 jak prawo UE nakazuje ale mniejsza o to) i cena 200zł jest do przełknięcia. Pisalem do sprzedawcy to jest to "bezmarkowe" i made in Tajwan/China - czyli generalnie nie ma niespodzianki. Wkladal ktos z was cos takiego? Gdzies na forum widzialem ze niektorzy wkladali firme... MTM czy cos takiego i byli zadowoleni (dawali za to ok 250zł) ale nic takiego nie moge znalezc. Ma ktos moze na to namiary? Z gory dzieki za odpowiedz/podowiedz. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam kiedyc czatałem własnie na forum o przepływkach i radzili wkładac oryginalna z tego wzgledu ze na zamiennikach komp nie pokazywał błedu a przepływka nie pracowala tak jak powinna. Wiem ze drogo ale jesli mam dac 300 zł i nie bedzie z tego skutku to wole jezdzic na tej starej bo efekt taki sam

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

nie kupuj taniego szmelcu z allegro - swego czasu ojciec do 740d kupił takie za 250zł/sztuka i tylko kasa w błoto (akurat żadnych błędów nie wywalało ale auto mocy nie odzyskało). Oryginał i to w dodatku jeden (drugi przepływowmierz pozostał stary) załątwił sprawę.

Nie chcę wprowadzać nikogo w błąd bo nie pamiętam wartości. W każdym razie sprawność przepływomierza można zbadać w jakichś tam jednostach. I tak dla nowego przepływomierza wartość ta wynosi dajmy na to 500, dla zużytego oryginalnego 250 (dlatego zalecili wymainę) a nowy allegrowy wypadał tak jak zużyty oryginalny jak i nie jeszcze gorzej. Nie wiem jak sprawa wygląda z boshami ale tandetę z allegro sobie napewno daruj.

Opublikowano
Chyba macie racje... wezme Bosha. W sumie dasz 400 wiecej jak za noname ale chyba warto. Dzieki za info.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
No i kupilem Bosha, na kompie odczyty ok ale furka nie idzie, mocy brak. Szarpie, nierowno przyspiesza... :/ Jedni twierdza ze trzeba ja przeprogramowac czasami a inni ze nie. A wiec zabawy ciag dalszy. Jutro jestem umowiony w warsztacie i zobaczymy co powiedza bo ponoc wyszla seria e46 M57 gdzie przeplywke trzeba programowac ale zeby to stwierdzic trzeba podpiac do kompa.
Opublikowano
No i kupilem Bosha, na kompie odczyty ok ale furka nie idzie, mocy brak. Szarpie, nierowno przyspiesza... :/ Jedni twierdza ze trzeba ja przeprogramowac czasami a inni ze nie. A wiec zabawy ciag dalszy. Jutro jestem umowiony w warsztacie i zobaczymy co powiedza bo ponoc wyszla seria e46 M57 gdzie przeplywke trzeba programowac ale zeby to stwierdzic trzeba podpiac do kompa.

Pojeździj ze 3 dni i dopiero zdaj relację;)

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
A pojezdzil juz 3 dni i nic. Jutro walcze dalej! Dam znac czy bedzie zyc czy nie. Jak nie to zabawy w detektywa ciag dalszy.
Opublikowano

Male info po dzisiejszych przejsciach...

Pojechalem do serwisu i okazalo sie ze akurat moj egzemplarz wyszedl w partii wymagajacej przeprogramowania... ale nie przeplywki tylko calego kompa pod ta nowa przeplywke o nr koncowki 547 (wczesniej bylo 314). Zaplacilem za to 500zl (powiedzmy sredniooficjalnie po godzinach;) Duzo... moze i duzo. Ale tak mi facet przeswietlil samochod ze wiem wszystko co i jak. Cala reszta osprzetu dziala, zaworki podcisnieniowe tez, cisnienie doladowania spoko. Okazalo sie tylko ze w tylnej prawej szybie nie mam zabezpieczenia jak ktos lape wsadzi podczas zamykania i moze mu przyciac;). Samochod teraz zapierdziela jak zly. Czyli u mnie rozwiazanie: przeprogramowanie kompa. Teraz wiem ze jak znowu padnie przeplywka (mam nadzieje ze juz nigdy) tylko trzeba ja zmienic a oprogramowanie kompa juz bedzie GIT. Pzdr.

Opublikowano
Male info po dzisiejszych przejsciach...

Pojechalem do serwisu i okazalo sie ze akurat moj egzemplarz wyszedl w partii wymagajacej przeprogramowania... ale nie przeplywki tylko calego kompa pod ta nowa przeplywke o nr koncowki 547 (wczesniej bylo 314). Zaplacilem za to 500zl (powiedzmy sredniooficjalnie po godzinach;) Duzo... moze i duzo. Ale tak mi facet przeswietlil samochod ze wiem wszystko co i jak. Cala reszta osprzetu dziala, zaworki podcisnieniowe tez, cisnienie doladowania spoko. Okazalo sie tylko ze w tylnej prawej szybie nie mam zabezpieczenia jak ktos lape wsadzi podczas zamykania i moze mu przyciac;). Samochod teraz zapierdziela jak zly. Czyli u mnie rozwiazanie: przeprogramowanie kompa. Teraz wiem ze jak znowu padnie przeplywka (mam nadzieje ze juz nigdy) tylko trzeba ja zmienic a oprogramowanie kompa juz bedzie GIT. Pzdr.

kurde sporo cie skroil 500 PLN ale wazne ze jestes zadowolony

:mrgreen:

Opublikowano
Wiesz no nie powiem zeby to bylo malo ale mam banana na twarzy bo wreszcie jedzie jak jechac powinna:) A jesli chodzi o regularna/oficjalna usluge serwisowa to 300zl za samo wpiecie do kompa + 1360zl za wgranie programu czyli zaplacilem mniej jak 1/3 tego. Jest narazie git. Teraz trzeba poszukac kolejnej rzeczy do zrobienia. Pobawie sie bo cos strzela jak sie rusza z jedynki z mienia bieg w tylnym moscie. Nie jest to nic metalicznego ani "twardego" - poprostu takie tepe "łup" jak sie puszcza ze sprzegla. Albo to mocowanie wału albo amortyzaror miedzy wałami. Ale zaloze kolejnego posta na ten temat... moze ktos juz ma przejscia z czyms takim. Pzdr.