Skocz do zawartości

Gdzie umiejscowiony komputer ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chciałbym znaleźć w swoim samochodzie komputer ( muszę go wymontować) . BMW E-36 coupe 97 r. :modlitwa:
Opublikowano
Lewa strona, podszybie, prowadzi tam gruba wiązka przewodów.
Opublikowano
  • Autor
Od środka auta czy od silnika ?
Opublikowano
  • Autor
o wielkie dzieki. a Teraz inne pytanko. W jakim ustawieniu zostawić szyby przy odłączeniu akumulatora ? tak żeby szyby były domkniete do końca ? Jak odłącze komputer to przy ponownym podłączeniu moga być jakieś problemy lub błędy ?
Opublikowano

Odnośnie szyb to nie ma znaczenia w jakiej pozycji je zostawisz.

Przed odłączeniem komputera zaleca się odłączyć aku (przynajmniej klemę minusową). Błędy zadne Ci po tej operacji się nie pojawią - co najwyżej wykasują

Opublikowano
  • Autor
Pytam ponieważ już 2 razy przy odłączeniu AKU zostawiałem opuszczone szyby i miałem potem problemy zeby je uniesc.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
hej, tez zauwazylem ze szyby maja cos takiego ze po odlaczeniu zasilania musza sie tak jakby "zaprogramowac" zeby dalo rade nimi ruszac, mialem tak parę razy już i chyba jest to regułą, pozdro
Opublikowano
Dokładnie tak jest, nawet gdzieś o tym czytałem że chwile może potrwać zanim wszystko wróci do normy, u mnie objawia się to tym iż nie działa jakiś czas samoczynne domykanie lub otwieranie szyb po mocniejszym wciśnieciu przycisku
Opublikowano
Dokładnie tak jest, nawet gdzieś o tym czytałem że chwile może potrwać zanim wszystko wróci do normy, u mnie objawia się to tym iż nie działa jakiś czas samoczynne domykanie lub otwieranie szyb po mocniejszym wciśnieciu przycisku

Zgadza się dokładnie tak jest, nie działa jakiś czas to domykanie i jak odłączałem akumulator a szyby były do połowy spuszczone to trzeba było parę razy pokręcić stacyjką zanim zachciało im się zasunąć. Ktoś zdaje się na BMW-sport kiedyś pisał że wie jak resetować ustawienia szyb, ja sposobu nie znam ale nie jest mi to potrzebne do szczęścia :) Jak odłączasz aku szyby miej domknięte do końca i powinno być :cool2:

Opublikowano

Powodem dlaczego szyby muszą się zaprogramować jest sposób w jaki został skonstruowany mechanizm-sterujący: podnoszący, opuszcający i wyłączający szyby.

Aby zaprogramować szyby, które np. zostały półotwarte po odłączeniu akumulatora jest maksymalne ich opuszczenie, a później podniesienie (kolejność może być odwrotna).

Usuwa to problem niedziałającego auto-domykania szyb, po mocniejszym naciśnięciu przycisku.

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

Opublikowano

a możliwe ze po odłączeniu aqu dziwnie działa ekonomizer ?

dzisiaj własnie mialem odłączone aqu i poźniej jak jechałem to ekonomizer mi wariował tzn albo przez chwile nic nie pokazywał albo pokazywał max spalanie a czasami działał normalnie

albo np przy dojeżdżaniu do świateł i zwalnianiu wskazówka szła stopniowo w stronę maxa i tam 'znikała'

jeśli to nie przez aqu to co można sprawdzić (jakiś czujnik itp ?)