Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i padło mi w końcu:(

i to kurde przekladnia, przynajmniej tak powiedzieli w ASO... :8)

objawy: stuki w okolicach przwego przedniego kola, dodam ze tylko przy skrecie w lewo, auta nie znosi na rzadna strone wszystko OK, przy chamowaniu rowniez. Na podosniku w ASO powiedzieli ze trzymajac koło w rekach i skrecajac je powinno bez problemu i bez urzycia wiekszej siły chodzic na boki tzn skrecac. Mowili tez abym wogole nie jezdzil najlepiej bo moze dojsc do zablokowania przekladni i zamiast skrecic pojade prosto :mad2:

Cena w ASO razem z geometria to 5500 :jawdrop:

sama przekladnia 4500

co myslicie o urzywanych lub regenerowanych przekladniach? moze macie Panowie kogos polecic kto mogl by zajrzec do mojej "niuni" i sprawdzic?

co wogole myslicie o tej usterce?

bede wdzieczny za wszelka pomoc i info

pozdrawiam :modlitwa:

Opublikowano (edytowane)

myślę że Cię troche nastraszyli, oczywiście żeby u nich wymienić i to jak najszybciej:)

poza ASO koszt nie wyniesie więcej jak 1000 pln a przekladnie kupisz na allegro poprostu używaną z rozbiurki i tyle:)

Taka moja rada, ale oczywiście to co zrobisz to tylko twoja sprawa.

Edytowane przez wawe
Opublikowano
myślę że Cię troche nastraszyli, oczywiście żeby u nich wymienić i jak najszybciej:)

ja tez bym w tej sytuacji darowal sobie ASO. zwlaszcza ze jest sporo warsztatow specjalizujacych sie w regeneracji maglownic.

w poprzednim samochodzie mialem regenerowana, zrobilem na niej 60 000km, nastepny wlasciciel zrobil kolejnych 20 000 i nie ma problemow.

do ceny regeneracji trzeba doliczyc koszt wyjecia i wlozenia przekladni z powortem. w 1500zl spokojnie sie zmiescisz ze wszystkim. w aso samo ustawienie zbieznosci kosztuje 600zl.

Opublikowano

ja mialem regenerowana w oplu vectrze

objawy: duuzzzyy luz na kierownicy

koszt >1000 zł za calosc.

dziala jak nowa :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Nie wiem co jest grane ale świeci mi się kontrolka kierownicy z kłódką na żółto. Zadnych innych objawów. Serwis mówi zeby przeprogramować za jedyne 500zł moze się uda :mad2: jak nie to do wymiany kolumna kierownicy ? Miał ktoś coś takiego ? jest na to jakiś patent ? można to samemu skasować ?

Ktoś gdzies kiedyś pisał o takim przypadku ale nei moge tego znaleźć... :|

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest taki wątek w E90 (viewtopic.php?f=70&t=136968). Oznacza to, że nie wyłączyła się blokada kierownicy. Poruszaj kierownicą i ponownie włóż kluczyk - powinno pomóc. Sprawdź też wtyczkę z przewodami podłączonymi do kolumny - może tam coś nie kontaktuje. Na mój gust jest zbyt delikatna. Każde włączenie i wyłączenie klucza powoduje lekkie drganie kolumny.

Jeśli będzie się powtarzać to niestety:

1. przeprogramowanie sterowników

2. wymiana kolumny kierowniczej.

Jeden z kolegów podał przepis aby po zgaszeniu silnika nie zostawiać kół w pozycji skręconej i po wyjęciu a przed włożeniem klucza nie dotykać (ruszać) kierownicy. Trochę to kłopotliwe, ale można odwlec moment naprawy. Można też kupić używaną kolumnę (allegro ok 300 zł) i wymienić, ale pozostaje pytanie czy blokada była sprawna. Niestety nie można dokupić samej blokady.

Opublikowano
ja kilkanaście dni temu wymieniałem kolumnę. Objawy? Żółta kłódka zmieniła się na czerwoną i przy wkładaniu kluczyka w kolumnie jakby coś strasznie "chrobotało". Poza tym auto działa normalnie i ponoć można tak jeździć (przejachałem na tym jakieś 500km). Nie mam już gwarancji i chciałem wymienić w serwisie BMW (nieautoryzowany ale robiący tylko BMW) za całą operację chcieli ponad 2500 zł. jednak ja znalazłem tańsze rozwiązanie. Pojachałem do salonu tam gdzie kupiłem auto i dogadałem się na wymanie na zasadach GOODWILLA. Koszt? ok 480 zł!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja kilkanaście dni temu wymieniałem kolumnę. Objawy? Żółta kłódka zmieniła się na czerwoną i przy wkładaniu kluczyka w kolumnie jakby coś strasznie "chrobotało". Poza tym auto działa normalnie i ponoć można tak jeździć (przejachałem na tym jakieś 500km). Nie mam już gwarancji i chciałem wymienić w serwisie BMW (nieautoryzowany ale robiący tylko BMW) za całą operację chcieli ponad 2500 zł. jednak ja znalazłem tańsze rozwiązanie. Pojachałem do salonu tam gdzie kupiłem auto i dogadałem się na wymanie na zasadach GOODWILLA. Koszt? ok 480 zł!

