Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już chyba ostatnie chwile mojego końcowego tłumika, niestety jak na razie dowiedziałem się, że:

- oryginał w kosmicznej cenie :jawdrop:

- na kupno nieoryginalnego małe szanse, bo nikt ich nie produkuje,

czyżby pozostawała tylko wątpliwa reanimacja (blacha+spawarka) starego :oops: lub poszukiwania używki na szrotach ??? :duh:

Czy ktoś zna jakieś ciekawsze rozwiązanie ?

Aha, właśnie wydałem 1300 na amorki i zawieszenie z przodu, kolejnego takiego wydatku mój portfel nie wytrzyma... :D

Opublikowano

widze że masz lokacje wlkp więc można spróbować w Chybach jak nie znajdziesz namiaru to mam gdzieś w "kup Auto". Alternatywą jest dorobienie czegoś w E30 miałem przerabiany wydech w Poznaniu na ul Dąbrowskiego numeru nie pamiętam ale jest to na odcinku między ul. Polską, a zjazdem na Smochowice. Jest tam pan "zdzisiu" spawacz kowal artysta krzanił się z tym bite 4 godziny ale efekt był genialny nic nie wystawało poniżej lini podwozia tak jak ma to miejsce przy zamontowaniu wszystkich garazowej produkcji tłumików. Skończyło się wycieranie środkowego tłumika na osiedlowych garbach, auto jakby nabrało ducha i miłego dźwięku. Dokładne namiary też mogę odszukać.

Tomek

Opublikowano
Możesz też zakupić tłumnik o podobnych parametrach jak orginalny innej firmy np. walker,bosal,ulter - to takie jedne z tańszych.Myśle ,że zbytniego problemu w znalezieniu jakiegoś odpowiednika nie znajdziesz :)

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
Możesz też zakupić tłumnik o podobnych parametrach jak orginalny innej firmy np. walker,bosal,ulter - to takie jedne z tańszych.Myśle ,że zbytniego problemu w znalezieniu jakiegoś odpowiednika nie znajdziesz :)

taki tlumik to zdaje sie 800zl przynajmniej do v8 :)

ja tez mam podobny problem, bo mi ostatni zardzewial ostro

tanich zamiennikow po prostu nie ma

najtansze dedykowane do bmw innych firm to sa tak od 800 w gore

zamowilem jakis tlumik za 260 zl chyba polski, niby uniwersalny, z 2 rurami wejsciowymi, zobaczymy co mi przysla i czy w ogole bedzie pasowal

w tym tyg powinienem dostac to sie wypowiem

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Ceny w internecie brutto u podrzędego dystrybutora BOSALA zaczynają sie od 735 zł -dokładnie za końcowy tłumnik.Myśle że gdybyś się troche zainteresował napewno by można go kupić w okolcach 650zl.Co do innych firn to nie wien bo nie mam czasu szukać, akle myśle że wyjdzie też w tych okolicach albo nawet taniej.....

Marcin tylko żeby ten tłumik za 260 orzełków nie gadał Ci tak jak ten stary oryginalny :wink: :D

Opublikowano

Tak, końcowy bosal to 722 zł :oops:

Tylko czy firma warta jest tych pieniędzy ???

Jeżeli chodzi o polskie podróbki, to dziwię się, że nikt ich nie produkuje, przecież w ciągu ostatniego roku sprowadziliśmy do kraju kilka tysięcy siódemek :mrgreen:

Polski i tani nie musi znaczyć zły, kupiłem kiedyś do scorpio tłumik Asmetu i po 1,5 roku był w stanie bdb.

Opublikowano

No Supersprint to raczej nie jest :D , ale tych pieniadzach to będzie Ci raczej cięzko coś lepszego znaleźć (od bosala czy walkera.)

Sprobooj jeszcze kupić może jakis z demontażu bo mase ludu kupuje za bezcen autka i sprzedaje na części-może akurat trafisz coś konkretnego, ale z samochodami w tym wieku to już troche jak rosyjska ruletka :wink:

Opublikowano
Gdyby udało sie wyrwać coś za 200-250, to chyba warto zaryzykować.
Opublikowano
Nie kombinuj tylko szukaj używanego sporo jest teraz e32 do rozbiórki więc może trafisz na oryginał. A te WALKERY i BOSALE to i tak po 2 latach nie nadają się nawet do spawania (kolega do celiki kupił walkera za 700 zł i 2 lat nie wytrzymał).

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Witam

Z bosalem mam złe doświadczenia. Założyłem kiedyś środkowy do AUDI i nie wytrzymał nawet 2 lat. Gdy go wymieniałem to zastanawiałem się nad końcowym bo już w środku brzęczał i dobrze, że go zostawiłem bo bosal rozsypał się a on dalej jeździł. Po wymianie na ASMET przez dwa lata nic się z nim nie dzieje.

Opublikowano

W takim razie bosala za ponad 700 sobie daruję i poszukam z demontażu, zobaczymy z jakim skutkiem...

Dzięki za rady

Opublikowano

Są zamienniki do e32 (R6), tylko jest jeden problem... nie produkują ich osobno, czyli dostępny jest komplet: środkowy i tylny (z resztą zgodnie z oryginałem), w Częstochowie bez problemu dostaniesz takie tłumiki (polskiej produkcji) w firmie KADEX 034 363 11 50, za około 500 PLN.

W poprzedniej E32 wymieniłem tylny tłumik BOSAL'a... PORAŻKA, wytrzymał 6 m-cy.

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano
Ja ostatnio widziałem cały kompletny układ wydechowy na allegro. Może jeszcze jest wystawiony i dogadasz sie z kolesiem.
Opublikowano

Na razie tłumik naprawiony, okazało się, że nie był taki zły... 8)

A przy okazji poszukam używanego oryginału, jest tego coraz więcej na rynku.