Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam następującą sytuację: jadę sobie i po jakichś 30 min silnik zaczyna mi się grzać i dochodzi do czerwonego pola (muszę stanąć i odczekać aż ostygnie). Znalazłem na to rozwiązanie, mianowicie jeżeli widzę że rośnie temperatura to włączam na max ogrzewanie szyb i temperatura wraca do normy.

Nie wie ktoś może jak rozwiązać taką sytuację?

Będę wdzięczny za podpowiedzi. :mad2:

Opublikowano

Taki patent to sie stosuje w awaryjnym wypadku, a nie ze Ty sobie jezdzisz i jak sie bedzie grzal to sobie ogrzewanie wlaczysz. To jest zabieg aby doczolgac sie do chaty albo mechanika.

Jesli nie wiesz do czgeo moze doprowadzic przegrzanie silnika to poczytaj , chocby wyguglaj sobie.

Radze sprawdzic czy uklad nie jest zapowietrzony, czy sikoza pracuje prawidlowo- znajdziesz na forum jak ja zdiagnozowac, moze uklad nie miec droznosci- zatkana chłodnica , niesprawna pompa wody, zatkane kanaliki w bloku silnika

stosowales moze kiedys jakies uszczelniacze wlewane do chlodnicy?

Opublikowano
Właśnie taki patent stosuje awaryjnie. Nie jeźdżę moją BMW jeżeli jest w takim stanie. Układ sprawdzałem i zapowietrzony nie jest, sikoza??? nie wiem co to jest, mechanik też wspominał że może to być wina chłodnicy, że jest przytkana, dodam tylko że nie działa mi klimatyzacja - może to od tego? nie mam pojęcia. Raz wlewałem płyn do uszczelniania, ale tak robił nawet przed wlaniem płynu :(
Opublikowano
Termostat działa prawidłowo?? Jeśli się zatnie i będzie mały obieg to się będzie gotował. Gorącą masz chłodnice jak wskazówka ucieka w prawą stronę?
Opublikowano
Ja mialem to samo i byl to termostat. A jak ci sie wskazowka wychyla w prawo i pojedziesz dluzej po trasie bez zatrzymywania sie do opada ? Ja tak mialem i po wymianie termostatu wszystko OK
Opublikowano

przepraszam chodzilo mi o wiskoze a nie o sikoze :oops: pomylka zminilem sprzet i mam guziki gesto i stad te literowki.

co do tych uszczelniaczy to nie powinno sie ich wlewac tylko w krytycznych wypadkach nieszczelnosci, z mysla o pozniejszej naprawie ukladu. one zatykaja wszystko co sie da , jak tamuje dziure to i zatamuje kanaliki w bloku albop tez zmienia prace termostatu , osadza sie na nim i przestanie dzialac prawidlowo.

Opublikowano
I nawet jeśli robisz to awaryjnie to nie rób więcej niż jeden raz po czym napraw to i nie próbuj jeździć dalej. U mnie jedno takie przegrzanie w poprzednim e36 316 zakończyło się mikropęknięciem głowicy :duh:
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi. Dzisiaj chyba się zajmę tym termostatem. Rozumiem że to on przełącza między obiegami wody. Jak będzie jakiś efekt to dam znać.