Podaj jesli możesz więcej szczegółów takich jak kiedy skończyła się gwarancja i jakich argumentów uzyć.

Opublikowano

Przechodziłem to. To był początek: viewtopic.php?f=33&t=70086

A skończyło kilka tygodni później wymiana blokady kierownicy w innym ASO.

Od tamtego czasu - prawie 3 lata - spokój...

Serwis nic nie wspominal o kolumnie kierownicy. I zdarza sie to też w 3kach, bo to to samo jest...

Pozdroofka

TT

Opublikowano

dzieki za odzew :)

Poszperam zobacze połączenia wtyczek pod kolumną kierowniczą. Ktos w innym wątku pisał że w E90 i w innych modelach się też to dzieje i że podobno jest jakaś akcja serwisowa na to. Prawda to ?

I jeszcze pytanie.. czy odłączając aku skasuje ten błąd i nie bedzie sie pojawiał (zakładając że przyczyna była chwilowa) przy uruchamianiu silnika ? czy bez programowania sie nie obejdzie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przechodziłem to. To był początek: viewtopic.php?f=33&t=70086

A skończyło kilka tygodni później wymiana blokady kierownicy w innym ASO.

Od tamtego czasu - prawie 3 lata - spokój...

Serwis nic nie wspominal o kolumnie kierownicy. I zdarza sie to też w 3kach, bo to to samo jest...

Serwis wymienia całość. Sama blokada nie występuje jako część zamienna.

Opublikowano
Serwis wymienia całość. Sama blokada nie występuje jako część zamienna.

Nie wiem nie znam się zarobiony jestem... :wink:

Ale w serwisie wyraźnie powiedzieli: elektryczna blokada kierownicy.

Jesli faktycznie występuje tylko z kolumną, to cieszę się że było to na gwarancji.

I od tamtego czasu staram się zostawiać auto na wyprostowanych kołach...

Pozdroofka

TT

• 3 lata później...
Opublikowano
Panowie czy maglownica ma srube do kasowania luzu jezeli tak czy ktos moze mi pokazac na schemacie ktora to.Pytam z ciekawosci :D
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

wygląda na to, że i mnie to dopadło...

chciałbym tylko być pewien że to nie inna pierdoła

po włożeniu "kluczyka" brak reakcji , naciskanie przycisku "start/stop" nie wywołuje reakcji, na desce zapala się kontrolka blokady kierownicy na czerwono (wcześniej świeciła się na żółto)

proszę bardzo o pomoc

Opublikowano
Jeżeli masz elektryczna to podobno nie da sie jej zregenerować a jeżeli hydrauliczna to jak najbardziej

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

Opublikowano

zastanawiam się czy to na pewno problem z blokada kolumny czy nie np problem z kluczykiem

dziwi mnie, że po włożeniu kluczyka na swoje miejsce nie zapalają się kontrolki , siedzę już kilka h na forum i szukam wskazówek ale szukajka nic nie znalazła

• 4 lata później...
Opublikowano

Panowie,

Nie chce zakładać kolejnego tematu, a mam pewne pytanie odnośnie kolumny kierowniczej w e87/90. Chodzi mi o element o numerze 6 769 157 - jest to krzyżak kolumny kierowniczej z dwoma przegubami. Łączy magiel z kolumną kierowniczą. Czy on jest teleskopowy (ma się wsuwać i wysuwać)? Bo tak działa mój obecny, na którym mam niewielki luz na kierownicy przez niego. Zamówiłem jeden z e90 - był sztywny, miałem problem żeby go założyć, jak go ścisnąłem, to też ma luz. Czy regulacja kierownicy przód tył może się odbywać nie na nim - tylko na kolumnie tej prostej? Chce wiedzieć jaki mam zamówić żeby zniwelować luz a poprawnie działała regulacja kierownicy. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Czy macie kogoś w okolicy Krakowa kto zajmuje się diagnostyką i ma pełną obsługę interfejsową do właśnie poliftów e87 i e90?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tej okolicy działa alb3rt.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.