Skocz do zawartości

Zamiana felg z 16 cali na 17 - Wasze opinie!!! pzdr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!!! posiadam standardowe alufelgi w swoim BMW (takie brzydkie jak stalówki wygladają :( ) i noszę sie z zamiarem kupna nowych i proszę o Wasze opinie na ten temat tzn. czy bardzo odbije sie na trwałości zawieszenia bo głownie mi o to chodzi!!! posiadam teraz opony 205-55-16 a zmienił bym na 225-45/50? - 17 Dziekuje i pozdrawiam!!!
Opublikowano

A nie myślałeś nad zmianą na inne ładne 16' :?:

Miałbyś już oponki.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
To zależy. po jakich drogach zwykle jeździsz. Tu w Wawie bywają takie nierówności, że mi plomby na 15-stkach wypadają. Generalnie wygląda to tak, że im większe felgi, tym bardziej trzeba uważać i wolniej jechać po nierównej drodze, czy tez omijać studzienki itp. - wtedy wielkość felg w małym stopniu wpłynie na zawieszenie.
Opublikowano

ja kupilem fure na 205/55/16

teraz dokupilem felgi 17 i mam 225/45/17

ogolnie na komforcie stracil dosc mocno no i myszkuje jak sa koleiny:/

dodatkowo mu run flaty to juz wogole kamien:)

ale wizualnie auto o niebo lepiej :lol:

Opublikowano
Najbezpieczniej jak koledzy wyżej, szesnastki i tyle. Auto wygląda znośnie, komfort i trakcja to rozsądny kompromis. Do tego 205/55/16 i wszystko w temacie. Nie ma co szaleć, bo na 17tkach naprawdę szkoda pieniędzy na zawieszenie i prostowanie felg dwa razy w roku. No chyba, że naprawdę zalezy ci na wyglądzie.
Opublikowano
Najbezpieczniej jak koledzy wyżej, szesnastki i tyle. Auto wygląda znośnie, komfort i trakcja to rozsądny kompromis. Do tego 205/55/16 i wszystko w temacie. Nie ma co szaleć, bo na 17tkach naprawdę szkoda pieniędzy na zawieszenie i prostowanie felg dwa razy w roku. No chyba, że naprawdę zalezy ci na wyglądzie.

zawieszenie ok, dostaje bardziej ale juz bez przesady, pewne jakby przeliczyc na rok to male pieniadze by wyszly

z prostowaniem tez juz nie przesadzajmy, jak oryginalne to problemow nie powinno byc, no oczywiscie zdarzaja sie mega dziury ale na tych nawet 16 nie da sobie rady

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tam różnicy w trwałości felg i zawieszenia nie zauważyłem. O ile nie są to 17" z allegro Made In God Knows Were :D Ja obecnie pocinam tylko na 17", dwa komplety felg z oponami 225/45/17 na lato i taki sam rozmiar w zimie. I żyję. Nigdy nie prostowałem felgi. Natomiast komfot rzeczywiście nieco lepszy jest na 16". Ja wybrałem wygląd.
Opublikowano
bierz chlopie 17 ,bedziesz pozniej zalowal ze nie wzieles ich,mowie ci ja mam 18 wprawdzie nie mieszkam w polsce ale jak jezdze na wakacje to da sie jezdzic bez problemu,wez 17
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
a ja mam pytanie czy na fele 17 nie da rady zalozyc 205?bo z tylu to moglo by byc 225 ale z przodu wolabym mniejsze?bo troche chyba przy ciezkie jak na 136 km?
Czuc respekt do Bmw nawet gdy je masz...
Opublikowano
bierz 17 na pewno nie bedziesz zalowal. Ja czasami zaluje ze nie zalozylem 18

Albo seria 16 albo 18 , takie moje zdanie , miałem 17'' w oststnim sezonie i sprzedałem niedawno , zostałem na 16''

