Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych milosnikow marki. Jestem tutaj od dzis, co nie znaczy ze wczesniej tutaj nie zagladalem:-) Jestem szczesliwym posiadaczem bialej 523i. Stoje rowniez przed zakupem drugiego auta. Wybor padl na e36 compact najlepiej 318tds. I tutaj odrazu prosba do szanownych kolegow... Zarowno mnie jak i zonie bardzo podoba sie wersja z odsuwanym brezentowym dachem, powiedzcie mi prosze czy w tego typu aucie jest glosniej? Ma ktos z forumowiczow te odmiane compacta?

Bardzo prosze o wypowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano
Kolega maciek5 pewnie myślał o coupe w kabriolecie
Opublikowano
Kolega maciek5 pewnie myślał o coupe w kabriolecie
nie byla taka wersja compakta w wersji z odsowanym dachem z materialu. wlasnie chyba nazywala sie open air. Byl nawet o tym temat juz na dorum, ludzie dodawali zdjecia tej wersji ale teraz jak na zlosc nie moge odnalesc tego watku :/
Opublikowano

...dokladnie chodzi mi o wersje o ktorej pisze moj przedmowca. Podaje Wam linka

http://www.autoscout24.de/List.aspx?vis=1&make=13&model=-38&version=open+air&pricefrom=1000&cy=D&page=1&maxresults=500&results=20&ustate=N&ustate=U&um=True&sort=price&zipc=D

sporo ich tam jest, poogladajcie fotki.

...a tutaj pieknie widac o co mi chodzi:

http://www.autoscout24.de/AllImages.aspx?id=bpbivfvzkwof&position=3#

Opublikowano
O takiego gada Ci chodzi?

http://www.jautomobile.com/documents/photo/BIG_20080728163552.jpg

Nie wiem czy jest w nim głośno czy nie, a masz takiego na oku czy zamierzasz go znaleźć? Bo powiem szczerze że znaleźć coś takiego niema tak hop siup :P

dokladnie o takiego.

Dopiero bede szukal za jakies 2-3miesiace ale mysle ze nie bedzie az tak wielkiego problemu, w niemczech jest ich troche. W swoim drugim poscie podalem linka do ogloszen, przy czym wogole jest ich wiecej tyle ze nie kazdy pisze ze to wersja open air, a akurat to kryterium wpisalem w tamtejszej wyszukiwarce.

Opublikowano
Wydaje mi się że jeśli auto będzie miało szczelny wydech i dobry cichy tłumik to głośno nie powinno być, sam nigdy nie jechałem takim wynalazkiem :)
Opublikowano
Wydaje mi się że jeśli auto będzie miało szczelny wydech i dobry cichy tłumik to głośno nie powinno być, ...

To raczej oczywiste jednak mnie chodzi o to czy w takiej wersji jest glosniej niz w tej z zamknietym dachem? Moze pomoga mi koledzy posiadajacy e36 w wersji cabrio? Czy w Waszych autach jest glosniej niz w wersjach zamknietych? Sam nie mialem przyjemnosci jechac cabrio ani tez takim open air.

Opublikowano
ja miałem okazje przejechać się cabrio takim compactem i coupe. Porównując w tych dwóch ostatnich było ciszej niż w cabrio ponieważ mniejsza powierzchnia otwartego dachu. Można to porównać do otwartego szyberdachu w coupe może trochę ciszej bo trochę wygłusza.
Opublikowano
Takie compacty tylko widywałem, ale jeździłem VW polo koleżanki z takim otwieranym dachem z mega głośnym tłumikiem. Tłumika z góry słychać nie było, ale tako że był to mega-sportowo allegrowy to drgania było czuć od spodu ;p. Co do dachu to oprucz jednego miejsca w którym był nieszczelny było cicho przy normalnej jeździe. Za to przy 100< to w środku było tak, jakby się właśnie z otwartym szybrem jechało albo szybą... Za to efekt ciekawy z otwartym :) Namiastka kabrioleta.
Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano
nie wiem jak w compakcie, ale miałem kiedyś taką wersję VW Polo i jakieś odczuwalnej różnicy w hałasie nie było (może troszkę większy szum powyżej 120 km/h), co do szczelności i uciekania ciepła zimą też nic takiego sie nie działo. A latem bardzo przyjemnie, prawie jak cabrio :wink:
Opublikowano
Witam szanownych milosnikow marki. Jestem tutaj od dzis, co nie znaczy ze wczesniej tutaj nie zagladalem:-) Jestem szczesliwym posiadaczem bialej 523i. Stoje rowniez przed zakupem drugiego auta. Wybor padl na e36 compact najlepiej 318tds. I tutaj odrazu prosba do szanownych kolegow... Zarowno mnie jak i zonie bardzo podoba sie wersja z odsuwanym brezentowym dachem, powiedzcie mi prosze czy w tego typu aucie jest glosniej? Ma ktos z forumowiczow te odmiane compacta?

Bardzo prosze o wypowiedzi.

Pozdrawiam

Ja mam takiego compacta i muszę przyznać że jest na pewno głośniejszy od

wersji z dachem twardym ale tragedii nie ma da się jeździć .

Kwestia przyzwyczajenia , najbardziej słychać od 80 km/h .

Nie słychać jakiś świszczeń tylko normalny hałas taki jak przy otwartym oknie.

Co do szczelności to nie ma żadnych przecieków a zimą z ogrzewaniem

też nie ma problemów bo dach jest dość dobrze izolowany (pare warstw).

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano

Dzieki za odpowiedzi.

...fajnie ze ktos ma wlasnie taki model. A czy o taki dach (przyjmijmy ze uda mi sie kupic auto z dachem w dobrym stanie) trzeba jakos szczegolnie dbac? jakies chemikalia? Kosmetyki dedykowane itd.?

Opublikowano
Dzieki za odpowiedzi.

...fajnie ze ktos ma wlasnie taki model. A czy o taki dach (przyjmijmy ze uda mi sie kupic auto z dachem w dobrym stanie) trzeba jakos szczegolnie dbac? jakies chemikalia? Kosmetyki dedykowane itd.?

Co do konserwacji to przydałoby się przynajmniej raz w roku wyczyścić prowadnice

i je przesmarować smarem silikonowym albo teflonem.

Materiał można potraktować impregnatem do brezentu ale to tak profilaktycznie

bo materiał jest dobrze zabezpieczony.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641