Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

To pytanie bardziej ogólne (nie do działu trójek), ale w ogólnym nie dało się pisać :/

Szukam samochodu który da mi przyjemność z jazdy, czyli ze skrzynią manualną :)

ale ostatnio widziałem też bogatszą wersję 330d ze steptronic.

Czy warto taką skrzynię brać pod uwagę? czy w trybie sekwencyjnym potrafi dostarczyć tyle frajdy z jazdy co manual ? jak wygląda spalanie i dynamika samochodu w porównaniu do manuala ?

czy działa na podobnej zasadzie co DSG (dwa sprzęgła i takie tam? a zmiana biegów potrafi być nawet szybsza niż w manualu) ?

czy ewentualne koszty eksploatacji są duże ?

czy jeśli już się zepsuje (i naprawa miałaby wynieść np. ~10k) to można ją wymienić na manualną? :)

pozdrawiam,

razor

Opublikowano
nie warto zbyt dużo Nm a skrzynki cieńkie pasują ale do 2 litrowego diesla szukaj manuala
nie do końca Cię zrozumiałem, co z byt dużo Nm? za dużo mocy się traci ? czy tej mocy za dużo ? co to cienkie skrzynki? cienkie (cienko?) pasują do 320d, tzn. nie pasują czy pasują ?

na oku mam e90 330d ze steptronic

p.s.

znaki interpunkcyjne ułatwiają życie :)

Opublikowano
Nie wiem jak jest w e90 ale do e46, e39 w 3-litrowym dieslu były wsadzane te same skrzynie co do 2-litrowego diesla który jest dużo słabszy. Generalnie chodzi o to ze silnik 3.0D ma za dużo mocy i momentu obrotowego i przy ostrej jezdzie te skrzynie nie wytrzymywały tego. Co innego w benzynie, tam jest juz skrzynia produkowana przez ZF i jest ona duzo wytrzymalsza. Ale mówie nie wiem jak to jest w nowszych modelach, czy pozostali przy GM czy wsadzaja ZFa...
Opublikowano
kolego poszukaj a znajdziesz ... temat byl wiele razy poruszany... szkoda miejsca na kolejna wymiane guscikow :)
Opublikowano
no właśnie przewertowałem forum pod kątem 'steptronic' i e90 330d i wiele nie znalazłem :/

Poszukaj wątki usera M330d on ma automat w 3.0d i już jest po zabiegu - kosztownym

Opublikowano

w E90 pakowali juz mocniejsze 6 biegowe skrzynie zf. jeszcze nikt nie plakal z tymi skrzynkami :lol:

troche ich malo i jeszcze nie maja przebiegow po 500 tys km, zeby cos o nich powiedziec :mrgreen:

za jakis miesiac bede szukal nowego sztrucelka E61 albo E91 wlasnie w automacie, ale silniku 2.0D

Opublikowano
no właśnie przewertowałem forum pod kątem 'steptronic' i e90 330d i wiele nie znalazłem :/

Poszukaj wątki usera M330d on ma automat w 3.0d i już jest po zabiegu - kosztownym

ok, szukam :) przy czym widzę że ma e46 330da, tam były te skrzynie od GM ? jak jest w nowych 330d ? może to jakieś nowsze i lepsze skrzynie ?

a jak z wymianą skrzyni (kiedy padnie) po kilku latach na manual ? to jest możliwe i sensowne w e90 ? i kosztuje rozsądnie.

Opublikowano
Jak ci po kilku latach użytkowania padnie ASB to poprostu robisz remont w jakimś dobrym zakładzie i jeździsz dalej kilka lat. Automat to swietna sprawa zwłaszcza do mocnego silnika.