Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w tematcie.Mam E-38 z 95r. z nagłośnieniem Top HiFi i gra całkiem nieźle ale brakuje basu.Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę o pomoc.
Opublikowano

jak jak- wiadomo jak - subwoofer - jest kilka mozliwosci - najprostsza to kupic subwoofer aktywny , podlaczyc pod orginalne radio ( jesli ma wyjscie ) i sprawa zalatwiona - gdy masz subwoofer mozesz zjechac z basami na orginalnych glosnikach dzieki czemu graja one czysciej , szczegolowiej i glosniej...

pozna tez kupic osbny wzmacniacz i subwoofer... - mowie oczywiscie o subwooferach do bagaznika , ale sa tez specialne modele - np pioneer ma takie w ofercie , ktore sa plaskie i mozna je zamontowac np pod siedzeniem kierowcy - jezeli np nie chcesz zajmowac bagaznika , ale graja one napewno slabiej....

Opublikowano

ja mam ten sam problem

chyba wymiana standardowych glosnikow pomoze

+ dodatkowe 2 glosniki na podszybiu z tylu

ja osobiscie nie chce wstawiac zadnej skrzyni do bagaznika

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Dla mnie nie ma problemu włożyć coś do bagażnika.Mi nie zależy tak na miejscu.Problemem jest to że seryjny wzmac napewno bedzie za słaby żeby coś pociągnął dobrego.Znowu jak wyciągnie sie wyjscie po niskiej to stracę możliwość sterowania tym basem z kabiny. A tak wogóle to wie ktoś jak takie wyjscie zrobić???

Chyba że da się jakoś wyciągnąć wyjście po niskiej z DSP w miejscu gdzie już idzie rozdzielony sygnał na suba.

Opublikowano

jest jeszcze jeden sposob jesli nie chcecie sobie bagaznika zagracac - te pomysl jest calkiem doby - zamontowac w tylnej polce 2 niskotonowe glosniki ( wiadono - trzeba to zrobic tak zeby nic nie bylo widac , ale to juz kosmetyka) - problem jest taki - dla tych glosnikow komora rezonacyjna jest bagaznik , a bagaznik ma jakies 500 litrow - wiec te glosniki musially by byc dos duze zebu osiagnac mocny i soczysty bas...

ale mozna tez w prosty i niezajmujacy miejsc w bagazniku sposob wykozystac boczene czesci bagaznika- chodzi mi o przestrzenie za bocznymi wykladzinami w bagazniku - tak komora jest wystarczajaca , sprawny montarzysta umiesci tam 2 glosniki niskotonowe fi 20 cm ( ale moze nawet sie wcisnie fi 25 ) co zapewnic powienno zadwalajacy efekt ( oczywiscie wszystko musi byc dobrana w odpowiedni sposob - glosniki , wzmacniacz)

moja rada - jesli chcecie mocny bas a nie sluchacie radia na pelny regulator to radze kupic glosniki o miekkim zawieszeniu - graja one ciszej ale zapeniaja bardzo mocny bas nawet gdy nie graja glosno... polecam glosniki firmy - np canton - robia bardzo dobre glosniki do takich zadan....

Opublikowano

Ja chcę założyć porządny głośnik basowy w skrzyni w bagażniku.Problem w tym że nie bardzo wiem jak to podłaczyć.Wybór głosnika i wzmacniacza zostawiam sobie na później.Mam jakąś tam skrzynkę ze wzmacniaczem i narazie chcę to podłączyć.Nie zależy mi na maskowaniu tego.

Chodzi mi poprostu jak to zrobić?????????????

Bo jeżeli wyjdę po niskiej(nadal nie wiem jak to zrobić) to strace mozliwość sterowania basu z kabiny.

Na razie bym potrzebował porady jak podłaczyć po niskiej

Opublikowano
Zostaje przy tym ale chcę je leciutko wzbogacić bo moim zdaniem gra super ale basu bardzo brakuje.I nie chodzi mi o to żeby było mnie słychać z kilometra ale jest kiepski w porównaniu do reszty sprzętu.
Opublikowano
jak jak- wiadomo jak - subwoofer - jest kilka mozliwosci - najprostsza to kupic subwoofer aktywny , podlaczyc pod orginalne radio ( jesli ma wyjscie ) i sprawa zalatwiona ....

subwoofera aktywnego nie polecam- to najwieksza chała, gra załośnie i ładnego basu z tego nie uzyskasz

Opublikowano
Powiem krótko - chcesz mieć dobry bas to zainstaluj w bagażniku jakiś konkretny subwofer najlepiej w bandpasie lub banpas+basreflex.Sub pasywny plus wzmacniacz.Żadne głośniki w półce nie zagrają Ci tak nisko jak sub.Wtedy zrozumiesz ze bas to nie jest tylko głośne pukanie tylko niskoczestotliwosciowe drgania.
Opublikowano

Trochę chyba źle sformułowałem swoje pytanie...Bo żadne głośniki w pułkę nie chcę tylko porządną skrzynkę z porządnym głośnikiem zasiloną jakimś dobrym monoblockiem.Tym bardziej że do takiego sedana naprawde trzeba porządny sprzęt żeby sie przebić z bagażnika do kabiny :D

Powinienem się raczej zapytać czy ktoś kiedyś robił takie wyjscie po niskiej i jak to zrobić?

