Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam,

mam wielki problem z 320d 2002r. poszla mi turbinka i caly olej poszedl przez wydech. mechanik wstawil nowa turbine i wykasowal bledy w komputerze. odebralem autko, wiadomo ze jeszcze troche pokopcilo, a teraz wydaje mi sie ze jest wolniejsze a po 3000 obrotow czuje kakretnego kopa, kiedy osiagam jakies 120km/h czuje jak bym jechal bez turbo i do tego zaczyna kopcic z wydechu w sumie osiagne teraz z wielkim trudem tylko 165km/h :(( jak na luzie przygazuje to slysze dziwne chroboranie w silniku.

prosze o jakies wskazowki co to moze byc

z gory dzieki wielkie.

Edytowane przez kamil23gd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z tego co wiem, po awarii turbo nie wystarczy zalozyc nowego co mechanik powinien wiedziec, ale tez przeczyscic wszystko, intercooler, rury, weze itp.itd
Opublikowano

Trzeba wszystko wyczyścić, intercooler, cały wydech...

Jak to nie pomoże to trzeba zgrać pracę turbiny z pracą silnika. To też może być przyczyna kopcenia.

Opublikowano
witam,

mam wielki problem z 320d 2002r. poszla mi turbinka i caly olej poszedl przez wydech. mechanik wstawil nowa turbine i wykasowal bledy w komputerze. odebralem autko, wiadomo ze jeszcze troche pokopcilo, a teraz wydaje mi sie ze jest wolniejsze a po 3000 obrotow czuje kakretnego kopa, kiedy osiagam jakies 120km/h czuje jak bym jechal bez turbo i do tego zaczyna kopcic z wydechu w sumie osiagne teraz z wielkim trudem tylko 165km/h :(( jak na luzie przygazuje to slysze dziwne chroboranie w silniku.

z gory dzieki wielkie.

Jak to się stało, że poszło turbo?

Jakie były objawy?

Poprostu jedziesz i turbo zaczęło pompomać konkretnie, obroty wzrosły aż do max i sie utrzymywały?

Przy tym kupa dymu?

Jesli tak, a tym bardziej jeśli wyssało cały olej, to lepiej z tym samochodem " uciekaj " lub od razu szukaj sobie inny silnik.

Przechodziłem przez awarie turbiny 3 razy-za każdym razem objawy takie jak opisałem powyżej i po 2 turbinie samochód sprzedałem, po czy następnemu nabywcy strzeliło znowu turbo, jednocześnie zacierając silnik na amen-w skutek ubytku oleju...

Tak więc wnioski wysuń sam...

Poza tym to zastanów sie 2 razy i porządnie prześwietl każde e46 od 09.01 do 05.03-tu turbo pada "dość" często...zresztą pisałem już o tym.

Pozdrawiam

sex, drugs and BMW...
Opublikowano
witam,

z gory dzieki wielkie.

Jak to się stało, że poszło turbo?

Jakie były objawy?

Poprostu jedziesz i turbo zaczęło pompomać konkretnie, obroty wzrosły aż do max i sie utrzymywały?

Przy tym kupa dymu?

Jesli tak, a tym bardziej jeśli wyssało cały olej, to lepiej z tym samochodem " uciekaj " lub od razu szukaj sobie inny silnik.

Przechodziłem przez awarie turbiny 3 razy-za każdym razem objawy takie jak opisałem powyżej i po 2 turbinie samochód sprzedałem, po czy następnemu nabywcy strzeliło znowu turbo, jednocześnie zacierając silnik na amen-w skutek ubytku oleju...

Tak więc wnioski wysuń sam...

Poza tym to zastanów sie 2 razy i porządnie prześwietl każde e46 od 09.01 do 05.03-tu turbo pada "dość" często...zresztą pisałem już o tym.

Pozdrawiam

Wymienialem turbo(na nowe) jakies 25Tys km temu)objawy takie jak u ciebie) z tym ze "plukane" bylo wszystko i do tej pory wszystko jak w najlepszym pozadku i teraz nie wiem czy jak kolega wyzej ja mialem wyjatkowe szczescie czy tez turba sie nie wymienia tylko szrotuje caly silnik

http://images28.fotosik.pl/251/915636d5c6855839m.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak jest zalecana wymiana katalizatora bo poszed przez nigo olej. Jedni pisza ze sie olej przepali i bedzie ok, ale do tego czasu moze turbo pasc po raz kolejny

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
kurde jak czytam te watki, plus to co mi sie juz stlo w tym samochodzie, to dochodze do wniosku ze to e46 to jakis awaryjny model, jak nie turbo to jakis modul to stuka tam stuka tu to mi sie szyby opuszczaja to pompa wody sie zatrze, chyba postawie na parkingu i bede podziwial :lol: