Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do wszyskich uzytkownikow 520i M54 z autoamatem.

Wychodzi mi spalanie na poziomie 12 -12,7 l/100km. Nie robie razcej tras, glownie do pracy i z powrotem 15km w jedna strone w ruchu ze tak powiem podmiejskim. Trasa tego raczej nie mozna nazwac bo wiecej hamowania i rozpedzania niz jazdy ze stala predkoscia. Czy czasem to nie za duzo jak na ten silnik??? Moze niepotrzebnie wpadam w panike ale chcialbym uslyszec jakies opinie. Dodam ze jezdze na PB97. Szukalem ale nie znalazlem nic na temat tego silnika.

Z gory dziekuje

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
jak by nawet palila 15 to nie jest zadozo to ma 6 cylidrow wiec tyle spali a i jazda tylko po miescie sie ciesz ze tak malo pali
Opublikowano

No to mnie uspokoiliscie. Moze dlatego tak sie dziwilem bo przesiadlem sie z e36 M43 1.8 a przy niej musialem sie nameczyc zeby spalila powyzej 10l.

Mowi sie trudno, bylo na osiolka to musi byc i na siano.

Bardzo dziekuje za slowa otuchy :mrgreen:

O Tempora! O Mores!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
moja 5 potrafi nawet 20l gazu wziasc jak sie postaram

mi 20 pali i nie muszę się starać, a jak się postaram to w mieście 17-18.
Opublikowano
uważam, że w E-39 520i w automacie to spalanko naprawde niewielkie, ogólnie, ten silnik posiadający tylko 150km mocy plus automat do dynamicznych i ekonomicznych nie należą w miescie zwlaszcza. Uważam, że spalnko masz normalne a nawet niskie
Opublikowano
uwaz˙am, z˙e w E-39 520i w automacie to spalanko naprawde niewielkie, ogólnie, ten silnik posiadaja˛cy tylko 150km mocy plus automat do dynamicznych i ekonomicznych nie nalez˙a˛ w miescie zwlaszcza. Uwaz˙am, z˙e spalnko masz normalne a nawet niskie

Z dynamika nie jest tak zle bo to M54 2.2l i 170km :D Ale zawsze moglo by byc wiecej. Wedlug ksiazki tak powinien palic a w w trasie ponizej 10 i mam nadzieje ze tak bedzie bo niedlugo bede mial okazje to sprawdzic.

Chyba musze zmienic nicka na "Panikarz" :lol:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
mi pali 2.5 po mieście 15 gazu i na trasie tak samo wszystko zależy jak i z jakimi predkościami jeździsz a 12 po mieście automat 2.2 ma zupełne prawo palić. Mi 1.6 kiedyś paliło po mieście 12,5 L ....

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
racja zapomniałem, ze masz ten nowszy silnik, który chyba szedł też do e-60. Mimo to uważam, ze spalanko masz w normie, w silnikach benzynowych pomiędzu automatem a manualem jest czasem nawet roznica w spalaniu ok 2 litrow na niekorzysc automata oczywiscie. W dieslach zauwazylem ze te roznice nie sa tak duze