Opublikowano
Cinkowski. Ja pomykałem rok na 16 55\205 teraz osadziłem nowe 17 fele 225 45\17 co do różnicy niema aż takiego tragizmu ale to juz zależy gdzie i po czym jezdzisz baardzo duzo zalezy dopasuj lepiej pod siebie. Jeżeli chcesz pozostac przy 16 mam swieżo na sprzedaż felgi identyczne jak kolega wyżej w linku oryginal BMW dożucam opony letnie i zimowe. Cena nieprzyzwoicie atrakcyjna
Opublikowano
Kolego jeśli jeździsz głownie po mieście w którym jest dużo dziur, to na większych felgach i niższym profilu może być czasami ciężko... Ale jeśli dużo jeździsz poza miastem albo po w miare równych ulicach to śmiało zakładaj coś większego ;)
Opublikowano
Kolego jeśli jeździsz głownie po mieście w którym jest dużo dziur, to na większych felgach i niższym profilu może być czasami ciężko... Ale jeśli dużo jeździsz poza miastem albo po w miare równych ulicach to śmiało zakładaj coś większego ;)

i o to chodzi , w trasie nie ma róznicy na jakich oczywiście na drodze bez kolein , w innym przypadku ręcę na sterach :lol:

Opublikowano
Mam dokladnie takie felgi jak chcesz kupić. Lepiej jezdziło mi sie na 16 zimowkach ale auto bardziej mi sie podoba na 17.
Opublikowano (edytowane)
Cholera!!! Rzeczywiscie wybór trudny bo z jednej strony wygląd i to dużo ładniejszy z drugiej strony lepszy komfort i dłuższa trwałość :lol: bo mieszkam w miescie w którym generalnie nie są złe drogi ( w stosunku do innych miast po których miałem okazje jeździć) Rozum podpowiada 16 serce 17 :D Edytowane przez Cinkowski
Opublikowano
Cholera!!! Rzeczywiscie wybór trudny bo z jednej strony wygląd i to dużo ładniejszy z drugiej strony lepszy komfort i dłuższa trwałość :lol: bo mieszkam w miescie w którym generalnie nie są złe drogi ( w stosunku do innych miast po któryh miałem okazje jeździć) Rozum podpowiada 16 serce 17 :D

Muszę Cię poinformować że różnica w komforcie jest duża między 16 z 205x55 a 17 z 225x45 , ja po 1 sezonie sprzedałem te 17'' i zostanę na ori 16 , całkiem inna jazda a wygląd ?? to już rzecz gustu , ja wybrałem komfort poza tym chyba dobrze widząc te dziurawe drogi po zimie

Opublikowano
ja posiadam 2 x komplet 17" zima i lato 225/45/17 i jestem zadowolony, fakt na 16" nie jeździłem więc nie wiem ,ale nie zmieniłbym na 16" :nienie:
Opublikowano
Bierz pod uwage tez to, ze na 16'' auto troche lepiej przyspiesza i troche mniej pali. Ogolnie mimo wszystkich plusow 16'' jezdze na 17'' i jest dobrze:)
Opublikowano
Bierz pod uwage tez to, ze na 16'' auto troche lepiej przyspiesza i troche mniej pali. Ogolnie mimo wszystkich plusow 16'' jezdze na 17'' i jest dobrze:)

Być może było by tak przy 318, ale jak kolega ma 323 to raczej nie odczułby różnicy w spalaniu ani przyspieszaniu ;)

Opublikowano
:mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: Kupie w końcu na przód 16 a na tył 17 :D Wrzuciłem fotke na aktualnych felgach
Opublikowano

18 + solidna gleba i będzie idealnie, 16 są dobre do e30 :twisted2:

a tak wogóle to biadolicie jak stare baby, jak chcecie komfortu to trzeba było kupować 7er albo coś ze stajni Mercedesa, jak dla mnie e46 coupe na 16 wygląda pokracznie, piękne auto na małych kółkach

kup oryginalne felgi, albo jakieś dobre markowe to się nawet na dużych dziurach nie pokrzywią, jak ktoś ma chińszczyznę to niech narzeka jak to się felgi krzywią w PL