Skocz do zawartości

Silnik 2.8 jak rozgrzany to traci wolne obroty i gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak jest zimna to wszystko jest ok , obroty około 800 nic nie gaśnie jak złapie temperaturę (obroty stoją około 550) to tylko zdjąc nogę z gazu i od razu gaśnie ale tylko podczas jazdy, na postoju jest ok.

Podpiąłem pod kompa i nie ma żadnych błędów

Jakieś sugestie??

Opublikowano

Zależy jeszcze pod jakiego kompa podłączyłeś.

Mi dopiero na GT1 wykazało błąd czujnika położenia wałka a na innych nie.

Problem pasuje do tego czujnika, bądz też do czujnika położenia wału.

Na poczatek sprawdz jeszcze czy nie łapie lewego powietrza na wężach podciśnieniowych odmy i gumę za przepływką.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Mnie też to wygląda na któryś z tych czujników.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Wg. mnie lewe powietrze. Jak jest zimny to mieszanka jest bogata i nie powoduje spadku obrotów. Na ciepłym jest dawkowana bardzo precyzyjnie. Komp zbiera info z przepływki ale nie wie że silnik dostaje powietrza więcej niż powinien (uboższa mieszanka). Może być pęknięta guma mdzy przepływką a przepustnicą. Sprawdz też wąż podciśnieniowy do serwa. Jeśli zasysa lewe powietrze to przeważnie słychać ciche jednostajne syczenie na wolnych obrotach.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam, co bylo rozwiazaniem problemu w twoim przypadku? Ja mam podobny problem: Gdy mam cieply silnik to czesto po odpaleniu poprostu gasnie. Jak przytrzymam na gazie chwile i odpuszcze stopniowo to obroty z bardzo niskich ( 200 -300 RPM ) ustabilizuja sie. Nieraz jak go odpale na cieplym i od razu jade bez odczekania tej chwili dojezdzam do skrzyzowania to zdarza sie ze gasnie jak dam na luz. Pzdr :P
Opublikowano
ja bym obstawiał na lewe powietrze , na postoju jest ok bo nie dmucha ci do dolotu a jak jedziesz i dasz sprzegło to gasnie bo jest wiatr i dostaje za dużo powietrza
tato! tato! dlaczego ci ludzie klekają? bo to bawarka jedzie synku..