Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i przepraszab.smieszne :shock:

kupieł klika dni temu E39 TDS z '99 a nadmioeniając miałem kilka dni wcześniej E34 TDS również z klimą...lecz manual.

Moja nowa BEEMCIA..ma klimatyzację...ale włączałem klika razy i niestety nie załżca się wentylator od klimy(ten z przidu)? czy to jest normalne jeżeli chłodno? npp. 5 stopni?

jeżeli tak...to przy jakiej temperaturze włącza się? sprawdzałem i ma freon czyli ciśnienie (wcisnąłem ten wentylek :P )

proszę o podpowiedź...

Opublikowano
acha..a jak spradzić czy klima jest OK? wiem...nie o tej porze...bo zima, ale nurtuje mnie to czy dobrze kupiłem?
Opublikowano
Witam. To ze nie dziala wetylator z przodu nie oznacza iz klimatyzacja nie dziala. Wentylator zalaczany jest czujnikiem wysokiego cisnienia takze wlaczy sie dopiero wtedy gdy wzrosnie cisnienie w ulkadzie klimatyzaji ( kiedy czynnik niz zostanie dostatecznie wychlodzony). Co do temperatury w jakiej zalaczy sie klimatyzacja to nie jestem pewny, ale najprosciej sprawdzic dzialanie klimatyzacji poprzez sprawdzenie czy zalacza sie sprezarka czy nie. Kiedy dziala kreci sie caly srodek kolka pasowego sprezarki, a kiedy nie dziala obraca sie tylko kolko.
Opublikowano

no tak..tylko czy sprzężarka załącza się zawsze? nawet jak jest zimno? np. jak dzisiaj? czy włącza się wtedy kiedy jest np. pow>10 stopni?

bo? jakie zasadne byloby, aby sprężarka wlączała się w zimę?

koledzy znacie odpowiedź..może zadaję głupie pytania..ale nie mam wiedzy na ten temat?

Opublikowano
no tak..tylko czy sprzężarka załącza się zawsze? nawet jak jest zimno? np. jak dzisiaj? czy włącza się wtedy kiedy jest np. pow>10 stopni?

bo? jakie zasadne byloby, aby sprężarka wlączała się w zimę?

koledzy znacie odpowiedź..może zadaję głupie pytania..ale nie mam wiedzy na ten temat?

cze wjedz gdzies,moze do jakiegos cenrum handlowego?gdzies gdzie cieplej jest,ale i na dworze sprezarka powinna sie wlaczyc,i niemusisz patrzec pod maske na luzie bez gazu patrz na obrotomierz i po wlaczeniu powinny wzrosnac do ok.800obr,wylacz klime i powinny spasc do ok 600 przynajmniej we wszystkich bmkach jakie widzialem (e39)pomimo niskiej temperatury ale na plusie da sie wyczuc chlodniejsze powietrze na samym poczatku dzialania klimy
Opublikowano

no tak... :roll: rada doba, ale w Kolobrzegu nie ma takiego marketu :P więc chyba musze poczekać, aż ociepli się :(

niby ten sprzedający twierdził, że klima działa..więc pozostaje mi wierzyć

Opublikowano
nie wiem jak jest w benzyniakach ale w moim tds-ie niezaleznie od tego czy mam wlaczona klimatyzacje czy nie obroty silnika sie nie zmieniaja. Druga sprawa: powinno sie dac powinno dac sie wlaczyc klime zima poniewaz zalecane jest raz w miesiacu wlaczac klimatyzacje na 20min.
Opublikowano
drogi kolego to troszkę mnie uspokoiłeś :) ponieważ włączając klimę nie podniosły mi sie obroty silnika? więc muszę chymba zobaczyć czy kręci się sprężarka?
Opublikowano
nie wiem jak jest w benzyniakach ale w moim tds-ie niezaleznie od tego czy mam wlaczona klimatyzacje czy nie obroty silnika sie nie zmieniaja. Druga sprawa: powinno sie dac powinno dac sie wlaczyc klime zima poniewaz zalecane jest raz w miesiacu wlaczac klimatyzacje na 20min.

czyli obsrwować czy kręci się sprężarka?

