Skocz do zawartości

Chip tunning z allegro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
odpuść ten temat,tania tandeta.Było pisane o tym już.
Opublikowano

168 KM po tych czarach...bo się obalę!!!!

Gdyby to dotyczyło fabrycznych modeli to bym może i się zgodził ale eksploatowane samochody sa jak pładki śniegu...dwa identyczne się nie trafiają a wy chcecie coś z automatu zapodac i niby ma być OK?.

Niekiedy będzie niekiedy nie będzie...

Wstawcie sobie boxa... też loteria ale nie trzeba nic kombinowac...

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
osobiście wybrałem powerboxa V-techa. Udało mi się kupić używany za mniej niż połowę ceny nowego. Pojutrze zakładam więc będę miał porównanie. Nie dałbym nikomu, poza naprawdę doświadczonymi grzebać w mapach wtrysku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego chip tuning to jedynie program a nie jakies boxy

Powiem Ci tak, chips polega na zmodyfikowaniu map sterujacych silnikiem tzw. ECU, są progamiki i fejsy za pare groszy które w banalny sposób zmieniają wpisy w ECU w ten sam sposób co zrobi ci wielki Pan Tuning

Pod te programiki są gotowe pliki, program nazywa się GALETTO można to kupić u kolegi piwka za 250 zł

Jako człowiek który przeszedł ścieżkę chipowania powiem że miałem program od Mastersa (jak chcesz to napisze Ci na priv co o tym sądzę)

I kombinowałem z GALETTO, moje zdanie jest takie 100razy polece Ci galetto bo tunerzy nie robią nic innego jak to samo co jest w galetto

pozatym znam znam ludzi którzy twój oryginalny soft podciągną delikatnie na Winols (taki program jak ma np. masters) i będziesz miał to samo

Następną zaletą galetto jest to że w każdej chwili możesz wrócić do oryginału!!!!!!!!!!

W pożądnej firmie z hamownią zostawisz 1700 sorry ale to pomyłka

wgraj sobie program sam i pojedz na hamownie i zapłać 150zeta

Cały koszt runingu z hamownią to 400zł i do tego możesz wgrywać chipsa kiedy ci się podoba

Zaraz mi tu napiszą jak to firmy tuningowe dopasowują program pod auto

hahahahahaha kity z satelity

Mi na hamowni wyszło że mam serie i w 5 minut wgrali programik i po krzyku - pozniej się okazało że wgrali go na rozwalone wtryski więc sam sobie dopowiedz reszte

Uważam że postąpisz jak będziesz chciał to tylko takie moje małe zdanie.

Pozdrawiam
Opublikowano
Zaraz mi tu napiszą jak to firmy tuningowe dopasowują program pod auto

hahahahahaha kity z satelity

Mi na hamowni wyszło że mam serie i w 5 minut wgrali programik i po krzyku - pozniej się okazało że wgrali go na rozwalone wtryski więc sam sobie dopowiedz reszte

To chyba ja miałem szczęście, bo Rogal siedział nad moim autem ok 4h, z 3 czy 4 programy wgraliśmy i sprawdziliśmy na hamowni, od 200+ KM do +-170KM.

Wybraliśmy ten, który prezentował najkorzystniejszy przebieg krzywych, bez pików i dołków, a do tego żeby nie dymił jak komin.

A z tego co wiem od zadowolonych użytkowników innych samochodów, przede wszystkim Audi, Witek przykłada się do KAŻDEJ modyfikacji i poświęca jej kilka godzin.

I jest tak, jak Filon powiedział - gotowce inaczej działają na każde auto z osobna i powodują różne przyrosty i różny przebieg krzywych.

PS. Boxy najczęściej dodaja momentu "z dołu", który szybko opada.

Wciska w fotel, prawda. Tylko nie każdy chce mieć taki hiper moment przez tylko 500obr/min, a potem nuda...

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślę że gotowy program jest ok, pod warunkiem że auto jest w pełni sprawne, myślę że lajtowy programik na +20KM i +70nm nic nie zaszkodzi, a w razie jak by Cie zaczęło męczyć sumienie to możesz powrócić do ustawień oryginalnych w każdej chwili a później jak ci się znów zachce chipa to sobie go wgrasz.
Pozdrawiam
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta :D

I po takim programie z allegro pojedziesz po paru miechach robic sprzeglo i dwumas bo strzal momentu je wykonczy szybciej niz zdazysz pomyslec :mad2: :mad2: :mad2:

Program u tunera (dobrego) mozesz wybrac dowolnie i tak wlasnie on ustawia ci mapy a jak jedziesz do takiego co wgra jakisz shit i mowi ze juz masz tuning to juz wina lezy po stronie bezmozgiego posiadacza fury. Ja zarzyczylem sobie zeby moj diesel mial lagodny wzrost momentu obr. i szczyt w gr. 2500-2900 zeby nie nadwyrezac sprzegla i kola i latam juz 50tys na tym setupie i wszystko w jak najlepszym porzadku, jak chce to latam do 2500obr i jest ekonomicznie i spokojnie a jak chce [modedit]jechać mocniej[modedit] to krece do 4500 i auto mam spasowane pod siebie a nie jakies [modedit]badziewie[modedit] z allegro.

Pozdro

____

Na forum nie przeklinamy i nie używamy wulgaryzmów! Nawet w formie z kropkami ... Następnym razem będzie ostrzeżenie. Radzę zapoznać się z regulaminem ogólnym forum i regulaminami działów. mattiss

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

...to ja odgrzeje jeszcze raz...osobiście wolę chipsować...ale wciąż są klienci na boxy, i też byłbym sceptyczny co do większości analogowych"oszukiwaczy" ciśnienia z potencjometrami do regulacji "mocy"..albo tych podłączanych na przepływce...ale często do autek na gwarancji montujemy Vtechowskie RedBoxy...tylko ze najnowsza generacja to całkowicie cyfrowe urządzenie...działające dynamicznie, i co najważniejsze z możliwością precyzyjnego strojenia w zależności od obrotów i obciazenia...

...tak wygląda podłączony do kompa w trakcie nanoszenia mapek doładowania:

http://img714.imageshack.us/img714/2870/clipimage002wi.jpg

Uploaded with ImageShack.us

...i tutaj można ustawić moment tak jak Ci pasuje...

..co prawda koszt taki sam jak chipa...ale niema tu mowy o jakiejś lipie z allegro...albo innych chipboxów nawet z Niemiec czy UK..to po prostu najnowsza cyfrowa technologia opracowana przez wynalazcę powerboxów...czyli Tomka P. z Vtech (w 98r. jako pierwszy wymyślił moduły do podnoszenia mocy w dieslach)