Skocz do zawartości

328i solidne stuki w tylnym prawym kole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

wiem, że ciezko jest na odleglosc znalezc przyczyne, ale moze ktos sie zetknal z tym problemem.

mianowice podczas podjezdzania pod kraweznik w tylnym prawym kole slychac solidne stukniecie - mozna to porownac do dzwieku jakby kolo bylo bez opony (jakbym sama felga najazdzal na kraweznik):evil:

oczywiscie podczas jazdy tez slychac stukanie, jakby cos ciezkiego w bagazniku latalo po prawej stronie.

myslalem ze moze byc cos z amortyzatorem - podjechalem wiec na stacje diagnostycza, ale wszystko z zawiasem ok.

nie wiem czy wiazac to z poprzednia wypowiedzia ale przy zmianie opon z zimowych na letnie musialem uzyc drastycznych srodkow aby zdjac kola (czyt. mlota - zawsze solidny kop pomagal, w tym roku niestety wymiana odbywala sie w garazu i nie bylo miejsca na rozped).

uderzajac w 3 pozostale kola odglos ciosu byl normalny: mlot w gume, natomiast w prawym tylnym dzwiek uderzenia byl metaliczny (tak jakbym mial strita i walna w felge :jawdrop:).

prosze o pomoc :mad2:

Opublikowano
Jesli tak sie dzieje to zajzyj do poduszki amortyzatora bo prawdopodobnie poluzowaly sie sruby lub tak jak u mnie powyrywaly.
Opublikowano

hmm... poszedlem za rada i cos tam na kanale popatrzylem na amory ale zadnego luzu nie odczulem (czy trzeba rozkrecac amory??), sprezyna tez niby ok.

a dzwiek naprawde kluje w ucho, tak jakby amor wlasnie, mial sie za chwile przebic przez karoserie. masakraaaaa :duh: :evil:

na czwartek umowilem sie z mechanikiem. zobaczymy czy znajda przyczyne :mad2:

Opublikowano
tak jak kolega pisze prawdopodobnie to ta tuleja co jest pod progiem kopnij w koło raz w tył raz w przód jak będzie stukało to usłyszysz gdzie :) lub na kanał i porównaj stronami to mocowanie
Opublikowano

no ok. ale stuki slychac tylko podczas przejezdzania przez nierownosc - ruch zawiasu gora-dol.

a jeszcze pytanko: z czym wiazac odglosy podczas uderzenia mlotkiem w opone (pierwsza moja wypowiedz) - lozysko?? czy mozliwe byloby aby przy uszkodzeniu jakiegos elementu zawieszenia slychac bylo metaliczny dzwiek podczas uderzanaia w lico opony?? :duh: :mad2:

jutro mam nadzieje ze sie wszystko wyjasni ale nie chce zostac "skasowany" za nic

dzieki za zainteresowanie

Opublikowano
u mnie właśnie jak kopałem w koło w oponę to było słychać metaliczne odgłosy i właśnie to była padnięta ta tuleja pod progiem bo wąchacz do szedł do budy i uderzał w nią. a teraz jak kpniesz wopone to coś słychać czy nic
Opublikowano

czyli myslisz ze to wahacz podluzny, tak??

a teraz jak kpniesz wopone to coś słychać czy nic

po zmianie opon juz sie nie znecalem nad fura, jak wroce z pracy to sprobuje rypnac z buta (w opone :D :twisted: )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no ok. ale stuki slychac tylko podczas przejezdzania przez nierownosc - ruch zawiasu gora-dol.

a jeszcze pytanko: z czym wiazac odglosy podczas uderzenia mlotkiem w opone (pierwsza moja wypowiedz) - lozysko?? czy mozliwe byloby aby przy uszkodzeniu jakiegos elementu zawieszenia slychac bylo metaliczny dzwiek podczas uderzanaia w lico opony?? :duh: :mad2:

Tak, tak to będzie słychać. Uderza wachacz we wnęke w podłodze auta. Jak kopniesz z prawej/lewej strony felgi w opone to będzie stukać.

Opublikowano

ok, usterka naprawiona!!

dla zainteresowanych: dokładnie tak jak pisali koledzy - do wymiany była tulejka na wahaczu podłużnym (ten pod drzwiami tylnymi).

mechanik wymienił tylko tulejkę po prawej stronie... teraz czekać jak zacznie walić po lewej... moglem wymienić od razu obie :duh: nie pomyślałem, mój błąd :evil:

po zabiegu sprawdzili również geometrie

dla kolegów, którzy się z tym będą bawić podaje cenę operacji:

tulejka+robocizna+zbieżność=145zl

dzięki za pomoc

poważanko :cool2:

• 1 rok później...
Opublikowano
Koledzy czy dużo jest zachodu z wymianą tylnej tulei zawieszenia ??w kwietniu zmieniałem jedną niestety zrobiłem błąd ! nie zmieniłem obu . ech . Znajomy mechanik jest na urlopie , a do innych mechaników nie uśmiecha mi się jeździć zawsze naciągają na nie potrzebne koszty ... :( . Chciałbym samemu ją wymienić :) podpowie ktoś jak się do tego zabrać ? . Pozdrawiam Kostek .