Opublikowano
drogi kolego to troszkę mnie uspokoiłeś :) ponieważ włączając klimę nie podniosły mi sie obroty silnika? więc muszę chymba zobaczyć czy kręci się sprężarka?
wlasnie jakies 10min temu sprawdzilem u sienbie dziala a w garazu jest jakies 12stopni ,obroty sie podnosza tak jak pisalem,sprawdze jeszcze na dworze dzisiaj w tej chwili na term.w sam.2 stopnie a co do podniesienia obrotow to podctawowa czynnosc przy sprawdezaniu,np.jezeli wogole niema freonu niepowinna sie wlaczac sprezarka,mialem problemy z poprzxednia ebemka raz w2 roku napelnialem i 3moiesiace mialem zimno niewoiem gdzie s byl wyciek jest to najczesciej na chodnicy
Opublikowano

Dokładnie, nie zapominajmy, że klima nie służy tylko do chłodzenia :naughty:

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
Panowie klima powinna się załączyć nawet w niskiej temperaturze otoczenia przynajmniej u mnie tak jest załączy się przy 0'C nieco inaczej sprawa wygląda odnośnie włączenia się wentylatora. Marekkg jak coś to pisz na priva to złapiemy się na mieście i obadamy temat klimy w twoim aucie(porównamy z moim)
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Więc Koledzy już wiem..wczoraj testowałem autko. Przy wyłączonej klimatyzacji tylko kreci się koło na sprężarce (ale to zewnętrzne) napędzane paskiem klinowym. Po włączeniu klimy obroty silnika nie zmianaja obrotów..może podnoszą się...ale nie jest to widoczne na obrotościomierzu. Patrząc na sprężarkę po włączeniu kręci się również kółko wewnętrzne sprężarki..z tego wniosek, że sprężara załącza się. Więc tylko zostalo mi poczekać do wiosny.

bonzo320i - a jaki jest sposób skontaktowania się prywatnie..poza forum?oczywiscie jak miałbym inne pytanie?

Jeszcze raz bardzo dziekuję za Waszą pomoc wszelkie rady.

Opublikowano
zawsze mozesz napisac wiadomosc tu z forum ale prywatną tzw. priv a wtedy wymienimy sie nr telefonów i nawiążemy kontakt
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
[...]Przy wyłączonej klimatyzacji tylko kreci się koło na sprężarce (ale to zewnętrzne) napędzane paskiem klinowym.[...]po włączeniu kręci się również kółko wewnętrzne sprężarki..z tego wniosek, że sprężara załącza się.[...]

Niom, bo tam jest sprzęgło elektromagnetyczne... Jak nie jest włączona klima to kręci się samo kółko, a jak jest włączona, to poprzez to sprzęgło kręci się wraz z kółkiem również wirnik...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Theny jak zawsze naukowo

Ale koledzy klima ma również chodzić w niskich temperaturach, ona służy także do osuszania powietrza, nawet w instrukcji to jest podane, np. gdy wejdą osoby z mokrym ubraniem do ciepłego auta to szyby natychmiast parują i w celu szybkiego odparowania włącza się klimę.

Pozdrawiam

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
Ale my to wiemy i Ty też to wiesz, ale kolega Krzysiek78 już niekoniecznie skoro pisze że mamy " coś " popsute bo u nas się załącza w niskich temp
Opublikowano
Ale my to wiemy i Ty też to wiesz, ale kolega Krzysiek78 już niekoniecznie skoro pisze że mamy " coś " popsute bo u nas się załącza w niskich temp

Nie ja tylko instrukcja podaje ze klima w niskich temp się nie włączy. Wniosek? coś jest uszkodzone, ale widać niektórzy fachowcy wiedzą lepiej.

Opublikowano
nie sadze abysmy mieli cos popsute, i nie widze powodu dlaczego klimatyzacja miala by sie nie wlaczyc przy niskih temperaturach skoro zaleane jest regularne jej wlaczanie.
Opublikowano
Theny jak zawsze naukowo

Ale koledzy klima ma również chodzić w niskich temperaturach, ona służy także do osuszania powietrza, nawet w instrukcji to jest podane, np. gdy wejdą osoby z mokrym ubraniem do ciepłego auta to szyby natychmiast parują i w celu szybkiego odparowania włącza się klimę.

Pozdrawiam

też naukowo, ale odwrotnie: szyby parują wtedy jak są zimne, a powietrze cieplejsze i wilgotne :mrgreen: Pochuchaj sobie na ciepłą i zimną szybę to się przekonasz, kiedy szybciej zaparuje :lol:.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png