Opublikowano
jak jak- wiadomo jak - subwoofer - jest kilka mozliwosci - najprostsza to kupic subwoofer aktywny , podlaczyc pod orginalne radio ( jesli ma wyjscie ) i sprawa zalatwiona ....

subwoofera aktywnego nie polecam- to najwieksza chała, gra załośnie i ładnego basu z tego nie uzyskasz

Chyba nie słyszałeś jak gra dobry sub aktywny, za dobry sprzęt trzeba dać od 1200pln wzwyż i wtedy gra bardzo konkretnie, wiem coś na ten temat bo miałem takie maleńkie cudo co potrafiło tak masować plecki że aż ciarki przechodziły, sprzedałem bo mi sie samochód zaczą rozkręcać i wszystko zaczynało trzeszczeć :mrgreen:

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Ooooo Mcpaul - "TopHiFi" skąd takie fachowe nazewnictwo :mrgreen: - tym się tak mało osób posługuje, że musiałem to napisać ;)

W E38 (jak i np. w E39) nie znajdziesz sygnału po "niskiej" wszystko jest po wysokiej, chyba, że będziesz jakoś sam sobie przełączał źródła dźwięku ...

Wg mnie trzebaby dodać jakiś dodatkowy wzmacniacz, który działa "po wysokiej" i podlączyć sub-a (lub sub z wejściem po "wysokiej").

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Ale jakie wyjście po niskiej ? Szukasz miejsca skad by pobrać sygnał ktory chcesz podac na wzmacniacz ?

Tak dokładnie.Szukam właśnie miejsca z kąd bym mógł wziąć sygnał.

Co do nazewnictwa to Sebast chyba wiesz z kąd takie mam :lol:

Większość piecy ma niestety wejścia po niskiej. :(

To że takiego w E-38 wyjścia nie ma to już dokładnie wiem,ale napewno można coś takiego zrobić.

I tu pytanie do was.Czy ktoś już coś takiego robił???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po wysokiej, po niskiej? What's the problem?

Jeżeli większość wzmacniaczy (aktualnie to już prawie każdy ma wejście wysokonapięciowe) ma wg Was tylko wejścia "po niskiej" to potencjometr wsadźcie i po krzyku... zawsze działa (tylko konkret, nie jakieś badziewie, bo w aucie to ma szkołę konkretną, ew. zamiast potencjometru - stały dzielnik napięcia).

Kai
Opublikowano
jest z tym troszke zabaty ale dobry elektronok zrobi bez problemu - sygnal ' po niskiej ' -trzeba wyciagnac komplet wyjsc z przedwzmacniacza . co do wyjscia po ' wysokiej ' to sprawa sie komlikuje - generalnie powinien to byc sygnal sterujacy koncowkami mocy w orginalnym radiu - problem w tym ze moze byc on za wysoki lub za niski do wzmacniacza i wtedy trzeba sie bawic...
Opublikowano
Naglosnic sedana to odwieczny problem, ja mam w tej chwili potezny glosnik (600W RMS Rockford Fosgate) ktory jest wmontowany w dziure w podlokietniku w obudowie BR i gra calkiem niezle. W ciagu miesiaca montuje JL Audio 12W6 w tylnio polke i to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie do sedana.

pozdrawiam

mavic

• Członkowie klubu
Opublikowano

Otóż to, włożyć skrzynkę to nie problem ale zrobic tak żeby było to dobrze słychac to już inna bajka. Sam właśnie zastanawiam się jak to zrobic żeby nie zagracać a jednocześnie żeby wygłuszenie bagażnika nie tłumiło całkowicie dźwięku wydobywającego się z sub'a :(

Ja to jest rozwiązane w autach z fabryczną instalacją audio i subem, ktoś się orientuje ???

