Skocz do zawartości

Ile pali twoja bemka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Wyświetleń 474,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Bmw e90 2011r Silnik 3.0 N53b30 Opony r18 255/35 Przebieg 160tys. Spalanie 8.1 z komputera z moich wyliczeń 8.5. Auto mam ponad rok tankuje tylko 98 po 25l i wychodzi 8.5 przy dość ciężkiej nodz

Opublikowane grafiki

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

6,5-7 litrów trasa, prędkości 90-110km/h

9-11 litrów miasto, zależnie od stylu jazdy, ale bez przegięć w górę.

8-8,5 litra autostrada, prędkości 140-170km/h

Opublikowano

540i 2002r manual papcie 18" 235 przod, 265 tyl

normalna jazda czytaj do 100-120 na polniakach tzw krajowkach ok 12,5L Lpg srednio. srednia predkosc ok~70km/h bardzo czesto na tempomacie.

autostada 130-160 miedzy 13-14,5L LPG srednio,

miasto (wroclaw) bez korkow normalna jazda ok 15L LPG, w szczycie ponad 20... sr predkosc ~34km/h.

niedlugo wybieram sie do monachium chetnie zmierze zuzycie przy 150km/h na dluzszej trasie :) pozdro

Opublikowano
e36 1.6 m40 w zeszlym tygodniu sie zamienilem z zapalona rezerwa,zatankowalem za 50zl aby sprawdzic czy wszystko ok i juz przekulalem po miescie 120 km a rezerwa jeszcze sie nie zapalila,spalanie zadowolajace
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
moja bunia 325i e36 na trasie gdańsk -kraków spalała srednio 9 l ,ale jechalem spokojnie bo srednio 110km, na obwodnicy trójmiasta przycisnałem na 230km/h !!! to byla predkosc
Opublikowano
To i ja się pochwale :D BMW 530D 193 KM,papucie 225X55X16 ,Autko zadowala się 7,5 L ON na 100 KM po mieście :D Pomiar dokonywany kilkakrotnie.Dziś tankowałem i zrobiłem 295 KM na 22 l ON :mrgreen: Jazda raczej oszczędna.
Opublikowano
To i ja się pochwale :D BMW 530D 193 KM,papucie 225X55X16 ,Autko zadowala się 7,5 L ON na 100 KM po mieście :D Pomiar dokonywany kilkakrotnie.Dziś tankowałem i zrobiłem 295 KM na 22 l ON :mrgreen: Jazda raczej oszczędna.

:duh:

Opublikowano
Coś kolega chciał powiedzieć??????
Opublikowano
f10 525xd po miescie srednio 7,5l przy malo oszczednej jezdzie 8,5 :D
Opublikowano

Witam

to teraz ja :)

e46, 320d, 150KM, 2003, 270.000

wg komputera 6.2l/100km

wg dystrybutora, zimą ok 10 -11l/100, latem 8-9l/100

Dodam,że nie zrywam asfaltu na światłach i staram się patrzeć przed siebie w trakcie jazdy.

Podane spalanie, to średnia wynikająca z jazdy 70/30 miasto trasa.

Tam gdzie mogę jeżdżę z tempomatem, hamowanie silnikiem to u mnie norma.

Mam tak od początku i wreszcie chcę coś z tym zrobić, bo to spalanie chyba za duże jest.

Jak myślicie od czego zacząć ?

Opublikowano
Myślę, że nie ma tragedii. Twój problem polega na tym, że jesteś zbyt szczery. Prawidłowo to powinieneś odjąć ze dwa litry od wyników pomiarów, jak większość którzy tutaj piszą :)
Opublikowano
4 litry przekłamania to jednak dosyć dużo. Do jakich parametrów masz zczipowane auto? Spalanie zimowe jest jak najbardziej w normie. Np teraz wychodzi mi ok 8-9, czasem nawet 10l, z tym, że klima wieje na maksa no i staram się nie zamulać auta. Ostatnio robiłem trasę do Lublina i z powrotem to spalanie z całości wyszło 6.5(wg kompa 5.7 więc przekłamanie w normie) ze śr prędkością 95km/h(z całej trasy).

http://www.lastfm.pl/user/lolcatiero - aktualnie słucham:

http://lastlabs.pl/musicbar.php?username=lolcatiero&color=red&unicode=no

Pozdrawiam, Michał.

Znany również jako delano @E46Forum.PL

Opublikowano
Może na chipie czesto jedzie na niskim AFR i zostawia z tyłu chmurę czarnego dymu, to może przyczynić się do większego spalania.

hmmmm... chmury dymu nie mam, a takie spalanie - tak jak pisałem mam od początku posiadania auta.

Chipa natomiast ukręciliśmy niedawno .

Tutejsi fachowcy mówią,że warto by powalczyć o co najmniej 1l/100km

btw co to AFR ? :)

Opublikowano
Stosunek powietrza do paliwa. W agresywnych programach może być bardzo niski przy WOT, wtedy silnik ma troche większą moc, więcej pali i zostawia kupę dymu przy butowaniu.
Opublikowano

To u mnie wyszło spalanie takie:

Jazda tylko po mieście z tego dwa razy mała trasa w czym prędkość nawet do 180km/h :)

Jazda mieszana raz oszczędnie raz mocniejsza z małymi wyścigami :mrgreen: zatankowane pod korek.

zrobiłem 100km po czym dolałem do pełna aż odbiło na 8.57l

na kompie spalanie średnie 8,6l więc jest ok :)

ze spalania jestem zadowolony. :cool2: :cool2: aha opony 225/40/18 i tył 235/40/18 :mrgreen:

oczywiście jazda bez klimy ;) bo z klimą to chyba z 10l pali he he he he :lol:

Opublikowano
Więc generalnie mogę powiedzieć, że 800km na baku zrobiłem chyba tylko ze 2 razy. Kiedyś natomiast przypadkiem przejeżdżałem koło stacji i miałem akurat 100km przejechane. Wlałem 10l :(
Opublikowano
Trasa 500km, jazda w przedziale od 80-120km/h, dwa rowey na dachu = ok 8l / 100km
Opublikowano
Zrób jaką trasę jadąc normalnym tempem i podaj co Ci powiedział dystrybutor.

tutaj pewnie pies pogrzebany ;)

Opublikowano
No moje bmw przy normalnej jeździe spala mi jakieś 14-15 litrów gazu... Silnik 1,8is compact w automacie. Moim zdaniem to trochę dużo bo wcale mocno jej nie deptam. Może dlatego, ze gaz jest nie wyregulowany...