Skocz do zawartości

Problem z układem zapłonowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy mam mały problem z obrotami, od kilku dni silnik traci mi obroty na postoju i zaczyna pyrkotać jakby któraś świeca padła a po dodaniu gazu po chwili wkręca się na obroty i jest ok, ale dzisiaj podczas jazdy normalnie obroty zaczęły spadać i auto zwalniało to ja gazu i zaczął się dławić - ja myślę że świece są do wymiany albo przewody a może ktoś miał taki przypadek?a może przepływomierz padł i tak się dzieje? co mi powiecie na ten temat?
Opublikowano
mam coś całkiem podobnego a świece wymieniłem aparat zapłonowy wyczyściłem i nic nie wiem ale jak coś to dam znać :mad2:
Opublikowano
  • Autor
Przyjacielu prawdopodobnie przepływomierze mamy do wymiany, a zauważyłeś większe spalanie?
Opublikowano
a czemu twierdzisz że to przepływka spalanie się chyba nie zmieniło
Opublikowano
  • Autor
twierdze tak bo przejrzałem kilka for na ten temat i w większości przypadków to przepływka poszła
Opublikowano
witam, mam to samo. Także podejrzewam przepływkę. kiedys jak odłaczałem przepływkę to auto chodziło gorzej, a teraz o dziwo chodzi lepiej na odłączonej
Opublikowano
dziś wymieniłem krokowca i jak na razie jest ok jak trochę po jeżdżę to dam znać
Opublikowano
Gdzieś to już pisałem koledzy, winny na 90procent jest krokowiec,miałem to samo,auto gasło lub bardzo falowały obroty,po wymianie krokowca ucichło wszystko. A jeżeli malały obroty w momencie jak dodawałeś gazu jadąc ,a auto się zatrzymywało to oglądnij jeszcze kable wysokiego napięcia,czasem one dostają przebicia lub mają upływ na masę i odcina wtedy zapłon.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
  • Autor
witam ja przed chwilą wróciłem od kumpla który ma łeb w mechanice i wystarczyło przeczyścić krokowca specjalnym preparatem i jak narazie też jest ok, odradził mi kupno nowego bo to jest kwestia oczyszczenie sprężynki która jest w środku i nieraz się zacina i dlatego jest falowanie obrotów, pojeżdżę trochę dam znać czy w 100% oczyszczenie pomogło
Opublikowano
w moim przypadku krokowy nic nie dał może to wina paliwa
Opublikowano
  • Autor
Natalina123 a kupiłeś nowy czy używany ten krokowiec? bo używany też mógł być nie sprawny
Opublikowano
jak to nie sprawny jak czyma mi obroty i wszystko jest ok a tylko czasem jest coś takiego że spada z obrotów na 200 i nie gasnie pedał gazu nie reaguje dopiero po chwili wszystko wraca do normy
Opublikowano
jak to nie sprawny jak czyma mi obroty i wszystko jest ok a tylko czasem jest coś takiego że spada z obrotów na 200 i nie gasnie pedał gazu nie reaguje dopiero po chwili wszystko wraca do normy

Jeszcze coś mi się przypomniało kiedy miałem m40...

sprawdz na testerze czy lambda pracuje sprawnie tzn. czy w miarę szybko spada i wzrasta napięcie na wolnych i podczas wyższych obrotów.

U mnie pracowała ale czasem się zawieszała na wyższych wartościach i wtedy jadąc musiałem zjechać na bok bo auto niereagowało na gaz i dziwnie chodziło, jakby żyło własnym życiem, po minucie wracało do normy.

Ciężko jest to wykryć gdy dzieje się to sporadycznie ale cierpliwość mechanika i troszkę czasu a usterka pojawiła się podczas diagnozy.

Opublikowano
dięki wreszcie coś rozsądnego sprawdze to i dam znać dzięki
Opublikowano
  • Autor
Jeszcze coś mi się przypomniało kiedy miałem m40...

sprawdz na testerze czy lambda pracuje sprawnie tzn. czy w miarę szybko spada i wzrasta napięcie na wolnych i podczas wyższych obrotów.

U mnie pracowała ale czasem się zawieszała na wyższych wartościach i wtedy jadąc musiałem zjechać na bok bo auto niereagowało na gaz i dziwnie chodziło, jakby żyło własnym życiem, po minucie wracało do normy.

Ciężko jest to wykryć gdy dzieje się to sporadycznie ale cierpliwość mechanika i troszkę czasu a usterka pojawiła się podczas diagnozy.

Miałem identycznie że auto nie reagowało na pedał gazu i obroty skakały w górę i w dół , ale po oczyszczeniu krokowca narazie ucichło,tylko skoro występuje to sporadycznie to może dla pewności wymienić i lambdę

Opublikowano
  • Autor
Z ciekawości zapytam czy to zawieszanie sondy również ma wpływ na to że auto chodzi na wolnych obrotach na biegu jałowym i po jakimś czasie wpada w falowanie??? może odpowiadać za to ta sonda?
Opublikowano
moze, ale wydaje mi sie ze zapalalby Ci sie check engine.
Opublikowano
niestety wymiana sondy i nie pomogło,a w jakim położeniu macie przepustnice na wolnych obrotach całkiem zamknięte
Opublikowano
  • Autor
A mówiłem kolego natalina123 że używany również może być nie sprawny:-) bo na pozór mógł sie wydawać dobry ale tam znajduje sie spręzynka która czsami sie zacina i falowanie powraca, a ile zapłaciłeś za nowego krokowca???
Opublikowano
gelo8705 to była przenośnia ze kupiłem ''nowy". krokowy zakupiłem używany od kolegi który rozbił swoje BMW. Zapłaciłem za niego 100 zł.