Syszałem kiedyś, że instalowali takie rzeczy ale czy to prawda nie wiem :(

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano

wiec o co w koncu chodzi - zeby nie zagracac bagaznika czy zeby miec dobry sprzet grajacy - sprawa jest prosta - duzo basu - duzy glosnik lub duzy subwoower - duzo zajetego miejsca.... niestety

jest jeszcze jeden fajny sposob - kiedys robilem tak koledze w e34 - za siedzeniami tylnymi montujesz przegrode ( w takiej odleglosci od siedzen zeby weszly 2 glosniki niskotonowe na glebokosc ) , w dziurze gdzie jest podlokietnik montujesz przegrode oraz otwor basreflex - powstaje nam w ten sposob komora rezonacyjna o dosc duzej pojemnosci , montujemy w niej wzmacniecz , glosniczki moga byc dowolnej wielkosci np fi 30 --- i w takim przypadku naglosnienie sedana nie jest rzadnym problemem - efekt jest piorunujacy - napewno basu nie bedzie brakowac ....

• Członkowie klubu
Opublikowano

Oki z tym zagracaniem to może faktycznie lekka przesada ale generalnie miałem na myśli żeby nie instalować niewiadomo jakiego monstrum ale jednak móc się cieszyć wystarczającym basem. Ja nie potrzebuję żeby mnie było słychać na drugim osiedlu ale chciałbym mieć wyraźny bas a nie stłumiony, którego trochę mi brakuje z przedniego systemu.

Ten Twój pomysl to chyba najciekawsze rozwiązanie jakie słyszałem.

Skrócić bagażnik o kilkanaście cm na całej długości. W takim przypadku może wystarczy jeden głosnik skierowany bezpośrednio w otwór za podłokietnikiem. Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

Opublikowano

ten pomysl jest dobry - ja planuje tak zrobic w mojej e32 - pamietaj od jednego duzego glosnika sa lepsze 2 duze :D - jesli juz robic taka komore to chyba wsadzenie tak jednego glosnika to sredni pomysl - chyba ze bedzie to bardzo duzy glosniczek .... co do skracania bagaznika na calej dlugosci to nie jest to duzo - wystarczy tyle zeby wszedl glosnik na glebokosc( + wiadomo jakis margines) - wszystko zalezy jakie glosniczki chcesz tam zamontowac i proponuje to wszystko robic do konkretnego modelu glosnikow...

aha - wazna rzecz - komora musi byc szczelna !!!!!!! wiec musisz sie postarac zeby wszystko bylo wykonane pasownie !!!! jesli zrobisz wszystko tak jak nalezy to efekt dzwiekowy jak i wizualny bedzie naprawde super ....

jest jeszcze jeden sposob - dziura w kole zapasowym - to tez jest dobre miejsce do wariacji z basem :mrgreen: jak by cie to interesowalo to moge sie na ten temat wypowiedziec.......

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem tak zrobione w mojej poprzedniej E34.

Głonik wbudowany w ciankę, a cianka w dziurę za podłokietnikiem. dodatkowo musiałem uszczelnić półkę pod szybš i działało na prawdę imponujšco :) Nie robiłem przegrody w bagażniku, a wzmacniacz przyczepiłem do tapicerki na ciance za kanapš (tej prawie pionowej).

Kai
Opublikowano

jeszcze jedna sprawa - wiadomo ( tzn ja to wiem :wink: ) - wszystko musi byc poparte obliczeniami matematycznymi - objetosc komory musi byc dobrana do glosnikow odpowiedniej srodnicy , musi byc dostrojony basreflex ( nie moze byc tak ze caly otwor podlokietnika jest otworem basreflexu...!!!!!)

nie moze byc tak ze sobie zmontujesz skrzynke , wsadzisz jakiekolwiek glosniki z marketu bo maja kolor membrany pasujacy do dywanikow .... a potem sie okaze ze masz pierdzenie a nie bass ....... :duh:

• Członkowie klubu
Opublikowano

.... co do skracania bagaznika na calej dlugosci to nie jest to duzo - wystarczy tyle zeby wszedl glosnik na glebokosc( + wiadomo jakis margines) - wszystko zalezy jakie glosniczki chcesz tam zamontowac i proponuje to wszystko robic do konkretnego modelu glosnikow...

Masz na myśli wyliczenie pojemności skrzyni do danego głośnika?

Pomijając to można popsuć cały efekt i cała nasza robota do d... :)

aha - wazna rzecz - komora musi byc szczelna !!!!!!! wiec musisz sie postarac zeby wszystko bylo wykonane pasownie !!!! jesli zrobisz wszystko tak jak nalezy to efekt dzwiekowy jak i wizualny bedzie naprawde super ....

Myślałem raczej o zrobieniu takiej szerokiej skrzyni pod wymiar niż stawianiu jakiegoś nowego grodzenia.

jest jeszcze jeden sposob - dziura w kole zapasowym - to tez jest dobre miejsce do wariacji z basem :mrgreen: jak by cie to interesowalo to moge sie na ten temat wypowiedziec.......

W tym miejscu mam koło i niech tam pozostanie :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau