Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy mam mały problem z obrotami, od kilku dni silnik traci mi obroty na postoju i zaczyna pyrkotać jakby któraś świeca padła a po dodaniu gazu po chwili wkręca się na obroty i jest ok, ale dzisiaj podczas jazdy normalnie obroty zaczęły spadać i auto zwalniało to ja gazu i zaczął się dławić - ja myślę że świece są do wymiany albo przewody a może ktoś miał taki przypadek?a może przepływomierz padł i tak się dzieje? co mi powiecie na ten temat?
Opublikowano
witam, mam to samo. Także podejrzewam przepływkę. kiedys jak odłaczałem przepływkę to auto chodziło gorzej, a teraz o dziwo chodzi lepiej na odłączonej
Opublikowano
Gdzieś to już pisałem koledzy, winny na 90procent jest krokowiec,miałem to samo,auto gasło lub bardzo falowały obroty,po wymianie krokowca ucichło wszystko. A jeżeli malały obroty w momencie jak dodawałeś gazu jadąc ,a auto się zatrzymywało to oglądnij jeszcze kable wysokiego napięcia,czasem one dostają przebicia lub mają upływ na masę i odcina wtedy zapłon.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
witam ja przed chwilą wróciłem od kumpla który ma łeb w mechanice i wystarczyło przeczyścić krokowca specjalnym preparatem i jak narazie też jest ok, odradził mi kupno nowego bo to jest kwestia oczyszczenie sprężynki która jest w środku i nieraz się zacina i dlatego jest falowanie obrotów, pojeżdżę trochę dam znać czy w 100% oczyszczenie pomogło
Opublikowano
jak to nie sprawny jak czyma mi obroty i wszystko jest ok a tylko czasem jest coś takiego że spada z obrotów na 200 i nie gasnie pedał gazu nie reaguje dopiero po chwili wszystko wraca do normy
Opublikowano
jak to nie sprawny jak czyma mi obroty i wszystko jest ok a tylko czasem jest coś takiego że spada z obrotów na 200 i nie gasnie pedał gazu nie reaguje dopiero po chwili wszystko wraca do normy

Jeszcze coś mi się przypomniało kiedy miałem m40...

sprawdz na testerze czy lambda pracuje sprawnie tzn. czy w miarę szybko spada i wzrasta napięcie na wolnych i podczas wyższych obrotów.

U mnie pracowała ale czasem się zawieszała na wyższych wartościach i wtedy jadąc musiałem zjechać na bok bo auto niereagowało na gaz i dziwnie chodziło, jakby żyło własnym życiem, po minucie wracało do normy.

Ciężko jest to wykryć gdy dzieje się to sporadycznie ale cierpliwość mechanika i troszkę czasu a usterka pojawiła się podczas diagnozy.

Opublikowano
Jeszcze coś mi się przypomniało kiedy miałem m40...

sprawdz na testerze czy lambda pracuje sprawnie tzn. czy w miarę szybko spada i wzrasta napięcie na wolnych i podczas wyższych obrotów.

U mnie pracowała ale czasem się zawieszała na wyższych wartościach i wtedy jadąc musiałem zjechać na bok bo auto niereagowało na gaz i dziwnie chodziło, jakby żyło własnym życiem, po minucie wracało do normy.

Ciężko jest to wykryć gdy dzieje się to sporadycznie ale cierpliwość mechanika i troszkę czasu a usterka pojawiła się podczas diagnozy.

Miałem identycznie że auto nie reagowało na pedał gazu i obroty skakały w górę i w dół , ale po oczyszczeniu krokowca narazie ucichło,tylko skoro występuje to sporadycznie to może dla pewności wymienić i lambdę

Opublikowano
Z ciekawości zapytam czy to zawieszanie sondy również ma wpływ na to że auto chodzi na wolnych obrotach na biegu jałowym i po jakimś czasie wpada w falowanie??? może odpowiadać za to ta sonda?
Opublikowano
A mówiłem kolego natalina123 że używany również może być nie sprawny:-) bo na pozór mógł sie wydawać dobry ale tam znajduje sie spręzynka która czsami sie zacina i falowanie powraca, a ile zapłaciłeś za nowego krokowca???